22 Mart 2015 Pazar

Tüketiciler, Enerji Bakanlığı ve EPDK'ya Seslendi: 33 Milyar Liralık Kaçak Elektirik Paramızı İade Edin

2006-2014 döneminde elektrik abonelerinden 33 milyar lira kayıp-kaçak parası alındığının ortaya çıkması, kamuoyunda geniş yankı buldu. Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Avukat Bülent Deniz, Enerji Bakanlığı’nın tespitine dikkat çekerek, “33 milyar TL alınmış. Kesinlikle bu paranın tüketicilere iadesini istiyoruz.” değerlendirmesi yaptı.

Enerji Bakanlığı 36,8 milyon elektrik abonesini ilgilendiren kayıp-kaçak parasını ödememek için kanun tasarısı hazırladı. Başbakanlığın, yasallaşması için TBMM’ye gönderdiği tasarının gerekçesinde ‘Abonelerden alınan kayıp-kaçak parası 33 milyar lira’ olarak hesapladı (2006-2014 dönemi için). Bakanlığa göre tutar çok fazla. Faiz ve vekalet ücretlerinin eklenmesiyle rakam birkaç katına çıkacak, ödenmesi mümkün değil. Ayrıca iade yapılırsa elektrik dağıtım şirketleri iflas eder.Enerji Bakanlığı’nın kayıp-kaçak tutarı için rakam belirtmesi ve bunun ödenmesine karşı çıkması, tüketicilerin tepkisine neden oldu. Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Avukat Bülent Deniz, Bakanlığın ilk kez resmi belgede rakam telaffuz ettiğine vurgu yaparak “33 milyar TL alınmış. Kesinlikle bu paranın tüketicilere iadesini istiyoruz.” değerlendirmesi yaptı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 17 Aralık 2014 tarihinde, elektrik abonelerinden alınan kayıp-kaçak parasını yasalara aykırı buldu ve geçmiş 10 yıllık tahsilatın aboneye iadesine karar verdi. Milyonlarca tüketici için örnek teşkil eden karar üzerine elektrik aboneleri haksız yere ödedikleri paraları geri almak için Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri (TSHH) ile Tüketici Mahkemeleri’ne başvurmaya başladı. Enerji Bakanlığı ve Başbakanlık başvuruların artması üzerine kanun tasarısı hazırlayarak TBMM’ye gönderdi. Tasarı, kayıp-kaçak paralarının iade edilmemesini ve mahkeme kararıyla iade edileceklerin’de elektrik tarifelerine yansıtılmasını öngörüyor. Öte yandan tasarının TBMM (Komisyon’da) görüşmeleri ertelendi.

RAKAM KAÇAĞIN NET TESCİLİDİR
Enerji Bakanlığı’nın sadece 8 yıllık dönem için 33 milyar kayıp kaçak parası hesaplaması, geniş yankı buldu. Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Avukat Bülent Deniz tasarının gerekçesini tüketiciler adına değerlendirdi: “TBMM’ye gönderilen yasa tasarısının gerekçesi iktidarın kayıp kaçak konusundaki itirafnamesidir. Toplanan rakam dudak uçuklatan bir rakamdır ve halktan haksız şekilde toplandığı yargı kararıyla tescil edilmiştir. Bu para halkın cebinden alınıp önce Hazine sonra da şirketlerin kasasına aktarılmıştır. Çıkarılmak istenen yasa hukuku kullanarak vatandaşı soymaktır.” Deniz, Twitter, Facebook gibi sosyal medyada tepki alan ve Bakanlığın ‘Kayıp-kaçak parası iade olursa şirketler iflas eder’ tespiti konusunda da ilginç bir değerlendirme yaptı: Yıllarca bu parayı cebine koyan şirketler, şimdi bu parayı geri öderlerse iflas ederlermiş sözü bir kocaman yalandır. Kaldı ki bizden alınan parayı geri verecekler.

ÖNCE DAĞITIM ŞİRKETİNE MÜRACAT EDİLECEK
Yargıtay’ın elektrik faturaları üzerinden alınan kayıp-kaçak parasını iade kararı 36,8 milyon aboneyi yakından ilgilendiriyor. Aboneler, Yargıtay kararını örnek göstererek ödedikleri kaçak elektrik parasını geri alabilecekler. Kayıp-kaçak parasını geri almak isteyen abonelerin, önce elektrik dağıtım şirketine başvurup ödediği tutarı öğrenmesi gerekiyor. Faturada ödediği tutarı öğrenen abone, bir dilekçe ile kaymakamlıklar bünyesinde kurulan Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapacak. Başvurular; kayıp-kaçak tutarı 2.200 TL’ye kadar olan tutar için İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne, 3.300 TL’ye kadar olan tutar için İl Hakem Heyeti’ne ve 3.300 TL üzeri kaçak bedeli içinde Tüketici Mahkemesi’ne başvurmaları gerekiyor (2015 tarifesi). Kayıp-kaçak bedelleri EPDK ve TEDAŞ üzerinden de öğrenileceği gibi abone hiçbir şekilde tutarı öğrenemezse dahi Hakem Heyeti’ne başvuru yapabilir. İlgili şirket savunmasında kayıp-kaçak tutarını belirteceğinden mahkeme süreci devam etmiş olacak. Hakem heyetinin tüketici lehine verdiği kararın ilgili dağıtım şirketi tarafından uygulamaması halinde ek herhangi bir hukuki işleme gerek kalmadan doğrudan icra yoluyla tahsilat yapılıyor.

İsmail Altunsoy, 21.02.2015 Zaman http://www.zaman.com.tr/ekonomi_tuketiciler-enerji-bakanligi-ve-epdkya-seslendi-33-milyar-liralik-kacak-elektirik-paramizi-iade-edin_2279140.html

Hiç yorum yok: