11 Ocak 2019 Cuma

Kredi Kart Borçlularına Müjde

Kredi kart borcunu ödemekte zorluk yaşayan milyonlarca tüketiciye müjde geldi. Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, kredi kart borç yapılandırmasının ayrıntılarını TRT Haber, Ekonomi 7/24'de anlatıyor.

Kennedy Benimle Aynı Görüşte


Kapıyı tıklatan görevli; ‘it’s time to go Mr. President (Sayın Başkan, gitme zamanı)’ diye uyardığında, Başkan saatine baktı. ‘Evet, vakit gelmiş’ diye düşündü. Önündeki kağıt tomarını güzelce katlayıp ayağa kalktı ve Oval Ofis’in kapısında bekleyen görevliye ‘gidelim’ dedi.

Güneşin yüzünü az gösterdiği bir Perşembe sabahıydı. Beyaz Saray’dan ayrılan Başkanlık konvoyu hızla Temsilciler Meclisi’ne doğru yol alıyordu. Limuzinin içindeki Başkan, birazdan yapacağı konuşmanın ekonominin varolan düzeninde yeni bir açılıma neden olup olamayacağını hesaplıyordu.

Alkışlar arasına kürsüye gelen ABD. Başkanı John F. Kennedy; ‘tüketiciler en büyük topluluktur, ekonomiyi ve ekonomiyi yönetenlerin kararlarını etkileyecek güce sahiptirler’ diyerek başladığı tarihi konuşmasını bitirdiğinde, salonda bulunan Temsilciler Meclisi üyeleri önemli bir olaya tanıklık ettiklerini hissediyorlardı.

Gelişen ekonomik düzende, Kennedy’nin dediği gibi ekonomiye yön verecek kadar güçlü müyüz, tüketici olarak?

Gerçekten kral biz miyiz?

Bu makale, 04.01.2019 tarihinde https://ekonomigundemi.com/yazarlar/mehmet-bulent-deniz/kennedy-benimle-ayni-goruste/175/ linkinde yayınlanmıştır.


Borcu borçla çevirene seçim ayarlı kampanya

İktidar seçim ekonomisinde gaza bastı. Cumhurbaşkanı kart borçlularına yapılandırma müjdesi verdi. Oysa asgari ödeme ile borçlarını döndüren milyonlar yıllardır geçim derdinde...

Seçim yaklaşırken iktidar seçim ekonomisi politikalarına gaz verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kart borcunu ödemekte güçlük çekenlere Ziraat Bankası’ndan kredi kullandırılarak kart borçlarının kapatılacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Kredi kartı borcunu ödemekte güçlük çeken vatandaşlarımıza mevcut borçlarını daha kolay ödeyebilmesi için bir imkan sağlıyoruz. Ziraat Bankası aracılığıyla ödeme güçlüğü çeken vatandaşların borcu tek bir çatı altında toplanacak, Ziraat’ten alacağı kredi ile bu borcu kapatacak, aylık gelirine uygun bir şekilde bu borcu ödeyecek. Bu borç ister 24 ay ister 60 ay vade ile Ziraat Bankası’na ödenecek” dedi.

BEŞ BİN TL AZ ÖDEYİN!
Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarının ardından Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamada “Birleştiren İhtiyaç Kredisi; kredi kartlarına uygulanan aylık faiz oranlarından çok daha uygun şartlar ile 24 aya kadar aylık yüzde 1.10 ve 60 aya kadar aylık yüzde 1.20 faiz oranlarıyla müşterilerimize sunulmaktadır” denildi. Buna göre halihazırda diğer bankalardan 24 ay taksitle çekilecek 10 bin TL’lik bir kredi için geri ödeme tutarı 16-17 bin TL’yi buluyor. Vatandaş aynı tutarda krediyi aynı vadede Ziraat Bankası’ndan çektiği zaman ise 11-12 bin TL geri ödeme yapacak.

KART BORCU 133 MİLYAR
Merkez Bankası, Türkiye Bankalar Birliği ve Bankalararası Kart Merkezi verileriyle yaptığımız derlemeye göre ülke çapında 65 milyondan fazla kart bulunuyor. Kredi kartı kullanan kişi sayısı 25 milyon. Toplam bireysel kredi kartı borcu tutarı 133 milyar TL. Kredi kartı borçlarında batık oranı yüzde 6. Batık kredi kartı borç tutarı 7.5 milyar TL. Kredi kartı borcundan dolayı takibe düşen ve halen borcu olanların sayısı (Ekim 2018 itibarıyla) 2.5 milyonu buluyor. Kartların limitlerindeki ortalama doluluk oranı yüzde 40. Sonbir yılda kart borcunun en hızlı arttığı iller Ağrı, Şırnak, Vav ve Hakkari. Kişi başı en yüksek kredi kartı borcu bulunan iller Adana, Ankara ve İstanbul.

‘DOKUZ MİLYONA ÇARE OLUR’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kart borçlularına yönelik açıklamaları sonrası Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamayı değerlendiren Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı Avukat Mehmet Bülent Deniz, “Yıllardır dile getiriyoruz. Dokuz milyon kart borçlusu asgari ödemesini yaparak borçlarını döndürüyor” dedi. Seçim öncesi açıklanan yapılandırmanın asgari ile dönen milyonlar için bir ödeme kolaylığı ve rahatlama sağlayacağını belirten Bülent Deniz, “Daha önceki düzenlemeler takibe düşmüş olanları kapsıyordu. İlk kez kart borcu olan ve bunu döndürerek geçimini sağlayan tüketiciler kapsama alındı. Bizim istediğimiz de buydu. Borçların ödenmesine fayda sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu. Yüksek enflasyon nedeniyle refah seviyesi düşen vatandaş çözümü kartta buluyor. Son yıllarda kredi kartı faizlerinin yükselmesi nedeniyle kart borcunu ödeyemeyen bankadan tüketici kredisi çekip, kartını kapatıyor. Ancak ücretler reel anlamda gerilediğinden tüketici kredisi borcu bitmeden yine karta sarılan vatandaş bir borç sarmalı içine düşmüş durumda.

09.01.2019, M. Recep Erçin, Aydınlık,