30 Ocak 2015 Cuma

Elektrikte Kayıp Kaçak Bedeli Geri Ödenecek Ama Fırsatçılar Pusuya Yattı Bile

Kayıp kaçak paralarını geri alacağım diye birçok kişi dolandırıcıların eline düşüyor. Neredeyse herkesin mağdur olduğu fazladan elektrik faturası ödeme şikayetini fırsat bilen gruplar ''Kayıp-kaçak bedelini geri alıyoruz” diye reklam yapıyor ve bu meyanda firmalar kuruyorlar. Sonuç ise dolandırıcılık olabiliyor. Yargıtay bu gerekçelerle alınan paraların haksız yere tahsil edildiğine hükmetti.

Kayıp kaçak bedelinin abonelerinin alınamayacağı yönündeki Yargıtay hükmü ortaya çıkınca gözler bu fazladan ödenen paraların geri alınmasına çevrildi. Ancak bu durumu fırsat bilen birçok firmanın tüketicileri dolandırmasından endişe ediliyor.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, fazla ödeme yaptığını düşünerek bir elektrik abonesinin faturadaki kayıp-kaçak ücretini dağıtım şirketinden talep etmesi ile başlayan hukuki süreçte, aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına hükmünü verdi. Açılacak yeni davalar sonucu, dağıtım şirketlerinin abonelere milyarlarca lirayı bulan kayıp-kaçak bedeli ödemesi söz konusu olabilir. Aboneler için ortaya çıkan bu fırsat kapısı, bazı firmalar bu durumdaki vatandaşların mağduriyetini fırsata çevirmeye çalışmak maksadı ile harekete geçiti. Tüketicilere kayıp-kaçak bedelinin geri alınacağına dair kısa mesaj (SMS) ile ulaşan bazı firmalar, yanlış vaatlerde bulunarak para talep ediyor. Tüketici dernekleri ise tüketicilerin bizzat gidip başvurmaları gerektiğini veya avukat aracılığıyla bu işi yapmaları gerektiğini söylüyorlar.

BEDAVA EVRAĞA PARA
Emsal niteliğini taşıyan karar sonucu, aboneler dağıtım şirketlerinden kayıp-kaçak bedelini tahsil edebilecek. Ancak bu durum, haksız kazanç peşinde koşan dolandırıcıların da iştahını kabartıyor. SMS veya reklam yoluyla tüketicilere “Kayıp-kaçak bedelini geri alıyoruz” vaadinde bulunan bazı firmalar, tüketicilerden para istiyor, karşılığında da aslında bedavaya ulaşabilecekleri evrakları gönderiyor.

BU TUZAĞA DÜŞMEYİN
Konu ile alakalı bilgilendirmelerde bulunan Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, abonelerin, kayıp-kaçak bedeli olarak haksız yere ödedikleri paraları alabilmek için Yargıtay’ın son kararını emsal gösterip dağıtım şirketi hakkında dava açmaları gerektiğinin önemine vurgu yaparak,: “Son 20 gündür bazı firmalar, internet üzerinden veya SMS yoluyla ‘Kayıp-kaçak bedellerini geri alıyoruz’ diye reklam yapıyorlar. Tüketicilerin kendilerine başvurmasını istiyor ve kargo bedeli karşılığında içi boş dilekçe gönderiyorlar. Gelen dilekçeleri tüketicinin yine kendisinin doldurup başvurması gerekiyor. Ayrıca gönderilen dilekçe taslakları zaten internetten ücretsiz indirilebiliyor ya da tüketici derneklerinden bedelsiz elde edilebiliyor. Bedava dilekçeye 200-300 lira istiyorlar. Tüketici aldanmasın.'' dedi.
25.12.2014-
http://www.internetajans.com/turkiye/elektrikte-kayip-kacak-bedeli-geri-odenecek-ama-firsatcilar-pusuya-yatti-bile-h145979.html

1 yorum:

elektrik faturası ödeme dedi ki...

teşekkürler güzel yazı