8 Mart 2015 Pazar

İSKİ Vatandaşı Doğru Bilgilendirmiyor

İstanbul’daki 5,6 milyon su abonesinin ödeyeceği faturayı etkileyecek tarife değişikliğini İSKİ, değişiklikten 22 gün sonra konunun medyaya yansıması üzerine tüketiciyle paylaştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İSKİ suyun 4,13 TL/metreküp olan ücretini yılbaşından itibaren sessiz sedasız kademeli tarifeye geçirdi. Buna göre konutlar için kademeli tarifede 0-10 metreküp arası 4,13 liradan 3,70 liraya çekilirken, 10-20 metreküp arası fiyat yüzde 30,75 artışla 5,40 liraya, 21 ve üzeri su bedeli ise yüzde 91,2 artışla 7,90 liraya yükseltildi. İSKİ’nin tarife değişikliği ve bir kademedeki indirimine karşın iki kademede yaptığı zam önceki gün medyaya yansıdı. Fiyat artışı tüketicilerin tepkisiyle karşılaşırken, İSKİ kurumsal internet sitesine tarife değişikliği ve kademeli fiyat artışını doğrulayan yazılı bir açıklama koydu.

İSKİ’nin sitesine koyduğu açıklama tüketici derneklerini tatmin etmek bir yana ‘yanıltıcı’ bulundu. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, “İSKİ’nin açıklaması vatandaşı doğru bilgilendirmiyor.” dedi. Sadece ilk kademedeki yüzde 10’luk indirimden söz edip yüzde 30 ve yüzde 91’lik zamlı kademeler yokmuş gibi açıklama yapmanın doğru olmadığını belirten Küçük şunları söyledi: “İSKİ eski tarifede suya her ay enflasyon oranında zam yapıyordu. 1 Ocak 2014 tarihinde 3,75 lira olan bir metreküplük su bedeli her ay enflasyon oranındaki artışlarla 2014 Aralık ayında 4,13 liraya yükseldi. Enflasyonu fiyata yansıtmak İSKİ’nin yönetmeliğinde var. İSKİ yeni fiyatlara da aylık enflasyon oranında her ay zam yapacak mı? 3,70 TL, 5,40 TL ve 7,90 TL’lik fiyatlar sabit kalacak mı? İSKİ’den bunu açıklamasını bekliyoruz. Eğer aylık enflasyon fiyata yansıtılacaksa yüzde 10’luk indirim de yıl içinde geri alınacak demektir.” Kendilerine ulaşan tüketicilerin İSKİ’den fiyat artışını geri çekmesini istediklerini ifade eden Küçük, “İnsanlar çok hassas. Örneğin İstanbullu bir kadın ‘evdeki çok sevdiğim çiçeklerimi sulayamayacak mıyım?’ diye bize yazmış. Tüketicilerin beklentisi zammın geri alınması.” diye konuştu.

Tüketici Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Jale Yanılmaz da, İSKİ’nin indirim açıklamasının yanıltıcı olduğunu ifade etti. Yanılmaz, “İSKİ’nin açıklamasındaki 24 metreküplük su tüketim örneğini hesapladığımızda eski tarifiyle 99 lira olan ücret, yeni tarifeyle 122 liraya yükseliyor. ‘İndirim yaptık’ açıklaması yanıltıcı. Ayrıca ben 40 daireli bir apartmanda yöneticilik de yaptım. 10 metreküp altı kullanan daire sayısı 2-3’tü.” dedi.

Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Bülent Deniz de önümüzdeki salı günü suya enflasyon ve maliyet artışının üzerinde gelen zamların iptali istemiyle yargıya başvuracaklarını açıkladı.

İbrahim Balta, 24.01.2015 Zaman http://www.zaman.com.tr/ekonomi_iski-vatandasi-dogru-bilgilendirmiyor_2273181.html

Hiç yorum yok: