22 Mart 2015 Pazar

Elektrik Kesintileri Devam Edecek

Enerji yetersizliğinden kaynaklanan kesintiler planlı bir şekilde Türkiye genelinde uygulanıyor.

Uzmanlar, Türkiye'nin elektriğin yüzde 52'sinin doğalgazdan karşılandığını, fazla tüketimlerde bu gazın yetersiz kaldığını söyledi. Doğalgaz deposuyla sorunun çözülebileceği belirtiliyor.

Vatandaşın buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalarını bozan elektrik kesintileri her geçen gün artıyor. Tüketiciler Birliği Federasyonu'nun hazırladığı verilere göre tüm illerde her gün 'düzenli kesinti' yaşanıyor. Enerji Bakanlığı yetkililerine göre, Tuz Gölü Doğalgaz Deposu’nun 10 yıldır bitirilememe-sinden kaynaklanan kesintiler, bu yıl da devam edecek. 2015 yılı boyunca vatandaş karanlıkta kalacak.

KARANLIĞIN BAHANESİ BAKIM
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyükşehirlerin yanı sıra Anadolu’nun her şehrinde kesintilerin yaşanmasında elektriğin yüzde 52’sinin doğalgaz santrallerinden üretilmesinden kaynaklanıyor. Havalar çok soğuk gittiğinde ısınmak için artan doğalgaz tüketimi nedeniyle BOTAŞ’ın santrallere verdiği gaz kesiliyor. Devlete ait santrallerde fuel-oil ve kömür ile elektrik üretimine geçilmesine rağmen tüketim karşılanamıyor.

Havalar ısındığında serinlemek için artan klima kullanımı da elektrik tüketimini patlatıyor. Yaz kış yaşanan enerji krizi vatandaşa ‘karanlık’ olarak yansıtılıyor.

DEPO 10 YILDIR YAPILMIYOR
Enerji Bakanlığı, elektrik dağıtım şirketlerine ‘bakım’ adı altında elektrik kesintisi yapmalarını istiyor. Şirketler de düzenli olarak kesintiler yapıyor. Vatandaşlar bazen günlerce bazen saatlerce karanlıkta kalıyor.

Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, krizin temel sebebi doğalgaz deposunun bitmemesi. Türkiye'de yıllardır planlanan ve sürekli olarak proje geliştirilen doğalgaz deposu hayal oldu. 2006 yılında gaz depolamaya başlaması kararı alınan Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi 2017 yılı programına atıldı.

RUSYA VE İRAN KESİNTİ YAPARSA DONARIZ
Enerji Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Tuz Gölü Deposu’nun elektrik kesintileriyle birlikte doğalgaz krizine de çare olacağını belirtti. Yetkili, "Türkiye'de her şeye para bulunuyor ama doğalgaz deposu için gerekli kaynak ayrılmadığı için proje bir türlü hayata geçirilemiyor. Rusya veya İran gazı kesse bir hafta sonra soğuktan donarız" ifadelerini kullandı.

KAPASİTE 1 MİLYAR METREKÜP
1. faz inşaatın 2017’de, 2. faz inşaatın ise 2019 yılında devreye gireceği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2015-2019 stratejik planında yer aldı. Doğalgaza bağlı elektrik kesintilerini bitirecek deponun yıllık kapasitesi 1 milyar metreküp olarak planlanıyor.

Hasan Bozkurt, 04.03.2015 Bugün http://www.bugun.com.tr/ekonomi/kesintiler-surecek-cunku-haberi/1520583

Hiç yorum yok: