20 Mart 2020 Cuma

İnsanlık Zor Bir Sınavda!

15 Mart 1962 yılında ABD Başkanı Kennedy’nin, ABD Temsilciler Meclisinde yaptığı konuşmada, tüketici haklarından söz etmesi nedeniyle Birleşmiş Milletler Tarafından 1985 yılında alınan bir karar ile 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü olarak ilan edilmiştir. 

15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle Tüketici Postası’na konuşan Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz bu yıl 15 Mart’ın çok özel koşullarda kutlandığını söyledi. Coronavirüs salgınının tüm dünyayı etkiledi bir dönemde, insanlığın zor bir sınavdan geçtiğini belirten Deniz; “yaşanan salgın nedeniyle küresel ölçekte alınan önlemler, hepimizi yaşam biçimini değiştirmeye başladı. Ama daha önemlisi küresel ekonomi olumsuz şekilde etkilenmektedir” dedi.

Dünya kontak kapatmaya doğru hızla ilerliyor
Dünya ekonomisinin hızla kontak kapatma noktasına geldiğine işaret eden Deniz şunları söyledi; “Nedeni ister gerçek bir virüs, ister biyolojik bir saldırı olsun; insanlık, tarihte benzeri az görülen çok ciddi bir sınavla karşı karşıya bulunmaktadır. Yıllardır dünya kaynaklarını hoyratça kullanan, teknolojik gelişmeleri yaşamın içine her yönüyle dahil edip sadece hırsla tüketmeye odaklı yaşam biçiminin insanlığı ne hale getirdiğinin fark edilmeye başlandığı günleri yaşıyoruz.”

Sürekli tüket, sadece tüket
“Küreselleşme rüzgarı ile sınırlı kaynakları yok ederek ilerleyen küresel ekonomik düzenin tüketiciye “sürekli ve sadece tüket” mesajı vermesi ile devamlılığını sağlamaya çalışmasının sonu olmadığı ortaya çıkmaktadır.

Gelinen noktada salgın nedeniyle işyerleri tatil edilmekte, üretim ve mal ve hizmetlerin dolaşımı hızla azalmaktadır. Kaos dönemlerinin güvenli limanı olan altın fiyatlarında dahi yaşanan düşüş, tüketicinin zorunlu gereksinimleri dışında satın alma eyleminden hızla uzaklaştığını, yarına ilişkin endişelerinin güçlü olduğunu göstermektedir.

En kötü senaryoda; üretimin ve satın almanın olmadığı bir piyasada, çok kısa bir süre sonra küresel ölçekli iflasların gündeme gelmesi kaçınılmazdır. Coronavirüs krizinin bir süre daha çözümlememesi durumunda, halkların mevcut duruma ilişkin kabullenişlerinin sona ermesi, yönetimlere başkaldırması, anarşi ve kaosun yaygınlaşması da beklenen bir durumdur. Buna karşın insanlığın yaşanan bu tarihi krizi, “en kötü” yaşanmadan aşacağına inanıyoruz, bu konuda umudumuzu korumak zorundayız.

15 Mart 2020’de kutladığımız Dünya Tüketici Hakları Günü’nün, insanlığın yaşanan bu trajediden gerekli dersleri aldığı, bilinçsizce tüketimin sadece dünyaya ve geleceğimize ihanet olduğunun fark edildiği bir gün olmasını diliyoruz.”

15.03.2020, Tüketici Postası

Hiç yorum yok: