4 Ekim 2016 Salı

“onbir milyon kişi, bankaların insafına bırakılmamalı …”

İstanbul, 02.10.2016

Kredi kart borçlarının yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeleri değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “bankaların geniş takdir hakkı, tüketiciyi zora sokacaktır” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Kredi kart borç bakiyelerinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme, 27.09.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Banka ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliği’ne eklenen Geçici 2. madde ile; ‘bu maddenin yayımı tarihi itibariyle kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda en fazla yetmiş iki ay ile sınırlı olmak üzere taksitlendirilebilir.’ Düzenlemeye göre; düzenli ödeyen ve ödemeyen tüm kredi kart borçluları, 27.09.2016 tarihine kadar olan borçlarını, bankaya başvurmak suretiyle 72 aya kadar taksitle ödeyebileceklerdir.

Başbakan Binali Yıldırım’ın konuya ilişkin ilk açıklamaları, kredi kart borçluları için büyük bir müjde olmuş; buna ilişkin yönetmelik düzenlemesi ise, kart borçlularını zorlayacak içerikte olup hayalkırıklığı oluşturmuştur.

Bu düzenlemede yapılandırılacak borca ilişkin uygulanacak faiz oranı belirlenmemiş olduğu gibi ‘taksitlendirilebilir’ ifadesi ile bankaların, kredi kart borcunu yapılandırma talebini kabul edip etmemekte serbest olduğu yönünde bir algı söz konusudur. Yine geçtiğimiz günlerde, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli tarafından yapılan açıklamada, bankaların hangi faiz oranını uygulayacakları, taksit sayısının bankanın belirleyebileceği gibi bilgiler yer almıştır.

Karar verme hakkını bankanın insafına terk eden bu düzenlemede iyileştirme yapılmaması durumunda, bekleyen onbir milyon kredi kart borçlusunun birikmiş 260 milyar liralık borcunun yapılandırılması fırsatı heba edilmiş olacaktır. Bankaların farklı faiz oranları, farklı taksit sayısı uygulamaları ile kredi kart borçluları eşitsizliğe yol açabilecek sonuçlara gebe mevcut düzenleme, amaçlanan sonucu doğurmayacaktır.

Başbakan tarafından verilen ‘müjde’nin, ‘balon’a dönüşme olasılığı anlamına gelen bu düzenlemeden geriye dönülmeli, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan ve Başbakan tarafından açıklanan karara uygun olarak;

-Yapılandırılacak borca uygulanacak faizin, tüketici kredisine uygulanan faiz oranını geçemeyeceği,
-Tüketicinin yapılandırmak istediği borç miktarı ve taksit sayısına ilişkin isteminin banka tarafından aynen kabulünün zorunlu olduğu

yönünde kesin ve emredici düzenleme yapılmalıdır.

Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan

Hiç yorum yok: