14 Kasım 2012 Çarşamba

Yeni Tüketici Kanunu Yılan Hikayesine Döndü

Tüketicilerin korunmasına ilişkin hazırlanan yeni kanun tasarısı bir türlü çıkarılamıyor. CHP'li Öğüt yeni hazırlanan tasarının da diğeri gibi kadük olacağını ifade ederken, TBF Başkanı Deniz sürenin uzamasını sermaye çevrelerinin lobi faaliyetlerine bağladı
 
Tüketicinin korunması hakkındaki kanun ile ilgili tartışmalar bitmiyor. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ün konuyla ilgili önergesine yanıt veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni bir kanun taslağı hazırlandığını ve taslağın 2012 yılı sonuna kadar Başbakanlığa sunulacağını söyledi. Tüketici dernekleri başta olmak üzere milyonlarca vatandaşın merakla beklediği Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile ilgili önerge veren CHP'li Öğüt, daha önceki taslağın 24 Nisan 2009'da Başbakanlığa gönderildiğini ancak kanunun Eylül 2010 itibariyle kadük olduğunu hatırlattı.
Kanunun aradan geçen zaman içinde neden çıkarılamadığını soran CHP'li Öğüt'e, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı imzasıyla gelen yanıtta, bir önceki yasa tasarısının kadük olduğu kabul edilerek,  "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı taslağına ilişkin yasalaşma süreci tamamlanamamıştır" dendi. Yazıcı cevabında, mevcut yasada değişiklik yapılması yerine, yasanın tamamen kaldırılarak yeni bir yasa hazırlanması sürecine girildiğini ifade etti. Yazıcı, son şekli verilen kanun taslağının  2012 yılı sonuna kadar Başbakanlığa sunulacağını söyledi.
'İkinci kez kadük olacak'
Bakanlığın verdiği cevabı değerlendiren CHP'li Öğüt, ortaya çıkan durumun kanundaki değişikliklerin gerçekleşmesi konusunda kuşkular yarattığını ve tasarı taslağının Başbakanlığa net olarak sevk tarihi verilmediği için 2. kez kadük olma durumunun söz konusu olabileceğini ifade etti. Bakan Yazıcı'nın Mart ve Nisan 2012 tarihlerinde yapıldığı belirtilen toplantılara tüketici örgütlerinin çağrılmadığını da söyleyen CHP'li Öğüt, yine tüketici örgütlerinin sigorta uyuşmazlıkları gibi olmazsa olmaz önerilerinden bir çoğunun hazırlanan taslakta bulunmaması ve tasarının ülke gerçekleri ile tüketici ihtiyaç ve taleplerini yeterince karşılamadığı konusunda ciddi kaygılar yaşandığını da belirtti.
'Şirket lobileri faaliyette'
Yeni tüketiciler kanunu ile ilgili Aydınlık'a konuşan Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz de, yasanın geçmesinin Başbakan Erdoğan'ın onay vermesine bağlı olduğunu belirtti. Yasanın gecikmesini başta bankalar, GSM şirketleri, TOBB, iş verenler sendikası gibi sermaye çevrelerinin lobi faaliyetlerine bağlayan Deniz, şunları kaydetti: ''Tüketici kanunu hayatın her alanını etkiliyor. Mesela ürün iadesinin bir ay değil de 50 güne çıkarılması gibi basit bir değişikliğin bile yaratacağı etki çok önemli. Daha bunun gibi sayamayacağımız birçok konu var. Bakan daha önce yasanın Temmuz'da hazır olacağını söylemişti. Kasım ayı geldi hala bir şey yok. Bu sene içerisinde yasanın çıkacağını düşünmüyorum. Zaten yasanın geçmesi için Başbakan'ın onay vermesi gerekiyor. Malum herşey ona bağlı artık. Önümüzdeki yıl yasa çıkabilir diye düşünüyorum.''
 
Recep Erçin- Aydınlık, 13 Kasım 2012