22 Şubat 2013 Cuma

"Bankaları Kara Listeye Alın!.

 

Tüketiciler Birliği, bankacılık sektöründe tüketiciden ''masraf'' ve ''aidat'' başlığı altında alınan bedeller hakkında hazırladığı raporu, TBMM Dilekçe Alt Komisyonu'na iletti. Raporunda dikkat çeken bir öneri de var: Borcunu zamanında ödemeyen borçlu nasıl kara listeye alınıyorsa, tüketicilere sorun çıkartan bankalar da kara listeye alınsın...
Bankaların, "kredi kartı aidat", "hesap işletim", "kredi dosya masrafı" gibi ücretler almasına yönelik şikayetlere çözüm bulunması için kurulan TBMM Dilekçe Alt Komisyonu'na, Tüketiciler Birliği tarafından bir rapor sunuldu. Türkiye'de bankaların 31 farklı başlık altında tüketicilerden hizmet bedeli veya komisyon aldığı belirtilen raporda, bunlar içinde en çok şikayet alanların, kredi kartı aidatları, hesap işletim ücretleri, dosya masrafları, sigorta bedelleri ve yapılan işlemlerden alınan masraf ve komisyonlar olduğu vurgulandı.
Tüketiciler Birliği'nin raporunda dikkat çeken ise bir öneri oldu. Raporda, ''Borcunu zamanında ödemeyen borçlu nasıl kara listeye alınıyorsa, tüketicilere sorun çıkartan bankalar da kara listeye alınsın" önerisi yer aldı. Bu önerinin gerekçelerini, raporu hazırlayan Tüketiciler Birliği'nin Genel Başkanı Nazım Kaya, RS FM editörlerinden Derya Yaşar'a anlattı.
Tüketiciye davet!
Bocunu ödemeyen vatandaşın takip edildiği gibi, sorumluluklarını yerine getirmeyen bankaların da takip edilmesi ve "kara liste" uygulamasına sokulması gerektiğini söyleyen Nazım Kaya, tüketicileri de haklarını aramak için göreve davet etti:
Bankalar kara listeye alınabilir mi?
Peki "kara liste" uygulamasıyla listedeki bankalarla çalışılmasını engellemek ve bankaların müşteri kaybetmesini sağlayarak itici güç oluşturmak mümkün mü?
Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı avukat Bülent Deniz'e göre "bankaların kara listeye alınması" önerisi uygulanabilir değil. Deniz'in gerekçesi ise Türkiye'de vatandaşın çalışacağı bankayı seçme özgürlüğünün olmaması ve tüm bankaların fiyat politikalarının aynı olması.
Umutlar Tüketici Yasası'nda
Tüketiciyle banka arasındaki ilişkinin son dönemde çok gergin olduğunun altını çizen Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı avukat Bülent Deniz, bankaların ve ekonomi yönetiminin bu baskıya kayıtsız kalamayacağını savundu. Deniz, Tüketici Yasası'ndan da umutlu.

2 yorum:

sabiş dedi ki...

Bu kara liste uygulanırsa insanlık için büyük bir hizmet olur. Ben emekli maaşımı ipotek ettirip 12000 tl Kredi istedim elime 9875 tutturunca şaşırdım dosya ve sigorta kesintisi dediler bende 4 ay sonra başka bir bankada kredi alıp kapatmak istedim 2000 binliramı gene kestiler. Bu banka Denizbank reklamlar çok ödüyor . Bizim gibi emeklilerden çıkarıyor . Biz çok zam alıyoruz . Senede 40 tl çok yazık bizlere;!!!

Sosyal dedi ki...

Basında son yer alan haberlere göre bundan böyle bankalar atmlerde yapılan her işlemden ücret alacak. Kriz dönemlerinde bile bankalarımız yurtdışı bankalarının aksine kar edebiliyor... Düşündürücü değil mi?