21 Mayıs 2020 Perşembe

“pandemi kredisini gören var mı?”


Pandemi nedeniyle Ekonomik İstikrar Kalkanı uygulaması kapsamında yurttaşlara verileceği açıklanan bireysel temel ihtiyaç destek kredisini değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “kredinin dağıtımıyla ilgili tüketicilerden yoğun şekilde yakınma gelmektedir” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

Covid-19 nedeniyle ekonomide yaşanan olumsuzlukları bertaraf etme amacıyla Cumhurbaşkanı tarafından, 18 Mart 2020 tarihinde, Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi açıklanmış; bu kapsamda kamu bankaları olan Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası aracılığı ile 3-10 bin TL., ilk altı ayı ödemesiz, yüzde 0,49 faizle bireysel temel ihtiyaç destek kredisi verileceği kamuoyuna duyurulmuştur.

Kredinin verilmesine yönelik olarak Tüketici Birliği Federasyonu’na ulaşan yakınmalar üzerine, 24 Nisan 2020 tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bilgi edinme yasası kapsamında başvuru yapılarak;

1-23.04.2020 tarihine kadar yapılan başvuru sayısı nedir?
2-Bu başvuruların kaç adedi kabul edilerek kredi verilmiştir?
3-Başvurusu reddedilen kişi sayısı kaçtır?
4-Başvurusu kabul edilenlere verilen toplam kredi miktarı nedir?

soruları yöneltilmiş, ancak bilgi edinme istemimiz “bankacılık yasası, müşteri sırrı” gerekçe gösterilerek yanıtlanmamıştır.

Bilgi edinme başvurumuzun Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderilmesinden bir gün sonra, Bakan Berat Albayrak tarafından kamuoyuna açıklama yapılarak; temel ihtiyaç desteği kapsamında 3 milyon 977 bin kişiye, 22 milyar 295 milyon TL. lık kredi verildiği açıklanmıştır.

Bakan Albayrak’ın açıklaması kamuoyunu bilgilendirmede önemli bir adım olmasına karşın eksiktir. Bu kredi için toplam başvuru sayısı ve başvurusu reddedilen kişi sayısının ne olduğunun da açıklanması gereklidir.

Çünkü tüketicilerden gelen yakınmalarda; aradan haftalar geçmiş olmasına karşın kredi başvurusuna olumlu/olumsuz hiçbir yanıt verilmediği, krediyi kullanmak için kamuoyuna açıklanan koşulları taşıdığı halde başvurunun reddedildiği, reddedilme gerekçesinin tüketici ile paylaşılmadığı, koşulları taşımadığı halde birçok kişinin kredi başvurusunun olumlu sonuçlandığı, hatta aynı ailenin fertlerine ayrı ayrı kredi verildiği dile getirilmektedir.

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinin açıklanmasından bugüne 60 gün süre geçmiş olmasına karşın;
-Kamuoyuna duyurulan birçok destekleyici uygulamanın sadece sözde kaldığı,
-Elektrik, su, doğalgaz, iletişim, kira ve banka ödemelerinin faizsiz ötelenerek toplumun ekonomik sürdürülebilirliğinin sağlanması yönünde hiçbir somut adım atılmadığı,
-Bireysel temel ihtiyaç destek kredisi uygulamasının hedefine ulaşmadığı, kredinin verilmesiyle ilgili adil olmayan uygulamaların yapıldığına ilişkin kamuoyunda genel bir düşüncenin olduğu,
-Bireysel temel ihtiyaç destek kredisi uygulamasının toplumda hayal kırıklığı oluşturduğu gözlenmektedir.

Covid-19 ekonomiyi derinden ve olumsuz şekilde etkilemiş ve etkilemeye devam etmektedir. Toplumun pandemi sonrasına erişebilmesi için sağlığının yanı sıra ekonomik sürdürülebilirliğinin de güvence altına alınması gereklidir.

Bu nedenle ve öncelikle siyasi iktidarın, toplumun ekonomik olarak desteklenmesine ilişkin uygulamalarını gözden geçirmesini, özellikle yoğun yakınmaya neden olan bireysel temel ihtiyaç destek kredisi ile ilgili olarak kamuoyunu şeffaflık ilkesine uygun şekilde bilgilendirmesi gerekmektedir.

Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan


Hiç yorum yok: