14 Kasım 2016 Pazartesi

‘verilmeyen internet hizmetinin bedeli iade edilmelidir’

İstanbul, 30.10.2016

Bir süre önce başta Diyarbakır olmak üzere bazı illerimizde yaşanan internet kesintisini değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; ‘hizmet verilmeyen günlerin parası tüketiciye iade edilmelidir’ dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

26 ve 27 Ekim 2016 tarihlerinde, başta Diyarbakır olmak üzere bazı illerimizde internet kesintisi yaşanmış, konu medyada yer almış ve ayrıca internet hizmeti alamayan tüketicilerden konuyla ilgili yakınmalar Tüketici Birliği Federasyonu’na iletilmiştir.

Tüketicilerin başvuruları üzerine, internet hizmeti sağlayan firmalar tarafından, yaşanan kesintinin ülke genelindeki bir çalışmadan kaynaklandığı ve herhangi bir para iadesi veya faturadan indirim yapılmayacağı bildirilmiştir.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki kanun gereği, tüketicilerin almadıkları hizmete ilişkin ödedikleri bedellerin iadesi/ödeyecekleri bedelin alınmamasını isteme hakkı bulunmaktadır.

Bu nedenle gerek ön ödemeli veya gerekse sonradan faturalandırma yöntemiyle internet hizmeti satın alan tüketiciler, hizmeti sağlayan firmaya yazılı olarak veya müşteri hizmetlerini aramak suretiyle başvurarak, hizmetinin verilmediği süreye denk gelen tutarın;
-ön ödemeli yöntemle hizmet satın almışlarsa, iadesini,
-sonradan faturalandırma yöntemiyle hizmet satın almışlarsa, düzenlenecek faturada bu miktarın indirilmesini istemelidirler.

Tüketicinin istemine karşın firmaların bu iade veya bedel indirimi yapmaması durumunda, tüketicinin bulunduğu ilçedeki Tüketici Hakem Heyeti’ne ücretsiz başvuru yaparak, konu hakkında karar oluşturulmasını isteme hakları bulunmaktadır.

İnternet hizmetinin verilmemiş olması nedeniyle ayrıca herhangi bir zarara uğrayan tüketiciler de, zararlarını kanıtlamak koşulu ile Tüketici veya Ticaret Mahkemeleri’ne dava açmalıdırlar.

Tüketicilerin hak kayıplarının önüne geçilmesi ve yargıya başvurma zahmetinden kurtarılması için internet hizmeti sağlayan firmalar, hizmet vermedikleri tüketicilerin başvurularına gerek olmaksızın tümü için para iadesi veya bedel indirimi yapmalıdırlar. Firmaların bu yöndeki olumsuz uygulamaları Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından engellenmelidir.


Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan