3 Nisan 2016 Pazar

'korkmayın, yargı kararını emsal alın!'

İstanbul, 26.02.2016

PFDK’nın kararı gereği, FB-BJK. maçını seyredemeyecek bazı tüketicilerin açtığı davayı değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “açılan davada verilen tedbir kararı, benzer durumdaki taraflara da uygulanmalıdır” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu tarafından çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle bazı tribünlere, bir maç izlememe cezası verilmiştir. Bu karar gereği 29 Şubat 2016 tarihinde oynanacak olan FB-BJK maçı, cezalı tribünlere bilet almış olan taraftarların izleyemeyeceği bir maç olacaktır.

Bu kararın iptali için Tüketici Mahkemelerine başvuran bazı taraftarların açtıkları davalarda tedbir kararı verilmiş ve bu taraftarların bu maçı izleme olanağı doğmuştur.

Türk yargı sisteminde, yargı kararları davanın tarafları bakımından sonuç doğurmakta, aynı durumdaki başka kişiler için açacakları dava için bazı koşullarda sadece emsal oluşturmaktadır. Bu nedenle PFDK’nın aldığı kararın iptali için dava açmayan taraftarlar için, başka taraftarların açtıkları davalarda verilen tedbir kararının bir hükmü olmayacaktır.

Bugün itibariyle hafta sonu tatilini yoksaydığımızda, cezanın uygulanacağı maç saatine kadar 24 saatten daha az bir mesai süresi bulunmaktadır. Bu süre içinde davanın hazırlanması, açılması, davanın mahkemesinin belli edilmesi, dosyanın görüleceği mahkemeye gönderilmesi, dosya için yapılması zorunlu mahkeme kalemi işlemlerinin yapılması, yargıç tarafından ilk incelemenin yapılarak tedbir konusunda bir karar verilmesi için yeterli zaman bulunmamaktadır. Dolayısıyla bir süre önce dava açan çok az sayıdaki taraftar dışında, binlerce taraftar bu maçı izlemekten yoksun kalacaklar ve verilen ceza kararı uygulanmış olacaktır.

Bu nedenlerle PFDK bazı Tüketici Mahkemeleri tarafından verilen tedbir kararını dikkate alarak, dava açmamış olan tüm taraftarlar için maçı izlemelerini sağlamalıdır. Böylesi bir yaklaşım, eşitlik ve adalet duygusunun doğal yansımasıdır. Aksi yönde bir değerlendirme ile verilen tedbir kararının sadece davayı açan taraftarlar için geçerli olduğunu öne sürerek, açmayanlar için cezanın uygulanmasına devam etmek hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmayacaktır.

PFDK’nın tüm taraftarlar için olumlu bir karar almaması durumunda, cezalı tribünler için bilet almış olan taraftarların maç için öngörülen bilet parasının kendilerine ödenmesi ve maçı izleyememiş olmaları nedeniyle ödence isteminde bulunmak için dava açmaları gerekmektedir.

Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan

Hiç yorum yok: