İsrail Gazze'ye ölüm yağdırmaya devam ediyor.
Bebekler, kadınlar, erkekler ölmeye devam ediyor.
Şehit sayısı üç haneli rakama doğru hızla ilerliyor.
Basiretsiz, duyarsız yöneticilerine inat, dünya halkları ayakta.
Alanlarda Gazze için ağıtlar yakılıyor.
Şimdi, bu vahşet için bir şeyler yapma zamanı..
Ağıtlarımıza, alanlardaki çığlıklarımıza bir şeyler ekleme zamanı..
Gelin kapitalizmin anladığı dilden konuşalım.
Kapitalizmin imanının yöneldiği nesneyi, parayı konuşalım.
Biliyoruz ki; kapitalizm, emperyalizm halkların cebinden aldıkları ile hükümranlığını devam ettiriyor.
Biliyoruz ki; "saadet zinciri" örneği, sömürmeye devam etmesi için cebimizdeki paraya gereksinimi var.
Tüketim artmalı, kapitalizmin cepleri dolmalı, yeni sömürüler için pazarlar oluşturulmalı, tüketim daha da artmalı, haklar daha çok tüketmeli..
Ve şimdi Gazze soykırımı ile gerçek yüzüne bir kez daha tanık olduğumuz kapitalist, emperyalist sömürüye "DUR" diyor ve bu sömürünün sembollerini artık satın almıyoruz.
Biz, dünyanın tüm halkları; biliyoruz ki, kolasını, hamburgerini, sigarasını almadığımızda sömürenin beslendiği kaynak kesilecek.
Atardamarı olan tüketicinin cebinden kendisine akan para kesildiğinde, ölüm olup Gazze'ye yağamayacak.
Şimdi bazı sorulara yanıtlar:
1-Neden boykot listesi kola, hamburger ve sigara ile sınırlı?
Boykot listesindeki bu üç tüketim kanalının temel özelliği, bu kanlı savaşın asıl sahibi kapitalizmin sembolleri olmasıdır. Bu nedenle boykot bunlarla başlıyor.
Diğer yandan, boykotun toplum tarafından sahiplenilmesi için uygulanabilir olması gözetilmelidir. Kola, hamburger ve sigaranın yerine geçebilecek onlarca marka ve cins ürün bulunuyor. Dolayısıyla boykot listesindeki ürünleri satın almayan tüketicinin yaşamında herhangi bir eksiklik, değişiklik olmayacak, ama ölüm tacirleri için bir şeyler değişecektir.
2-Sosyal medyada dolaşan boykot listeleri ne kadar güvenli?
Boykot çağrıları yapıldığında elden ele, ekrandan ekrana bir sürü markanın yer aldığı listeler dolaşıyor.
Deneyimlerimiz; bu listelerde yer alan markaların çoğunun boykot edilen ülke ile ilgisinin olmadığı, bazı markaların rakipleri tarafından listeye dahil edildiğini bize söylüyor.
Kurunun yanında yaşın yanmaması, gözetilmesi gereken önemli bir noktadır. Milliyetinden emin olmadığımız bir markayı boykot ederken, ilgisi olmayan bir ticari kuruluşa zarar veriyor olabiliriz.
3-Boykot listesinde yer alan ürünlerin sayısı artacak mı?
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF), bu aşamada kola, hamburger ve sigaradan oluşan boykot listesinin etkili bir şekilde yaşama geçirilmesi durumunda, arzu edilen sonuca ulaşılabileceğini öngörmektedir. Bu nedenle boykot ile tepkisini göstermek isteyen herkes için basit, yalın ve uygulanması kolay bu listede ısrarlı olunması düşüncesindeyiz.
4-Boykot süreci ile ilgili güncel bilgilere nasıl ulaşacağız?
Boykot ile ilgili güncel bilgiler ve olası listedeki değişiklikler için Twitter'da; #israiliçinboykotvakti tagı, @tuketicigundemi ve @mbulentdeniz hesapları ile Facebook'da Tüketiciler Birliği Federasyonu sayfalarının izlenmesini öneriyoruz.