Tüketici birlikleri borçluların bankaların insafına bırakılmamasında hemfikir oldu.
Birlikler, elektrik, kredi kartı borcu veya konut kredisi faiz yapılandırmalarında bankaların keyfi tutum sergilediğini söyledi.
KARTTA 72 AY TAKSİT İMKANI
Vatandaşın kredi kartı borçlarına dikkat çeken Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, kredi kartı borçlarının yapılandırılmasına ilişkin yönetmeliğin uygulanmasında “kesin ve emredici” düzenleme gerektiği uyarısı yaparak, “11 milyon kişi, bankaların insafına bırakılmamalı” çağrısında bulundu. Deniz, “Bankaların geniş takdir hakkı, tüketiciyi zora sokacaktır” dedi ve ekledi: “Kredi kartı borç bakiyelerinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeye göre; tüm kredi kart borçluları, 27 Eylül’e kadar olan borçlarını, bankaya başvurarak 72 aya kadar taksitle ödeyebilecekler.”
260 MİLYAR LİRA
Deniz, “Karar verme hakkını bankanın insafına terk eden bu düzenlemede iyileştirme yapılmaması durumunda bekleyen 11 milyon kredi kart borçlusunun birikmiş 260 milyar liralık borcunun yapılandırılması heba edilmiş olacaktır. Bankaların farklı faiz oranları kredi kart borçluları eşitsizliğe yol açabilecek sonuçlara gebe mevcut düzenleme, amaçlanan sonucu doğurmayacaktır” diye konuştu.
KONUTTA YAPILANDIRMA ZOR
Tüketici Başvuru Merkezi Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bankalara “konut kredisi faizlerini düşürün” çağrısı üzerine bankaların faiz oranlarını düşürdüğünü ancak uygulamanın aksaklıklarla hayata geçtiğini kaydetti.
KEYFİ TUTUM VAR
Faizlerin düşürülmesine rağmen bankaların yapılandırmaya yanaşmadığı konusunda kendilerine çok sayıda şikayet geldiğini ifade eden Ağaoğlu, “Tüketicilerin kredilerini yapılandırmak istemeleri en doğal haklarıdır. Bankalar burada keyfi tutum sergilemektedir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun devreye girmesi ve durumun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Bu konuda birçok tüketici mağdur durumdadır” değerlendirmesinde bulundu.
Daha önce buna benzer düzenlemelerin yapıldığını hatırlatan Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin bu düzenlemelerle yapılandırmadan faydalandığını ancak son faiz indiriminden sonra bankaların farklı bir tutum sergilediğini aktardı.
ELEKTRİK ÇARPIYOR
Tüketici Birliği Federasyonu Üyesi Bülent Çebin, ödenmemiş elektrik faturalarıyla ilgili perakende şirketlerinin alacak tahsili için yaptıkları uygulamaların mevzuata aykırı olduğunu kaydetti.
5 İŞ GÜNÜ
Çebin, “Şirketlerin tüketiciye yazılı olarak bildirim yaparak, borcun en az 5 iş günü içinde ödenmesi gerektiği, bu süre içinde borç ödenmezse elektriğinin kesileceği bildirilmelidir” dedi. Yasal yollara başvurabilmek için; Elektriğin fiilen kesilmiş olması Sözleşmenin feshedilmiş olması Güvence bedelinin geciken borca mahsup edilmiş olması gereklidir. Koşullar yerine getirilmeden firma tüketici hakkında yasal işlem başlatamaz.
588 BİN KİŞİ BORÇLU
Elektrik tüketiminin dağılımı
Sanayideki kullanım yüzde 36,47
İşyerlerindeki kullanım yüzde 29,07
Konutlarda elektrik kullanımı yüzde 23,91
Toplam tüketici kredileri 319 milyar 55 milyon lira
Konut kredileri 142 milyar 145 milyon lira
Bireysel kredi borcunu ödeyemeyen 422 bin 827 kişi
Kredi kartı borcunu ödeyemeyen 588 bin 248 kişi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder