TRT’nin elektrik faturalarından 2013’te 800 milyon lira pay almasına tüketici derneklerinden tepki geldi. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, kesintinin tüketici haklarına ve sosyal devlete aykırı olduğunu belirtirken, Tüketiciler Derneği Onursal Başkanı Engin Başaran, “TRT israfın bir numaralı yeridir.” dedi
Elektrik faturalarından 2013 yılında 800 milyon lira TRT payı kesilmesine tüketici derneklerinden tepki yağdı. Zaman’ın dün manşetten duyurduğu kesintiyi değerlendiren Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, bu durumun tüketici haklarına, kamu yararına, sosyal devlet anlayışına aykırı olduğunu söyledi. Çakar, TRT’nin giderlerinin elektrik faturası yerine genel bütçeden karşılanması gerektiğini söyledi.
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Türkiye’de vergilerin büyük bölümünün dolaylı alındığına işaret ederek, “TRT’nin giderlerinin genel bütçeden karşılanması lazım. Türkiye’de vergiler yeterince toplanmıyor. Özel sektörden hakkaniyet ölçüsünde vergi alınsa vatandaştan alınan dolaylı vergiler düşecektir ama sonuçta hep vatandaşa yükleniliyor.” dedi. Yalnız TRT değil, belediyelerin de elektrik faturasından pay aldığını vurgulayan Çakar, yüzde 18 gibi yüksek oranda KDV alındığını kaydetti. Elektriğin en temel tüketici hakkı olduğunu belirten Çakar, “Başta yüzde 18 KDV olmak üzere belediyeye, TRT’ye ödenen payın faturaya yansıtılması tüketici haklarına, kamu yararına, sosyal devlet anlayışına aykırıdır. Vergiler toplansın, TRT’ye de buradan pay verilsin. Kolay yola gidilerek, elektrik faturalarından kesinti yapılıyor.” diye konuştu. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise TRT’nin eğitim kanallarının dışındaki bütün kanallarının kapatılması gerektiğini ifade etti. Çıray, “TRT’nin, milletten aldığı paralarla bir partinin borazanlığını yapma hakkı yoktur. Kapatılması gerekir.” dedi.
Elektrik hizmetlerinin özelleştirildikten sonra özellikle tüketicinin aleyhine olduğuna dikkat çeken Tüketiciler Derneği (TÜDER) Onursal Başkanı Engin Başaran, Türkiye’nin her yerinden binlerce şikayet aldıklarını söyledi. Başaran, “Bir defa şunu sormalıyız, niçin TRT payı alınır elektrikten? Kuruma baktığımızda bugün inanılmaz derecede bir arpalık haline geldiğini görüyoruz. Yani yandaşların doldurulduğu ve boşu boşuna maaş alan insanlar. TRT adına alınan otomobillerin şoförleriyle birlikte bütün bu masraflar TRT’ye ödetiliyor. Bütün bunların masrafları tüketiciden çıkıyor. İsrafın bir numaralı olduğu yerdir TRT.” ifadelerini kullandı.
Sosyal hukuk devleti kâğıt üzerinde
TRT’deki uygulamaların sosyal hukuk devletinde olmaması gerektiğini kaydeden TÜDER Onursal Başkanı Engin Başaran, “Elektrik hizmetleri hangi noktadaysa, bugün hükümet başarısı da aynı noktadadır. Elektriğin eli tüketicinin cebinden hiç çıkmıyor. Kayıp kaçak parası dürüst tüketiciden alınamaz. Vatandaş hakem heyetlerine gitmekten yoruldu. Türkiye’nin Anayasa’da yazan ‘sosyal hukuk devleti’ artık sadece kâğıt üzerinde.” dedi. Vatandaşların hakem heyetlerine döküldüğünü belirten Başaran, Yargıtay kararları karşısında acil bir önlem alınması gerektiğini söyledi. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu da milyonlarca tüketicinin TRT payını ödeme konusunda tepkili olduğunu belirtti.
Medyada haksız rekabet yaşanıyor
Elektrik faturalarında hangi kalemden para alındığına dair vatandaşın kafasının karıştığını belirten Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Tüketici artık, ödediği faturayla ilgili bilgi almak istiyor. Ama bizde tam tersi. TRT, kayıp kaçak, KDV, vergi alınması gibi matematikçilerin bile işin içinden çıkamayacağı formüllerle faturalar hesaplanıyor.” dedi. Medyanın, televizyon kanallarının serbest olduğu bir ortamda devletin televizyonuna birilerinin cebinden para aktarılmasının sektör için haksız rekabet olduğunu söyleyen Deniz, “Gazetede yer alan habere göre bakanlığın yayınlayacağı tasarıda kayıp kaçak bedelinin yasallaştırılmasına yönelik tüketici aleyhine adım atılacak. Bütün bunlar 38 milyon aboneyi ilgilendiriyor. Bu şekilde çözümlenmesi mümkün değil. 12 sene geçti, verilen sözler tutulmadı. Haksızlığı önleyen bir düzenleme olmalı.” şeklinde konuştu.
Şaban Gündüz-Merve Kantarcı, 05.01.2015 http://www.zaman.com.tr/ekonomi_elektrik-faturasindan-trtye-para-aktarilmasi-tuketici-haklarina-aykiri_2268646.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder