13 Ağustos 2016 Cumartesi

Borç yapılandırması asgariyi de kapsasın

BDDK Başkanı Akben, kredi ve kredi kartlarında taksit ve borç yapılandırma müjdesi verdi. Merkez Bankası destekleyici ilk adımı attı. TBF Başkanı Deniz ise yapılandırmanın asgari ödeme ile borcunu döndürenleri de kapsamasını istedi.

Ekonomide soğutma tedbirleri bir bir ortadan kaldırılıyor. 2011’de IMF’nin uyarısı ile Ali Babacan’ın hayata geçirdiği tüketimi kısıtlayıcı önlemler yerini hem bütçe hem de tüketim harcamaları tarafında genişlemeye bırakıyor. Hatırlanacağı üzere o dönem alınan kararlar uyarınca kredi kartı ile alışverişlere taksit sınırı getirilmişti. Son dönemde ise kredi büyümesinde durağanlaşma söz konusu.
Ekonomist Atilla Yeşilada paraanaliz.com’daki yazısında kredi büyümesindeki yavaşlamaya dikkat çekerek, şu değerlendirmeleri yaptı: “Son bir yıllık dönemde enflasyon takriben yüzde 8.5 olduğuna göre reel olarak krediler sadece yüzde 3-3.5 temposunda büyümüş. 2008’den bu yana büyümek için her yıl daha fazla kredi kullanan ekonomide halihazırdaki kredi büyüme ivmesi yüzde 4 GSYİH büyümesini destekleyemez.” Yeşilada ayrıca, son veri haftasında mevduatların yüzde 1.1 daraldığına işaret etti.

ERDOĞAN ‘İNDİRİN’ DEDİ
Geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan faizlerin yüksek olduğunu belirterek, bankalara “Konut alımlarında faiz oranlarını yıllık şöyle 9’a doğru çekiversin” diye çağrıda bulunmuştu.
Bunun üzerine Cuma günü bir açıklama yapan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben, vatandaşlar ve hükümetin gösterdiği milli duruş ve seferberliği bankalardan da beklediklerini ifade etmişti. Akben bu açıklamayı, aynı gün bankalar ile yapacağı kritik toplantı öncesinde dile getirmişti.

GECİKMEYE YAPILANDIRMA
BDDK Başkanı Akben dün de AA’ya yaptığı açıklamada, hem tüketici kredileri hem de kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasıyla ilgili bir çalışma yaptıklarını belirterek, “Çalışmaları bir hafta, 10 gün içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz” dedi. Akben ayrıca, gecikmeye düşen alacaklarla ilgili de yapılandırmaya yönelik bir çalışma içinde olduklarını söyledi.
Merkez Bankası dün aldığı kararla zorunlu karşılık oranları ile rezerv opsiyonu katsayılarında değişikliğe gittiğini duyurdu.

MERKEZ’DEN DESTEK ADIMI
Buna göre Türk lirası zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildi. Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkânının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimleri ile altın imkânının ilk iki diliminde katsayılar 0.1 puan artırıldı. Rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişiklikler ile finansal sisteme yaklaşık 1.1 milyar Türk lirası ve 600 milyon ABD doları ilave likidite sağlanmış olacağı kaydedildi.

GERÇEK YAPILANDIRMA İÇİN...
BDDK Başkanı Akben’in açıkladığı müjdeye ilişkin değerlerdirmede bulunan Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz, bunun beklentileri yönünde bir düzenleme olduğunu söyledi. Düzenlemenin 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişiminin bastırılması sonrası ülke genelinde yaşanan uzlaşma ve baraberlik kültürüne katkı sağlayacağını ifade eden Deniz, “Borçlar sürdürülemez seviyelere gelmişti. Düzenleme temerrüde düşen borçların yanında henüz düşmemiş kart borçlarını da kapsamalı. Çünkü 9 milyon yurttaş borcunun asgarisini ödeyerek aylardır döndürmeye çalışıyor. Gerçek yapılandırma böyle olur” diye konuştu.

BATIK KREDİLERE DİKKAT!
BDDK verilerine göre bankalar yılın ilk 6 ayında 19 milyar TL kar elde etti. Bu geçen yıla göre yüzde 39.6’lık bir artışa denk geliyor. Diğer yandan sektördeki sorunlu kredilerin oranını gösteren takipteki brüt alacakların toplam nakdi kredilere oranı Haziran sonu itibarıyla yüzde 3.35’ten yüzde 3.30’a indi. TBB verilerine göre ise, batık kredi tutarı Haziran sonu itibarıyla 53.5 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Bireysel kredi ve bireysel kredi kartı borcunu ödememiş gerçek kişilerden halen borcu devam eden kişi sayısı ise Haziran sonu itibarıyla 2 milyon 850 bin 623 kişi.

UYGULAMADA GÖRMEK LAZIM
Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, Akben’in açıkladığı borç ve taksit yapılandırmasına müjde diyebilmek için önce uygulamada görmek gerektiğini söyledi. Bugüne kadar yapılan birçok düzenlemenin yasa ve yönetmeliklerle sabit olduğu halde kamu kurumları da dahil olmak üzere uygulanmadığını veya eksik uygulandığını ifade eden Çakar, “Pratikte görmeden bir şey diyemeyiz” ifadesini kullandı.

Recep Erçin, 10.08.2016 Aydınlık http://www.aydinlikgazete.com/ekonomi/borc-yapilandirmasi-asgariyi-de-kapsasin-h88550.html

Hiç yorum yok: