24 Temmuz 2019 Çarşamba

faiz için indirim vakti

Merkez Bankası’nın 25.07.2019 tarihinde gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “ortalığı yakıp kavuran yüksek faizden vazgeçilmeli ve politika faizi en az 300 baz puan düşürülmelidir” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

2018/Mayıs ayından bu yana, gerek iç dinamikler, gerek küresel gelişmeler ve en önemlisi dış kaynaklı ekonomik terör hareketi nedeniyle ülke ekonomisi çok ciddi ölçüde hırpalanmış ve yara almıştır.

Yaşanan kur şokları beraberinde faizlerin yükselmesine, üretimin ve tüketimin azalmasına, yüksek enflasyona ve giderek işsizliğe neden olmuş, ülke ekonomisinin makro göstergeleri başta olmak üzere tüm finansal verileri bozulmuştur.

Yaşanan ekonomik kriz sürecinde, yaşamı sürdürmek için zorunlu tüketimin gereklerinin çoğu zaman yerine getirilememiş, tüketicinin mutfağına adeta alev topu düşmüş, iğneden ipliğe her mal ve hizmetin fiyatı yüksek oranda zamlanmıştır. Ancak buna karşın toplumumuzun iç dinamikleri harekete geçmiş, krizin bir sosyal çalkantıya dönüşmemesi yolunda, ülkemiz insanı panik havasına kapılmadan sağduyulu bir şekilde krize karşı direnmiştir.

Ekonomik krizdeki dalga boyu kısmen stabil hale gelmiş olmakla birlikte, oluşan hasarın giderilmesi, geleceğe yönelik ekonomik ümitlerin güçlenmesi için krizden çıkış senaryosunun uygulanmaya başlaması gereklidir. Bunun ilk adımı da, tüm piyasaları tüketicinin cebini yakıp kavuran yüksek faiz oranlarının düşürülmesi ile atılmalıdır.

Endonezya, Güney Kore ve benzeri birçok ülke Merkez bankalarının politika faizlerinin düşmesine yönelik kararları, ABD Merkez Bankası FED ve AB. Merkez Bankası’nın da bu dönemde faizleri düşüreceğine ilişkin güçlü bir beklentinin olduğu bir dönemde, 25 Temmuz 2019’da toplanacak TC. Merkez bankası Para Politikaları Kurulu’ndan da aynı yönde karar çıkması gerektiği düşüncesindeyiz.

Halen yüzde 24 olan politika faiz oranının, en az 300 baz puan indirilmesi durumunda, bir yıldan fazla zamandır durma noktasına gelen piyasaların canlanmaya başlayacağı, başta büyüme olmak üzere işsizlik, tüketici güveni ve benzeri göstergelerde hissedilir iyileşmenin yaşanacağı açıktır.

Faiz indirimi kararı sonrasında olası senaryo olarak dile getirilen kurun yükseleceği endişelerini paylaşmakla birlikte, kriz sürecinde USD kurunun ulaştığı seviyeler anımsandığında, tercihin düşük faizden yana kullanılmasının yararlı olacağı görüşündeyiz.

Yüksek faiz ekonomilerin düşmanıdır. Ülke ekonomisinde açılan hasarların giderilmesi sürecinde, yüksek faizle yol almak olanaklı değildir. Bu nedenle ekonomi yönetimindeki siyasi irade ve piyasaların beklentisine katılıyor ve TC. Merkez Bankasından politika faizlerini indirmesini bekliyoruz.

Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan

23.07.2019, Tüketici Birliği Federasyonu

19 Temmuz 2019 Cuma

Dile düştü mü...

Yerel veya genel, seçimlerde benim Türkiye ortalamam İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya’dan oluşuyor. Son yerel seçimde de, bu altı ili izledim.

Dikkat kesildiğim başka bir gelişme ise, Gül/Babacan/Davutoğlu kaynaklı yeni parti girişimiydi. Seçim sürecinde, bu parti çalışmalarının seçim sonuçlarına göre nasıl şekilleneceği, düşünmeye değer bir soru oldu.

Sonuçları biliyoruz, bu altı ilden Bursa hariç diğer büyükşehir belediye başkanlıkları muhalefete geçti.

Sonuçların, hele ki 24 Haziran yenilenen İstanbul seçimlerinin sonucu da belli olduktan sonra yeni parti girişimi hız kazandı.

24 Haziran sonucunun ağırlıklı olarak gündemi meşgul ettiği günlerde yeni sorum, yeni parti girişiminin bir erken genel seçimi tetikleyip tetiklemeyeceği oldu.

AKP’nin kurucuları ve ağır toplarının ayrılıp yeni parti kurma çalışmaları özünde ince hesaplama, cesaret ve kararlılık isteyen bir hamle. Bu yola girildiği ortaya çıktığına göre, "ince hesaplama, cesaret ve kararlılığın" girişimin sahiplerinde var olduğunu kabul etmek gerekir. Buradan yola çıkarak, sonbahara doğru bu girişimin netleşeceği ve büyük olasılıkla partileşeceği varsayımını da eklediğimizde, zamanında yapılacak bir genel seçim olasılığının azaldığı da kendini belli ediyor.

Gerek yerel seçim sonuçlarının etkisinin sürdürülmesi, gerekse böylesi büyük bir siyasi hamleyi yapanların Erdoğan’ın karşı hamlelerini yapmasına fırsat vermek istemeyecekleri ve en önemlisi hayli ağır seyreden ekonomik sıkıntının seçim sonuçlarına olan tartışılmaz etkisinden yararlanmak isteyecek olmaları, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin zamanında yapılmayacağını, büyük olasılıkla 2020 sonbaharında erken seçime gidileceğini ortaya koyuyor.

Bunları düşünürken, çok geçmedi; Temmuz ayının ortalarında "erken seçim olur mu" sorusunu sormaya başladı herkes...

Yukarıda yazdığım varsayımlar, kabuller ve öngörülerin hepsi çöpe gitti bir anda. Hiçbirine gerek kalmadı.
Bir ülkede erken seçim sözü dile düştü mü, seçimlerin zamanında yapılması olasılığı ortadan kalkmış demektir.
O ki, en geç 2020 sonbaharında erken genel seçim için oy vermeye gidecek olmamız artık sürpriz olmayacak.

Şimdilerde yeni zihin eğlencem, "İmamoğlu da, Gül/Babacan girişiminde yer alır mı" sorusuna çok seçenekli yanıtlar üretmek...

5 Temmuz 2019 Cuma

Tüketici Federasyonlarından Anadolu Ajansına (AA) Ziyaret

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF)’nun da aralarında bulunduğu tüketici örgütleri federasyonları temsilcileri Anadolu Ajansı İstanbul Bürosunu ziyaret etti.
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, Yönetim Kurulu Üyesi Güldeğer Gökçek, Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal ve Tüketici ve Çevre Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Osman İlhan’dan oluşan heyet, Anadolu Ajansı İstanbul Bürosu Finans Haberleri Müdürü Yılmaz Yıldız’ı ziyaret etti.
Tüketici örgütleri federasyonlarının bir süredir birlikte yürüttükleri çalışmalar hakkında sunum yapan heyet, Anadolu Ajansı İstanbul Bürosu Finans Haberleri Müdürü Yılmaz Yıldız’a mevcut tüketici sorunları üzerinde gözlem ve tespitlerini aktardılar.
Görüşmede konut mağdurlarının sorunları ile ilgili olarak ayrıntılı bilgi veren heyet, bir süre önce hazırladıkları Konut Mağdurları Raporunu Yıldız ile paylaştılar.
05.07.2019, Tüketici Birliği Federasyonu

Denizden geçmek ücretsiz olmalı

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ndeki onarım nedeniyle, Asya ve Avrupa arasındaki geçişlerde trafik kilitlenme noktasına geldi. Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Onarım süresince deniz geçişi tamamen ücretsiz olmalıdır” dedi.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde planlanan ve 55 gün süreceği açıklanan onarım nedeniyle dört şeridin trafiğe kapatılması 15 Temmuz Şehitler köprüsündeki trafik akışını kilitlenme noktasına getirdi. Konu ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından metrobüs ve deniz ulaşımı seferlerinin arttırılacağına ilişkin önlemler alınsa da Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Onarım süresince deniz geçişi tamamen ücretsiz olmalıdır” dedi.

Tüm geçiş ücretleri Fatih Sultan Mehmet Köprüsü onarımı süresince sıfırlanmalıdır
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde başlayan onarım çalışmaları İstanbul'daki trafiği içinden çıkılmaz hale getirdi. Bu anlamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin otobüs ve deniz ulaşımına ilişkin sefer sayılarını artırmalarını olumlu bir adım olarak görüyoruz. Ancak bu yeterli gelmeyecektir. Bu nedenle özellikle Avrasya Tünel Geçişi, Yavuz Sultan Selim ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki geçiş ücretleri Fatih Sultan Mehmet Köprüsü onarımı süresince sıfırlanmalıdır. Köprü geçişi yapan metrobüs seferlerinde ücret alınmaması konusu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gündeme getirilmelidir ve uygulanmalıdır. Yaz sıcağında işine ve evine gitmek için çabalayan milyonlarca İstanbullu, bir kıtadan diğerine geçerek saatlerini yolda harcamaktadırlar. Bu durum, Ülke ekonomisi ve de tüketicinin cebi için çok büyük bir kayıp anlamına gelmektedir. Dolayısıyla alternatif geçişleri özendirmek maksadıyla, Avrasya Tüneli’ndeki, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ndeki geçiş ücretleri onarım süresince sıfırlanmalıdır. Deniz ulaşımı ile de ilgili, arabalı ve yaya geçiş ücretlerinde ciddi miktarda indirim yapılmalıdır. Aynı durum, köprüyü geçen metrobüs seferleri için de düşünülebilir” şeklinde konuştu.

02.07.2019, Tüketici Postası