3 Nisan 2016 Pazar

Sağlık Hukukunda Bilgilendirme, Tanıtım ve Reklam Yasağı Uygulamaları

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezince düzenlenen ‘Sağlık Hukukunda Bilgilendirme, Tanıtım ve Reklam Yasağı Uygulamaları’ konulu panel, 27 Şubat 2016 Cumartesi günü saat 13.00’da İstanbul Adalet Sarayı Seminer Salonunda yapıldı.

Panelin açılışında konuşan Sağlık Hukuku Merkezi Başkanı Av. Ümit Erdem, sağlık hizmetlerini diğer hizmetlerden ayırmak gerektiğini söyledi. Sağlık hizmetinin üç önemli özelliği bulunduğunu hatırlatan Erdem,”Birincisi sağlık hizmeti devredilemez, ikincisi sağlık hizmeti ertelenemez, üçüncüsü de diğer hizmetlerden farklı olarak sağlık hizmeti ertelenemez. Bu üç özelliği düşünerek bir bıçak sırtı olan tanıtım, bilgilendirme ve reklam yasağı konusunu bu toplantıda ele alacağız” dedi. Erdem, gelecekte sağlık hukukunda tüketici mahkemeleri, sağlık haberciliği etiği ve bitkisel ürünlerle tamamlayıcı tıp konularında toplantılar düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.

Açılış konuşmasından sonra panele geçildi. İlk oturumu Sağlık Hukuku Merkezi Genel Sekreteri Av. Funda Işık Özcan yönetti. Türk Tabipler Birliği Özel Hekimlik Kolu Genel Sekreteri Prof. Dr. Özcan Çakmak, reklam yasağına ilişkin Türk mevzuatı hakkında bilgilendirme yaptı. Konuyla ilgili çeşitli kurum ve kuruluşların uygulamaları bulunduğuna işaret eden Çakmak, reklam yasağına uymayanlarla ilgili her kurumun farklı cezalar verebildiğini belirtti. Çakmak, Türk Tabipler Birliği uygulamaları hakkında bilgi verdi ve uygulanan kararlardan örnekler sundu.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Hukuk Koordinatörü Av. Özkan Tüm, 1219 sayılı Tababet Kanununu hakkında bilgi verdi ve il sağlık müdürlüğü açısından değerlendirmelerde bulundu. Tüm, özellikle reklam yasağı uygulamaları alanında ciddi sorunlar yaşandığını bildirdi.

Türk Diş Hekimleri Birliği Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turhan Atalay, mevzuatla ilgili Türk Diş Hekimleri Birliğinin uygulamalarından örnekler sundu. Atalay, tanıtım ve bilgilendirme yaparken reklam yasağının dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Sağlıkta reklamın kesinlikle yasak olduğunu bildiren Atalay, anca bu yasağa gereği gibi uyulmadığını belirtti ve verilen cezalarla ilgili dosya örnekleri sundu.

İstanbul Eczacı Odası Hukuk Danışmanı Av. Cevahir Kılıç, eczacıların reklam yasağının Deontoloji Tüzüğü ile denetlendiğini, eczacıların elektronik ortamda ilaç satamayacaklarını söyledi. Eczacılarla ilgili mevzuat hakkında bilgi veren Cevahir, yapılan ihlallerin, reklam yasağına aykırı davranmaların ancak ihbar ve şikâyetlerle haberdar olduklarını bildirdi.

İkinci oturuma geçildi. Bu oturumu Sağlık Hukuku Merkezi Başkanı Av. Ümit Erdem yönetti. İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Hukuk İşleri Direktörü Av. Aylin Aydoğmuş, ilaç sektöründeki tanıtım etkinlikleri hakkında bilgi verdi, tanıtım ve bilgilendirmelerde etik değerlere uymak gerektiğini bildirdi. Aydoğmuş, yasal mevzuatta yapılacak tanıtımlardaki temel ilke ve esaslar üzerinde durdu.

Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz, konuşmasının başında Tüketiciler Birliği Federasyonu hakkında tanıtıcı bilgi verdi. Ürünlerin tüketiciye ulaşması için reklamın etkili ve öncelikli bir yol olduğunu belirten Deniz, reklamın tüketiciye ulaşmasında uyulması gereken mevzuat, örtü- lü reklam, sağlık sektörüne ilişkin düzenlemeler hakkında bilgi verdi ve uygulamadan örnekler sundu.

Reklam Özdenetim Kurulu Koordinatörü Av. Ulya Duran, kurulun örgütlenmesi, amaç, ilke ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Duran, reklam verenler ve reklamcılık sektörü açısından ilgili mevzuat üzerinde durdu ve bazı kararlarla ilgili örnekler sundu.

Panelin son konuşmacısı Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Başkanı Doç. Dr. Gürkan Sert, sağlıkta reklam ve hasta hakları üzerinde durdu. Sert, kar amaçlı olduğu kabul edilen bir hizmette reklam yasağının önemine değindi, bilgilendirme ve tanıtımla reklam arasındaki ince çizgiye dikkat çekti. Oturum sonlarında soru-cevap bölümü uygulandı. Panel sonunda katılımcılara birer Teşekkür Belgesi verildi.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz'in panelde sunduğu tebliğin tam metni için 




İstanbul Barosu Bülteni, http://www.istanbulbarosu.org.tr/Yayinlar/BaroBulteni/ibd20160102.pdf

24 Milyon İcra Dosyası!...

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, 24 milyon icra dosyası ve patlayan iflas erteleme başvurularının gösterdiği halkın ekonomisini anlatıyor.

03.03.2016, Ulusal Kanal, EkoPolitik


'korkmayın, yargı kararını emsal alın!'

İstanbul, 26.02.2016

PFDK’nın kararı gereği, FB-BJK. maçını seyredemeyecek bazı tüketicilerin açtığı davayı değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “açılan davada verilen tedbir kararı, benzer durumdaki taraflara da uygulanmalıdır” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu tarafından çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle bazı tribünlere, bir maç izlememe cezası verilmiştir. Bu karar gereği 29 Şubat 2016 tarihinde oynanacak olan FB-BJK maçı, cezalı tribünlere bilet almış olan taraftarların izleyemeyeceği bir maç olacaktır.

Bu kararın iptali için Tüketici Mahkemelerine başvuran bazı taraftarların açtıkları davalarda tedbir kararı verilmiş ve bu taraftarların bu maçı izleme olanağı doğmuştur.

Türk yargı sisteminde, yargı kararları davanın tarafları bakımından sonuç doğurmakta, aynı durumdaki başka kişiler için açacakları dava için bazı koşullarda sadece emsal oluşturmaktadır. Bu nedenle PFDK’nın aldığı kararın iptali için dava açmayan taraftarlar için, başka taraftarların açtıkları davalarda verilen tedbir kararının bir hükmü olmayacaktır.

Bugün itibariyle hafta sonu tatilini yoksaydığımızda, cezanın uygulanacağı maç saatine kadar 24 saatten daha az bir mesai süresi bulunmaktadır. Bu süre içinde davanın hazırlanması, açılması, davanın mahkemesinin belli edilmesi, dosyanın görüleceği mahkemeye gönderilmesi, dosya için yapılması zorunlu mahkeme kalemi işlemlerinin yapılması, yargıç tarafından ilk incelemenin yapılarak tedbir konusunda bir karar verilmesi için yeterli zaman bulunmamaktadır. Dolayısıyla bir süre önce dava açan çok az sayıdaki taraftar dışında, binlerce taraftar bu maçı izlemekten yoksun kalacaklar ve verilen ceza kararı uygulanmış olacaktır.

Bu nedenlerle PFDK bazı Tüketici Mahkemeleri tarafından verilen tedbir kararını dikkate alarak, dava açmamış olan tüm taraftarlar için maçı izlemelerini sağlamalıdır. Böylesi bir yaklaşım, eşitlik ve adalet duygusunun doğal yansımasıdır. Aksi yönde bir değerlendirme ile verilen tedbir kararının sadece davayı açan taraftarlar için geçerli olduğunu öne sürerek, açmayanlar için cezanın uygulanmasına devam etmek hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmayacaktır.

PFDK’nın tüm taraftarlar için olumlu bir karar almaması durumunda, cezalı tribünler için bilet almış olan taraftarların maç için öngörülen bilet parasının kendilerine ödenmesi ve maçı izleyememiş olmaları nedeniyle ödence isteminde bulunmak için dava açmaları gerekmektedir.

Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan

1 Nisan 2016 Cuma

Tüketici Birliği Başkanı Deniz: 'Birilerinin cebine girmekte olan milyonlarca lira para var'

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. Bülent Deniz elektrik faturalarının hukuka uygun olmadığını belirtti. Vatandaşlara da önemli uyarılar yapan Deniz “Her abone geriye doğru ödemiş olduğu 10 yıllık kayıp kaçak bedeli için dava açmalıdır. Vatandaşlar hakkını almaktan geri kalmasın. Birilerinin cebine girmekte olan milyonlarca lira para var” diye konuştu.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. Bülent Deniz HUKUKİ HABER’e konuştu.

Deniz, hukuki olmayan düzenlemelerle vatandaşın mağdur edildiğini söyledi. Elektrik faturaları için gerekli yargı işlemlerinin başlatıldığını söyleyen konfederasyon başkanı EPDK Başkanı'nın yaptığı açıklamaların samimi olmadığını belirtti. 

İşte Deniz’in Hukuki Haber'e özel yaptığı açıklamalar: 

SAMİMİYSE VATANDAŞLARIN PARALARINI VERSİNLER
Eğer EPDK Başkanı samimiyetini ispatlamak istiyorsa 2014 yılı Aralık ayında Hukuk Genel Kurulu tarafından verilmiş olan kayıp kaçakla ilgili kararın gereğini yerine getirmeli. Geriye doğru ödenmiş olan kayıp kaçak bedellerini abonelerin talebini beklemeksizin iadesi için formül üretmelidir.

'KAYIP KAÇAĞI ADETA LEGALLEŞTİRİYOR'
Ancak EPDK Başkanı bunu yapacağı yerde kayıp kaçağı adeta legalleştiriyor. Faturaları kamuoyundan kaçırmak için Vergi Usul Yasası’na aykırı bir şekilde çeşitli kalemleri tek bir kalem adı altında birleştirerek vatandaşın fatura tutarı hakkında bilgi sahibi olmasını engelliyor.

FATURALAR VERGİ USUL YASASI’NA UYGUN OLMALI
Şu andaki faturaların şeffaf hale getirilmesi lazım. Yani dağıtım hizmet bedeli içerisinde kayıp kaçak bedeli ne kadar, iletim bedeli ne kadar, kar oranı ne kadar, gibi detayların Vergi Usul Yasası’na da uygun şekilde şeffaflık politikasına göre gereği yapılmalıdır. Bütün bunları yapmadan ‘vatandaşın bir kuruşunu bile getirmeyeceğiz’ demeyi sadece kamuoyunun yanıltmaya yönelik yeni bir beyan olarak görüyoruz.

VATANDAŞIN ÖDEDİĞİNİ BİLME OLANAĞI YOK
Vatandaş Elektrik faturasında şikayetçi, zam oranını dahi bilmiyor. 6.8 diyen var. Yüzde 20 diyen var. Yüzde 38 diyen var. Vatandaş elektrik kullanıyor parasını ödüyor ancak nereye ne kadar ödediğini bilme olanağı yok!

BAKANLIK SESSİZ KALIYOR
Maliye Bakanlığı da bu duruma sessiz kalıyor. Çünkü vatandaşa gelen faturalar Vergi Usul Yasası’na göre gerekli detayları içermediği için yasaya aykırı.

ELEKTRİK FATURALARIYLA İLGİLİ GEREKLİ DAVALAR AÇILDI
Biz de davaya müdahil olarak katılma dilekçesi vereceğiz. Öngörümüz odur ki açılacak bu davada mahkeme usule ve yasaya aykırı olması nedeniyle faturaların iptaline karar verilecektir. Bu takdirde yeni bir kaos ortaya çıkacaktır. Elimizdeki olan faturalar batıl hale düşecektir.

VATANDAŞIN MİLYONLARCA LİRASI NASIL TAHSİL EDİLECEK?
Elektrik hizmeti bir kamu hizmetidir. Vatandaşa şeffaf olmayan faturalar göndermek, vatandaşın yargı kararıyla hak ettiği paralarını ödemekten imtina etmek samimiyetten uzak bir yaklaşımdır. Hiçbir dağıtım şirketi ihaleden sonra almış oldukları veri tabanı hukuken uyumlu değil. Enerji Bakanlığı, EPDK ve tüketici örgütleri bir araya gelerek vatandaşın birikmiş olan milyonlarca lirasını nasıl tahsil edileceği konusunu önlerine bir mesele olarak koyması gerekiyor.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI YAPIYORUZ ‘DAVA AÇIN’
2014 yılından beri sürekli vatandaşa çağrı yapıyoruz. ‘Her abone kendisi ile ilgili geriye doğru ödemiş olduğu 10 yıllık kayıp kaçak bedeli için dava açmalıdır.’ Sadece tüketici değil ticari işletmelerde paralarını geri alabilirler. Vatandaş hakkını almaktan geri kalmasın. Birilerinin cebine girmekte olan milyonlarca lira para var. Ancak insanları adliye kapılarına dizmenin, mahkemeleri boğmanın bir anlamı yok. EPDK gerçekten bir üst kurulsa, vatandaşla perakende şirketlerin nasıl uzlaştıracak mesele olarak düşünmek zorundadır.

23.02.2016, Hukuki Haber http://www.hukukihaber.net/roportajlar/tuketici-birligi-baskani-deniz-birilerinin-cebine-girmekte-olan-milyonlarca-lira-para-var-h71851.html

Pasaport Öğrenciye Ücretsiz, Bebeklere Parayla

Türkiye'de ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın 2016 yılında ödeyecekleri pasaport bedelleri belli oldu. İş, turistik yada sağlık amaçlı yabancı bir ülkeye gitmek isteyenlerin yurt dışında kimlik olarak kullandıkları, İngilizce yada bir başka yabancı dilde hazırlanmış olan ve sahibinin kimlik bilgilerini barındıran uluslararası bir kimlik belgesi olan pasaportların bedelleri yurt içinde ve yurt dışındakiler için ayrı ayrı belirlendi. Yurt dışındakilerin bedelleri indirildi, Türkiye'dekilerin bedelleri ise zamlandı.

1 Ocak 2016 itibariyle Türkiye’de pasaport çıkaranlar 10 yıl süreli pasaporta 533 lira 10 kuruş ödemek zorunda. 3 yıl geçerli pasaport harcı ise Türkiye’de 358 lira 40 kuruştan 378 lira 30 kuruşa yükseldi. Pasaport defter bedeli ise 87.50 kuruş olarak belirlendi.

01 Ocak 2016'den itibaren geçerli olan 2016 yılına ait tahmini Pasaport Harçları aşağıdaki tablodaki gibi. 
Süre         Harç Bedeli      Pasaport Defter Bedeli    Toplam Ücret
6 AY         111.70 TL        87.50 TL                        199.20 TL
1 YIL        163.30 TL        87.50 TL                        250.80 TL
2 YIL        266.40 TL        87.50 TL                        353.90 TL
3 YIL        378.30 TL        87.50 TL                        465.80 TL
4-10 YIL   533.10 TL        87.50 TL                        620.60 TL


Pasaport için Gerekli Evraklar
Pasaport işlemleri, il emniyet müdürlüklerindeki Pasaport Şube Müdürlüğü ya da ilçe emniyet müdürlüklerindeki Pasaport Büro Amirliği tarafından yapılmaktadır.

Umuma mahsus (bordo) pasaport için ilk kez pasaport alacaklar ya da pasaport yenileme işlemi yapacaklar için gerekli belgeler şunlardır:

2 adet biyometrik fotoğraf
TC Nüfus Cüzdanı aslı
Pasaport Cüzdan Bedeli Makbuzu
Pasaport Harç Bedeli Makbuzu
Daha önceden pasaport alınmışsa başvuru esnasında ibraz edilmelidir.

Biyometrik Fotoğraf Özellikleri:
Arka fon beyaz renkte olmalıdır.
Fotoğraf cepheden yüz net görülecek şekilde çekilmelidir.
45x60 mm ya da 50x60 mm boyutlarında olmalıdır.
Kişinin son halini göstermelidir.
Yüzün görünmesini engelleyecek saç, şapka ve toka gibi şeyler kullanılmamalıdır.
Dikkat: Pasaport başvurusu yapacak olan kişinin mutlaka müracaat sırasında bulunması gerekmektedir. Kişi olmadan müracaat kabul edilmemektedir.


Pasaport Harçları Hangi Bankalara Yatırılabilecek?
Pasaport almak isteyenler, Pasaport defter bedeli ve Pasaport harç bedeli ödemelerini Maliye Bakanlığına bağlı olan illerdeki defterdarlık ya da ilçelerdeki malmüdürlükleri veznelerine yatırabilmektedirler. Ayrıca bu ücretler Maliye Bakanlığı ile sözleşmesi bulunan aşağıdaki bankalardan birine de yatırılabilinir. 

AKBANK T.A.Ş.
ALTERNATİF BANK A.Ş.
ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.
KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
CİTİBANK A.Ş.

FİNASBANK A.Ş.
DENİZBANK A.Ş.
TEKSTİLBANK A.Ş.
ANADOLUBANK A.Ş.
HSBC BANK A.Ş.
ING BANK A.Ş.
EUROBANK TEKFEN A.Ş.
TURKLANDBANK A.Ş. 

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş.
T. HALK BANKASI A.Ş.
T. İŞ BANKASI A.Ş.
YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.
T. VAKIFLAR BANKASI T.A.O.
T. GARANTİ BANKASI A.Ş.
T.EKONOMİ BANKASI A.Ş
ŞEKERBANK T.A.Ş.
FORTİSBANK A.Ş.
TURKISH BANK A.Ş.
TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş.

Dikkat:Bankalardan alınacak olan dekontlarda TC kimlik numarası, isim ve soyisim bulunmasına dikkat ediniz. Yatıracak olacağınız harç ücretini, pasaport süresine göre yatırınız. Harç ve Defter bedelleri dekontlarının üzerinde "tahsil edilmiştir" kaşesinin basılmış olduğuna ve tahsilatı yapan görevlinin ıslak imzası olduğuna dikkat ediniz. Aksi halde dekontlar kabul edilmezler.

Yurtdışı: Yurtdışından pasaport almak isteyenler Pasaport defter bedeli ve Pasaport harç bedeli ödemelerini konsolosluğa yapmalıdırlar.

ÖĞRENCİLERE BEDAVA, SIFIR YAŞINDAKİ BEBEĞE PARALI
Bu arada, Resmi Gazete'de geçen hafta yayımlanarak yürürlüğe giren 6663 sayılı kanunun 4. maddesine göre, eğitim görmekte olan 25 yaş altındaki gençlerden pasaport harcı alınmayacak.

Genç öğrenciler bu durumu olumlu karşılarken, 0-6 yaş arasındaki çocuklardan harç alınmaya devam edilecek olması ise tepki çekti.

Öğrencilerden pasaport harcı alınmazken 0-6 yaş arasındaki çocuklardan harç alınmasının anlaşılmaz olduğunu belirten aileler, muafiyetin okul öncesi çocukları da kapsaması gerektiğini dile getirdi. 8 aylık bebeğine 5 yıllık pasaport için 620 lira ödediğini söyleyen A.B., ‘'Uçakta, otobüste veya otellerde 0-6 yaş arası çocuklardan ücret alınmazken devlet çocuklardan pasaport için ücret alıyor. En kısa zamanda bu haksızlık giderilmeli" diye konuştu.

Tüketici Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, öğrencilere pasaport harcının kaldırılmasının önemli bir gelişme olduğunu belirterek, ‘'Özellikle eğitimin teşviki açısından harçların kaldırılması olumlu. Ancak okula başlama yaşında olmayan çocuklardan harç istenmesi yanlış bir uygulama. Onlar için de pasaport harç ücreti kaldırılmalıdır” dedi. 

Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz ise öğrencilere getirilen muafiyetin çok olumlu olduğunu kaydederek, “Bu düzenleme yapılırken bebeklerle ilgili bahis atlanmış olmalı. 25 yaş altı öğrencilere getirilen harç muafiyetinin, bebekleri kapsamaması toplumsal adalet bakımından uygun olmadığı gibi, işin doğasına da aykırıdır. Atlandığını düşündüğümüz bu eksiklik bir an önce giderilmelidir” diye konuştu.

22.02.2016, http://www.haberler724.com/pasaport-fiyatlari-2016-pasaport-harclari-ne-oldu-2016-pasaport-harc-fiyatlari-2016/1889/