1 Nisan 2016 Cuma

Pasaport Öğrenciye Ücretsiz, Bebeklere Parayla

Türkiye'de ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın 2016 yılında ödeyecekleri pasaport bedelleri belli oldu. İş, turistik yada sağlık amaçlı yabancı bir ülkeye gitmek isteyenlerin yurt dışında kimlik olarak kullandıkları, İngilizce yada bir başka yabancı dilde hazırlanmış olan ve sahibinin kimlik bilgilerini barındıran uluslararası bir kimlik belgesi olan pasaportların bedelleri yurt içinde ve yurt dışındakiler için ayrı ayrı belirlendi. Yurt dışındakilerin bedelleri indirildi, Türkiye'dekilerin bedelleri ise zamlandı.

1 Ocak 2016 itibariyle Türkiye’de pasaport çıkaranlar 10 yıl süreli pasaporta 533 lira 10 kuruş ödemek zorunda. 3 yıl geçerli pasaport harcı ise Türkiye’de 358 lira 40 kuruştan 378 lira 30 kuruşa yükseldi. Pasaport defter bedeli ise 87.50 kuruş olarak belirlendi.

01 Ocak 2016'den itibaren geçerli olan 2016 yılına ait tahmini Pasaport Harçları aşağıdaki tablodaki gibi. 
Süre         Harç Bedeli      Pasaport Defter Bedeli    Toplam Ücret
6 AY         111.70 TL        87.50 TL                        199.20 TL
1 YIL        163.30 TL        87.50 TL                        250.80 TL
2 YIL        266.40 TL        87.50 TL                        353.90 TL
3 YIL        378.30 TL        87.50 TL                        465.80 TL
4-10 YIL   533.10 TL        87.50 TL                        620.60 TL


Pasaport için Gerekli Evraklar
Pasaport işlemleri, il emniyet müdürlüklerindeki Pasaport Şube Müdürlüğü ya da ilçe emniyet müdürlüklerindeki Pasaport Büro Amirliği tarafından yapılmaktadır.

Umuma mahsus (bordo) pasaport için ilk kez pasaport alacaklar ya da pasaport yenileme işlemi yapacaklar için gerekli belgeler şunlardır:

2 adet biyometrik fotoğraf
TC Nüfus Cüzdanı aslı
Pasaport Cüzdan Bedeli Makbuzu
Pasaport Harç Bedeli Makbuzu
Daha önceden pasaport alınmışsa başvuru esnasında ibraz edilmelidir.

Biyometrik Fotoğraf Özellikleri:
Arka fon beyaz renkte olmalıdır.
Fotoğraf cepheden yüz net görülecek şekilde çekilmelidir.
45x60 mm ya da 50x60 mm boyutlarında olmalıdır.
Kişinin son halini göstermelidir.
Yüzün görünmesini engelleyecek saç, şapka ve toka gibi şeyler kullanılmamalıdır.
Dikkat: Pasaport başvurusu yapacak olan kişinin mutlaka müracaat sırasında bulunması gerekmektedir. Kişi olmadan müracaat kabul edilmemektedir.


Pasaport Harçları Hangi Bankalara Yatırılabilecek?
Pasaport almak isteyenler, Pasaport defter bedeli ve Pasaport harç bedeli ödemelerini Maliye Bakanlığına bağlı olan illerdeki defterdarlık ya da ilçelerdeki malmüdürlükleri veznelerine yatırabilmektedirler. Ayrıca bu ücretler Maliye Bakanlığı ile sözleşmesi bulunan aşağıdaki bankalardan birine de yatırılabilinir. 

AKBANK T.A.Ş.
ALTERNATİF BANK A.Ş.
ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.
KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
CİTİBANK A.Ş.

FİNASBANK A.Ş.
DENİZBANK A.Ş.
TEKSTİLBANK A.Ş.
ANADOLUBANK A.Ş.
HSBC BANK A.Ş.
ING BANK A.Ş.
EUROBANK TEKFEN A.Ş.
TURKLANDBANK A.Ş. 

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş.
T. HALK BANKASI A.Ş.
T. İŞ BANKASI A.Ş.
YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.
T. VAKIFLAR BANKASI T.A.O.
T. GARANTİ BANKASI A.Ş.
T.EKONOMİ BANKASI A.Ş
ŞEKERBANK T.A.Ş.
FORTİSBANK A.Ş.
TURKISH BANK A.Ş.
TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş.

Dikkat:Bankalardan alınacak olan dekontlarda TC kimlik numarası, isim ve soyisim bulunmasına dikkat ediniz. Yatıracak olacağınız harç ücretini, pasaport süresine göre yatırınız. Harç ve Defter bedelleri dekontlarının üzerinde "tahsil edilmiştir" kaşesinin basılmış olduğuna ve tahsilatı yapan görevlinin ıslak imzası olduğuna dikkat ediniz. Aksi halde dekontlar kabul edilmezler.

Yurtdışı: Yurtdışından pasaport almak isteyenler Pasaport defter bedeli ve Pasaport harç bedeli ödemelerini konsolosluğa yapmalıdırlar.

ÖĞRENCİLERE BEDAVA, SIFIR YAŞINDAKİ BEBEĞE PARALI
Bu arada, Resmi Gazete'de geçen hafta yayımlanarak yürürlüğe giren 6663 sayılı kanunun 4. maddesine göre, eğitim görmekte olan 25 yaş altındaki gençlerden pasaport harcı alınmayacak.

Genç öğrenciler bu durumu olumlu karşılarken, 0-6 yaş arasındaki çocuklardan harç alınmaya devam edilecek olması ise tepki çekti.

Öğrencilerden pasaport harcı alınmazken 0-6 yaş arasındaki çocuklardan harç alınmasının anlaşılmaz olduğunu belirten aileler, muafiyetin okul öncesi çocukları da kapsaması gerektiğini dile getirdi. 8 aylık bebeğine 5 yıllık pasaport için 620 lira ödediğini söyleyen A.B., ‘'Uçakta, otobüste veya otellerde 0-6 yaş arası çocuklardan ücret alınmazken devlet çocuklardan pasaport için ücret alıyor. En kısa zamanda bu haksızlık giderilmeli" diye konuştu.

Tüketici Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, öğrencilere pasaport harcının kaldırılmasının önemli bir gelişme olduğunu belirterek, ‘'Özellikle eğitimin teşviki açısından harçların kaldırılması olumlu. Ancak okula başlama yaşında olmayan çocuklardan harç istenmesi yanlış bir uygulama. Onlar için de pasaport harç ücreti kaldırılmalıdır” dedi. 

Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz ise öğrencilere getirilen muafiyetin çok olumlu olduğunu kaydederek, “Bu düzenleme yapılırken bebeklerle ilgili bahis atlanmış olmalı. 25 yaş altı öğrencilere getirilen harç muafiyetinin, bebekleri kapsamaması toplumsal adalet bakımından uygun olmadığı gibi, işin doğasına da aykırıdır. Atlandığını düşündüğümüz bu eksiklik bir an önce giderilmelidir” diye konuştu.

22.02.2016, http://www.haberler724.com/pasaport-fiyatlari-2016-pasaport-harclari-ne-oldu-2016-pasaport-harc-fiyatlari-2016/1889/

Hiç yorum yok: