28 Eylül 2019 Cumartesi

dumanla mı haberleşeceğiz?

26 Eylül 2019’da meydana gelen deprem sonrası iletişim hatlarındaki kesintiyi değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “iletişimin kesilmesi, depremin olumsuz sonuçlarını arttıracaktır” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

1999 Depremi’nde, ülkenin büyük bölümü günlerce iletişim olanaklarından yoksun kalmıştı. Aradan geçen 20 yılda yaşanan bu olumsuzluktan ders çıkarılmadığı, gelişen teknolojiye karşın bir ülkenin can damarı olan iletişime gerekli yatırımların yapılmadığı, 26 Eylül 2019’da meydana gelen deprem ile su yüzüne çıkmıştır.

İletişim hizmetleri esas olarak, üç büyük firmanın tekel konumunda olduğu bir sektördür. Ülkenin tüm iletişimi bu şirketler üzerinden sağlanmaktadır. Bu şirketlerin sahip oldukları imtiyaz, ülkenin gelişimine paralel şekilde kesintisiz iletişimi her zaman sağlayacak yatırımları yapma yükümlülüğünü de doğurmaktadır. Ancak görülmektedir ki, her ülke için en stratejik noktalardan biri olan iletişim sektöründe gerekli yatırımlar yapılmamıştır. Yıkıcı etkisi olmayan bir depremde dahi yaşanan iletişim hizmetindeki bu kesinti ve aksama kabul edilebilir değildir.

Olası yıkıcı bir deprem esnasında, başta ilk yardım ve kurtarma hizmetleri olmak üzere, hemen her şey iletişimin sağlanması ile olanaklıdır. İletişimin olmadığı bir yıkıcı deprem sonrası kayıpların artması, paniğin yaygınlaşması ve benzeri birçok istenmeyen sonuç doğacaktır.

İletişim sektörünü düzenleyen Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu başta olmak üzere, iletişim sektöründe tekel konumunda hizmet veren Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone Türkiye firmalarının en hızlı şekilde gerekli önlemleri alarak ve yatırımları yaparak, doğal afetler, savaş gibi sıradışı gelişmelere karşı ülkenin iletişimini kesintisiz şekilde sağlamaları gerekmektedir.

Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan

22 Eylül 2019 Pazar

Doğru fiyata erişilebilir gıda istiyoruz

Gramajı düşürüp aynı fiyata gıda satanlara tepki büyüyor... Gıda ürünlerine gramaj eksiltme yöntemiyle yapılan suni zamların artması tüketici hakları savunucularını harekete geçirdi. Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Gelinen bu haksız noktada temel sorunumuz güvenilir değil, doğru fiyatla erişilebilir gıda” dedi.

Ekonomiyi hedef alan kur saldırılarının ardından gıda fiyatlarını fahiş oranda arttıran, etiket hilelerine başvuran spekülatör firmalar eleştirilerin odağında. Ürünlere zam yağdırmakla yetinmeyen, gramaj eksiltme yoluna da giden bu firmalara tüketicilerin tepkisi büyüyor.

Dernekler yakın takipte
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, gıda fiyatlarıyla ilgili şikâyetlerin giderek arttığını belirtti. Fiyatları yakından takip ettiklerini anlatan Deniz, “Malum biz, 3 senedir market endeksi tutuyoruz. Raflarda yer alan ürünlerin bedellerinin ne oranda arttığını belirliyoruz. Ve anlıyoruz ki halkımızın temel problemi güvenli değil, doğru fiyatla erişilebilir gıda” dedi.

Gramajlar küçültüldü
2018 yaz döneminde yaşanan kur şokunun ardından pahalılığın başladığını hatırlatan Deniz, “Bu ortamda hileler, desiseler arttı. Fiyatlarla oynanmadı lâkin gramajlar küçültüldü. Tüketici aynı ürünü aynı fiyata aldığını sanıyor ama yanılıyordu. Esasında daha az ürüne erişiyordu” ifadelerini kullandı.

Arayanımız soranımız yok
Market endeksinin ürünlerin gramajları gibi kalitelerinin de düştüğünü ortaya koyduğuna dikkat çeken Deniz, şöyle devam etti: “Ne yazık ki ekonomik sorunlar gıda niteliğini ve güvenliğini olumsuz etkiliyor. Bunu gıdayla ilgili çalışmalar da teyit ediyor. Biz dernekler ve federasyonlar olarak pek çok çalışma yaptık, yapıyoruz. Haliyle onlarca sıkıntıyla karşı karşıya kaldık, kalıyoruz. Örneğin 2007’ye kadar ayda bir defa Ankara’ya davet edilirdik. Tüketiciyi ilgilendiren her tasarıya katkı yapardık. Ama 2007’den beri bizi arayan soran, kapımızı çalan yok. 2014’te yürürlüğe giren Tüketici Kanunu’nda da bunu net bir şekilde gördük. O zaman yöneticilerimize bankaların hizmet ücretleriyle ilgili önerimizi sunduk. Parlamentoya giden taslakta önerilerimize yer verildi. Mutlu olduk ama sabah uyandığımızda baktık ki taslakta tavsiyelerimizden eser yok. Maalesef bu durum, gıda fiyatları da dahil tüketiciyi ilgilendiren tüm sorunlar için geçerli.” Deniz, tüketicinin aldatılmasını önlemek, vurgunculara darbe vurmak için denetimlerin artırılması gerektiğini vurguladı.

Kritik uyarı
Güvenilir Ürün Platformu tarafından düzenlenen ‘’Hayat Güvenilir Olsa’’ başlıklı toplantıda konuşan Gıda Mühendisi Nurten Sırma, ürün kalitesinin ve güvenliğinin önemine işaret etti. Bu konunun tüm dünyanın gündeminde olduğunu dile getiren Sırma, şunları kaydetti: “105 ülke arasında sıralama yapılıyor. Listenin en altında Etiyopya ve Uganda bulunuyor. Bu ülkelerin hakları yoksul, gıdaya erişemiyor. En üstte ise ABD ve Fransa gibi gelişmiş ülkeler yer alıyor. Biz ise gıda güvenliğinde 26’ncı sıradayız. Kuşkusuz, gıda güvenliği noktasında uzun soluklu bir yolculuğa çıkmalıydık. Ama biz dönemi, günü kurtarmaya yöneldik. Uzun vadeli tarımsal planlama yapmaktan kaçındık. Oysa iyi bir planlamayla pek çok sorunu aşabilirdik. Malum, gıda israfı ürkütücü boyutlarda. Bu anlamda sıfır atık ve sıfır açlık gibi projelerin çok ama çok önemli olduğu unutulmamalı. İsraf sorununa çare bulursak ekonomi rayına oturur, her alanda iyileşme başlar. Doğal olarak gıda fiyatları geriler.”

22.09.2019, Buğra Kardan, Yeni Akit 

Tüketicinin kalbi Erzurum'da attı

Tüketicilerin Korunması ve bilgilendirilmesi amacıyla, devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları ile tacir ve esnafların işbirliğiyle ortak bir gündem oluşturmayı hedefleyen 'Tüketicinin Korunması Güçlendirilmesi Teknik Destek' projesinin istişare toplantısı Erzurum'da yapıldı.

Tüketicilerin Korunması ve bilgilendirilmesi amacıyla, devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları ile tacir ve esnafların işbirliğiyle ortak bir gündem oluşturmayı hedefleyen "Tüketicinin Korunması Güçlendirilmesi Teknik Destek" projesinin istişare toplantısı Erzurum'da yapıldı.

Toplantıya Erzurum Vali Yardımcısı Mustafa Maslak, Ticaret İl Müdür Vekili Fatma Demir, Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, Tüketici Örgütleri Federasyonu Başkanı Fuat Engin, Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Tüketiciyi Koruma Derneği Erzurum Şubesi Başkanı Gamze İspirli, Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı ve Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Altay, Erzurum Kent Konseyi Engelliler Meclisi Koordinatörü Abdullah Keleşoğlu, Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanları Hüseyin Kutlu Köycü, Metin Akyol, Murat Yaşar, Proje Teknik Destek Sorumlusu Ayşe Yemişçi, tüketici dernekleri yöneticileri, tüketici hakem heyeti raportör ve üyeleri katıldı.

Toplantı Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanı Hüseyin Kutlu Köycü'nün projeye ilişkin tanıtım sunumuyla başladı. Toplantının moderatörlüğünü yapan Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, Türkiye'de tüketici haklarının gelişim sürecine değindi.

Deniz, 1995 yılında yürürlüğe giren 4077 sayılı kanunun tüketicinin korunması açısından önemli bir yere sahip olduğu belirterek, 2014 yılında yürürlüğe giren 6502 sayılı tüketici yasası ile tüketicilerin daha çağdaş yasal düzenlemelere kavuştuğunu söyledi.

Tüketicinin Korunması Güçlendirilmesi Teknik Destek Projesinin kamu ve STK işbirliği açısından önemine değinen Deniz, projeyle tüketiciye ilişkin düzenleme ve uygulamalarda sivil aktörlerin etkin bir şekilde yer almasının sağladığını ifade etti.

Tüketici Örgütleri Federasyonu Başkanı Fuat Engin ise Erzurum'da tüketici mahkemesinin olmamasının önemli bir eksiklik olduğunu belirterek, tüketici mahkemelerinin büyükşehirlerde bulunmasının yasal açıdan zorunlu olduğunu ifade etti.

Erzurum'daki tüketici dernekleri ve ilgili kurumlara tüketici mahkemesinin kurulması konusunda önemli görevler düştüğünü belirten Engin, projeyle bu gibi eksikliklerin gündeme geldiğini söyledi.

TÜKODER Erzurum Şube Başkanı Gamze İspirli ise Erzurum'da uçak biletlerinin fahiş fiyatlarda satılmasının tüketiciyi mağdur ettiğini belirterek, Erzurum'daki tüketici dernekleri olarak bu konuda farkındalık oluşturmak adına kampanya başlatacaklarını ifade etti.

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı ve Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Altay ise üniversite kampüsünde eğitim seti satışlarının öğrencileri mağdur ettiğini belirterek, konuyla ilgili bilinçlendirme çalışması yapacaklarını söyledi.

Altay ayrıca kapanan ilçe tüketici hakem heyetlerinin tüketiciyi mağdur ettiğini belirterek, özellikle yoğun nüfuslu ilçelerde hakem heyetlerinin yeniden hizmete girmesinin doğru bir yaklaşım olacağını ifade etti.

Toplantı dernek yönetici ve kamu kurum temsilcilerinin görüş ve önerileriyle sona erdi.

21.09.2019

2. El Araç Alanlar Dikkat!

2. el araç alanların şikâyetleri bitmek bilmiyor...
Peki, haklarınızı biliyor musunuz?

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, CNN Türk canlı yayınında anlatıyor.

10.09.2019, CNN Türk Haber Bülteni

12 Eylül 2019 Perşembe

Yeniden Doğarız Ölümlerde...

Sanıyorum 5 Ekim'di.
Nüfus sayımı için evlere kapatıldığımız bir gün.

Kulaktan kulağa yayıldı ki, nüfus sayımı için herkes evindeyken evlerde arama yapılacak, kitap bulunursa hemen gözaltına alınacak.
Evin balkonunda yaktığım kitaplarımın sayısını hatırlamıyorum.

Sanıyorum 5 Ekim'di, yıl kesin olarak 1980..

8 Eylül 2019 Pazar

Hayat güvenilir olsa diye yola çıktılar

Sivil toplum örgütü önderi ve bilim insanlarının oluşturduğu Güvenilir Ürün Platformu gıdadan giyime her şeyin daha güvenilir olması için duyarlılık çağrısı yaptı.

Güvenilir Ürün İçin çağrı yaptılar! Yaklaşık 50 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Güvenilir Ürün Platformu, Hayat Güvenilir Olsa başlığı ile düzenlediği toplantıda çok önemli mesajlar verildi. Konuşmacılar ve katılımcılar İstanbul’un giyimden gıdaya hayatın tüm alanlarında güvenilir ürün tüketilen bir kent olması için herkese çağrı yapılması kararı aldı. Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği bünyesinde oluşturulan Güvenilir Ürün Platformu (GÜP) toplantısının ardından bazı hayatın güvenilir olması için çaba gösteren bazı basın mensuplarına teşekkür sertifikası verildi. Moderatörlüğünü Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın yaptığı toplantıda söz alan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ve tüketici hareketinin önde gelen isimlerinden Bülent Deniz güvenilir ürün için toplumsal duyarlılığın artırması gerektiğini belirterek, İstanbul kent yönetiminin güvenilir ürün konusunda birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizdiler.

Gıda Mühendisi ve Güvenilir Ürün Yürütme Kurulu Üyesi Nurten Sırma da konunun güvenilir gıda boyutunun çok önemli olduğunun altını çizdi ve yerel yönetimlerin bu konuda adım atması gerektiğini söyledi. Her belediye başkanının kendi bölgesinde güvenilir ürün çalışması yapması için desteğe hazır oldukların sözlerine ekledi. İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Ergül olayın bilimsel boyutunu anlatırken, Güvenilir Ürün Platformu Yürütme Kurulu Üyesi ve Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen başta bal olmak üzere birçok ürüne ilişkin bilgi kirliliği olduğunu söyleyerek bu konuda doğru bilenlerin daha çok konuşması gerektiğini vurguladı. Toplantıda söz alan Necdet Buzbaş, Mehmet Sandal ve Mehmet Reis gibi isimler de başta İstanbul olmak üzere ülkenin her yerinin güvenilirlik konusunda adım atarak örnek uygulamaları gündeme getirmesini istediler.

06.09.2019, Gazete Ekonomi

TGRT Haber'e 'Güvenilir Habercilik' ödülü

Güvenilir Ürün Platformu, TGRT Haber Ekonomi Editörü Merve Sibel Sili’ye "Güvenilir Habercilik" ödülü verdi. Sili ödülü, İstanbul Sanayici ve İş Adamı Dernekleri Federasyonu Onursal Başkanı Mehmet Sandal’ın elinden aldı.
TGRT Haber Ekonomi Editörü Merve Sibel Sili, gıdadan giyime her şeyin daha güvenilir olması için 'Hayat güvenilir olsa' sloganıyla yola çıkan Güvenilir Ürün Platdormu tarafından 'Güvenilir Habercilik' ödülüne layık görüldü.

Sivil toplum örgütü önderi ve bilim insanlarının oluşturduğu Güvenilir Ürün Platformu gıdadan giyime her şeyin daha güvenilir olması için duyarlılık çağrısı yaptı.

Yaklaşık 50 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Güvenilir Ürün Platformu, Hayat Güvenilir Olsa başlığı ile düzenlediği toplantıda çok önemli mesajlar verildi.

Güvenilir Ürün İçin çağrı yaptılar
Konuşmacılar ve katılımcılar İstanbul’un giyimden gıdaya hayatın tüm alanlarında güvenilir ürün tüketilen bir kent olması için herkese çağrı yapılması kararı aldı.

Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği bünyesinde oluşturulan Güvenilir Ürün Platformu (GÜP) toplantısının ardından bazı hayatın güvenilir olması için çaba gösteren bazı basın mensuplarına teşekkür sertifikası verildi.

Hayat güvenilir olsa diye yola çıktılar
Moderatörlüğünü Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın yaptığı toplantıda söz alan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ve tüketici hareketinin önde gelen isimlerinden Bülent Deniz güvenilir ürün için toplumsal duyarlılığın artırması gerektiğini belirterek, İstanbul kent yönetiminin güvenilir ürün konusunda birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizdiler.

Nurten Sırma: "Güvenilir ürün çalışması için desteğe hazırız"
Gıda Mühendisi ve Güvenilir Ürün Yürütme Kurulu Üyesi Nurten Sırma da konunun güvenilir gıda boyutunun çok önemli olduğunun altını çizdi ve yerel yönetimlerin bu konuda adım atması gerektiğini söyledi. Her belediye başkanının kendi bölgesinde güvenilir ürün çalışması yapması için desteğe hazır oldukların sözlerine ekledi.

Can Sezen​: "Bilgi kirliliği var"
İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Ergül olayın bilimsel boyutunu anlatırken, Güvenilir Ürün Platformu Yürütme Kurulu Üyesi ve Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen başta bal olmak üzere birçok ürüne ilişkin bilgi kirliliği olduğunu söyleyerek bu konuda doğru bilenlerin daha çok konuşması gerektiğini vurguladı.

'Örnek uygulamalar gündeme gelmeli'
Toplantıda söz alan Necdet Buzbaş, Mehmet Sandal ve Mehmet Reis gibi isimler de başta İstanbul olmak üzere ülkenin her yerinin güvenilirlik konusunda adım atarak örnek uygulamaları gündeme getirmesini istediler.

06.09.2019,

7 Eylül 2019 Cumartesi

Deniz’e Teşekkür Belgesi

Yaklaşık elli sivil toplum örgütünün oluşturduğu Yeni Arayışlar Girişimi Platformu bünyesinde kurulan Güvenilir Ürün Platformu tarafından, Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz’e katkıları nedeniyle teşekkür belgesi verildi.

Güvenilir Ürün Platformu tarafından 6 Eylül 2019’da, İstanbul’da yapılan toplantı ile giyimden gıdaya, yaşamın tüm alanlarında güvenilir ürün tüketilmesi gerekliliğine işaret edildi.

Toplantı sonunda yaşamın güvenilir olması yolunda çaba gösteren basın mensupları ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu kişilere teşekkür sertifikası verildi.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz’e de, uzun yıllar güvenilir ürünlerin yaygınlaşması için yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkür belgesi verildi. Törende konuşan Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “Güvenilir ürün Platformu’nun temelleri 2009 yılında atıldı. Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, yönetim kurulu üyesi gazeteci Çetin Ünsalan, o tarihte İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Bozdağ ile birlikte Sağlıklı Gıda Platformu’nu kurmuştuk. O çalışmada üretici, satıcı, medya, gıda ve tüketici hakları alanında çalışan sivil toplum örgütlerini bir masa etrafında toplamış ve başta gıda olmak üzere yaşamın her alanında güvenilir ürün anlayışını seslendirmeye başlamıştık. Sağlıklı Gıda Platformu’nun başlattığı bu çalışma, Güvenilir Ürün Platformu olarak bugün gelişerek devam etmektedir. Bu konuda gerek şahsım ve gerekse Tüketici Birliği Federasyonu olarak katkı sunmaya devam edeceğiz” dedi.

07.09.2019, Tüketici Birliği Federasyonu

1 Eylül 2019 Pazar

Tüketicinin kara kışı başladı

Doğalgaz fiyatlarına son yapılan yüzde 14,90 oranındaki zam tüketici örgütlerini ayağa kaldırdı.

Doğalgaz tüketim bedeline 30 Ağustos’ta yapılan gece yarısı zammı ile doğalgaz metreküp fiyatı yüzde 14,90 oranında zamlandı. Bir ay önce yapılan yüzde 14,90 oranındaki zam ile birlikte iki ay içinde yüzde 30’un üzerinde zamlanan doğalgaz fiyatlarına tüketici örgütlerinden büyük tepki geldi.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz son bir yıl içinde, doğalgaz tüketimine yüzde 60’a yakın zam yapıldığını belirterek, “tüketicinin karakışı şimdiden başladı” dedi.

Dünyada düşerken bizde artıyor
Son bir yıllık dönem içinde uluslararası piyasalarda doğalgaz fiyatının yüzde 50’ye yakın oranda düşerek,4,61 Amerikan Dolarından, 2,28 Amerikan Dolarına düştüğünün altını çizen Deniz, “Tüm dünyada doğalgaz fiyatları yüzde 50 düşerken, ülkemizde son bir yılda yüzde 60 oranında zam görmesinin ekonomik bir izahı olmak zorunda. Bu izahı yapamayanların, seçimler biter bitmez başlattıkları zam yağmuru kervanına katılan doğalgaz fiyatları; çalışan kesime yapılan gelir artışı, TÜİK’in resmi enflasyon rakamlarının hayli üzerindedir. Yıllar önce ucuz ve temiz enerji iddiasıyla tüketiciye sunulan doğalgaza yapılan bu zam, tüketicinin mecburiyetinin kötüye kullanılması ve sömürülmesidir. Tüketici yaklaşan kış mevsimi öncesi karakışa şimdiden teslim edilmiştir” diye konuştu.

Uyardık, bu kış çetin geçecek
Tüketicinin doğalgaz satın almaktan başka seçeneğinin olmadığı bir tüketim ortamında, tekel konumundaki hizmet sunumuna yapılan bu zammın, aylar önce 2019 sonbaharından itibaren tüketici için zor bir dönemin başlayacağına ilişkin öngörülerini doğruladığını belirten Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Tüketiciyi soğuğa, açlığa mahkûm edeceği kesin olan bu vahşi zam derhal geri alınmalıdır” dedi.

31.08.2019,  Nilüfer Tuba Akman, Tüketici Postası

Okul servisine fazla ücret ödememek için ne yapılmalı?

Velilerin günlerdir beklediği servis ücretler belli oldu. Ancak bazı servisler bu ücreti yeterli görmeyip farklı bahanelerle velilerden fazla para talep edebiliyorlar. Peki, bu durumda veliler ne yapmalı? CNN TÜRK Muhabiri Sema Akbulut ve kameraman Güngör Yılmaz, İstanbul Servis Odaları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk ve Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz'e sordu.


30.08.2019, CNN Türk,