31 Mayıs 2016 Salı

Bu kadar kâr yeter doğalgazı ucuzlatın

BOTAŞ, 2,3 milyar TL gibi rekor bir faaliyet kârı ettiği 2015’te doğalgaza yüzde 9 zam yapması aboneyi çileden çıkardı. BOTAŞ’ın yüksek kârı, ucuz aldığı doğalgazı pahalı fiyatla satmasından kaynaklanıyor.

Fahiş fiyattan doğalgaz satan Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’ın (BOTAŞ) acil indirim yapması istendi. İndirimin en az yüzde 20 olması gerektiğine vurgu yapan eski bir BOTAŞ yöneticisi önemli bir ayrıntıya işaret etti: “Şu an dünyanın en pahalı doğalgazını satan ülkelerden birisiyiz. Doğalgaz ithalat maliyeti dünyada ve Türkiye’de ciddi anlamda düştü. Ama iç pazarda indirim olmadı. Bu indirimler, tüketiciye yansıtılmalı. Ortalama alım maliyeti üzerine eklenecek kar ve iletim fiyatı ile satış fiyatı acilen yeniden belirlenmeli.” Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz’de vatandaşa fahiş fiyatla doğalgaz satılmasının dosyal devlet anlayışıyla bağdaşmadığını söyledi. İç pazara doğalgaz satan ithalatçı şirketlerde, kamu şirketinin satış fiyatlarını baz alıyor. Bu bedenle özel şirketlerde indirime yanaşmıyor.

Acilen fiyat indirilmeli
Tüketiciler, acilen doğalgaza indirim istiyor. Tüketici Birliği Başkanı Bülent Deniz ‘Doğalgaz kamusal bir hizmettir’ diyerek tepkilerini dile getirdi: Bu niteliği gereği topluma ulaştırılırken esas alınacak unsur, kar etmek değil, toplumun tüm kesimlerinin yararlanabileceği ve bunun yanında hizmetin devamlılığını sağlayabilecek fiyat politikasıdır. Bir kaç ay önce doğalgazın maliyetiinin 180 USD olmasına karşın 340 USD ye halka satılmasına ilişkin haber ve tepkiler üzerine, yetkililer fiyatın düşürüleceğini vaad etmişlerdi. Ancak vatandaşın doğalgazı yoğun olarak kullandığı kış ayları geride kalmasına karşın fiyatta indirim yapıldığına ilişkin bir uygulamaya rastlayamadık. Yüzde 100’e yakın bir kar marjı ile kamusal bir hizmeti vatandaşa satmak, sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmaz. Verdikleri sözleri yerine getirmeyen enerji yönetiminin karı önceleyen bir tutumla kar amacıyla ticaret yapmaya kalkması kabul edilemez.

Oğuz Karadeniz, 18.05.2016 Yeni Hayat https://www.yenihayatgazetesi.com/kadar-kar-yeter-dogalgazi-ucuzlatin-12218

Hiç yorum yok: