31 Mayıs 2016 Salı

Bu kadar kâr yeter doğalgazı ucuzlatın

BOTAŞ, 2,3 milyar TL gibi rekor bir faaliyet kârı ettiği 2015’te doğalgaza yüzde 9 zam yapması aboneyi çileden çıkardı. BOTAŞ’ın yüksek kârı, ucuz aldığı doğalgazı pahalı fiyatla satmasından kaynaklanıyor.

Fahiş fiyattan doğalgaz satan Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’ın (BOTAŞ) acil indirim yapması istendi. İndirimin en az yüzde 20 olması gerektiğine vurgu yapan eski bir BOTAŞ yöneticisi önemli bir ayrıntıya işaret etti: “Şu an dünyanın en pahalı doğalgazını satan ülkelerden birisiyiz. Doğalgaz ithalat maliyeti dünyada ve Türkiye’de ciddi anlamda düştü. Ama iç pazarda indirim olmadı. Bu indirimler, tüketiciye yansıtılmalı. Ortalama alım maliyeti üzerine eklenecek kar ve iletim fiyatı ile satış fiyatı acilen yeniden belirlenmeli.” Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz’de vatandaşa fahiş fiyatla doğalgaz satılmasının dosyal devlet anlayışıyla bağdaşmadığını söyledi. İç pazara doğalgaz satan ithalatçı şirketlerde, kamu şirketinin satış fiyatlarını baz alıyor. Bu bedenle özel şirketlerde indirime yanaşmıyor.

Acilen fiyat indirilmeli
Tüketiciler, acilen doğalgaza indirim istiyor. Tüketici Birliği Başkanı Bülent Deniz ‘Doğalgaz kamusal bir hizmettir’ diyerek tepkilerini dile getirdi: Bu niteliği gereği topluma ulaştırılırken esas alınacak unsur, kar etmek değil, toplumun tüm kesimlerinin yararlanabileceği ve bunun yanında hizmetin devamlılığını sağlayabilecek fiyat politikasıdır. Bir kaç ay önce doğalgazın maliyetiinin 180 USD olmasına karşın 340 USD ye halka satılmasına ilişkin haber ve tepkiler üzerine, yetkililer fiyatın düşürüleceğini vaad etmişlerdi. Ancak vatandaşın doğalgazı yoğun olarak kullandığı kış ayları geride kalmasına karşın fiyatta indirim yapıldığına ilişkin bir uygulamaya rastlayamadık. Yüzde 100’e yakın bir kar marjı ile kamusal bir hizmeti vatandaşa satmak, sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmaz. Verdikleri sözleri yerine getirmeyen enerji yönetiminin karı önceleyen bir tutumla kar amacıyla ticaret yapmaya kalkması kabul edilemez.

Oğuz Karadeniz, 18.05.2016 Yeni Hayat https://www.yenihayatgazetesi.com/kadar-kar-yeter-dogalgazi-ucuzlatin-12218

Vatandaştan yılda 12 milyar hava parası

Yargıtay kararlarına rağmen bankalar ve elektrik dağıtım şirketlerinin hukuksuz kesintileri devam ediyor. Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, mahkeme kararlarına rağmen vatandaştan her yıl yaklaşık 12 milyar lira hava parası alındığını söyledi.

Yargıtay kararlarına rağmen, elektrik dağıtım şirketleri ve bankalar, vatandaşın cebinden hukuk dışı kazanç elde etmeye devam ediyor. Elektrikteki kayıp kaçak bedeli, kredi kartlarındaki yıllık aidatlar ve hesap işletim ücretleri gibi kesintiler, mevcut yargı kararlarına rağmen sürüyor. Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Avukat Mehmet Bülent Deniz, bankaların faaliyet dışı gelirlerinin faaliyet gelirlerinden daha fazla olduğunu söyledi. 

KAYIP KAÇAĞA 3,4 MİLYAR
Avukat Bülent Deniz, yargı kararlarını hiçe sayan ve vatandaşın cebinden hukuksuz bir şekilde çıkan paranın hesabını şöyle yaptı: “38 milyon elektrik abonesi bulunuyor. Ortalama fatura başına 50 lira abone ödeme yapmış olsun. Bu 50 liranın yüzde 15'i kayıp kaçak ve diğer hukuksuz ücretler. Bu her fatura için 7.5 buçuk lirayı buluyor. Her ay toplum olarak 285 milyon lira kayıp kaçak bedeli ödüyoruz demektir. Yıllık 3 milyar 420 milyon liraya ulaşıyor. 

KARTLAR İÇİN 8,5 MİLYAR
Ayrıca şu anda Türkiye'de 59 milyon kredi kartı, 112 milyon da banka kartı var. En alt limitten hesapladığımızda bile kart başına 50 lira aidat ve hesap işletim ücreti alındığını varsaydığımızda rakam devasa bir boyuta ulaşıyor. Bu durumda her yıl hesap işletim ücreti ve kredi kartı aidatı adı altında 8 milyar 550 milyon lira vatandaşın cebinden çıkıyor. 

AİDATLARDAN KAZANIYORLAR
Bankaların bilançosuna bakıyorsunuz faaliyet dışı gelirler kalemleri faaliyet gelirlerinden daha fazla oluyor. Yani, para alıp satmaktan daha fazlasını aidat ve hesap ücreti gibi gelirlerden elde ediyorlar. Elektrik ve kartlardan dolayı vatandaş her yıl 11 milyar 970 milyon lira ödüyor.”

YARGI KARARINA RAĞMEN SOYGUN
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, Yargıtayın kararına rağmen kayıp kaçak bedeliyle ilgili dürüst abonelerin cezalandırılmaya devam ettiğini belirtti. Ağaoğlu, “Egemenler kanun yapıyor, diyorlar ki kaçak bedelini maliyete yansıtır ve alır. Ve bunu da dürüst aboneden alır. Yargıtay bununla ilgili açıklama yapıyor, dürüst abone cezalandırılmaz. Böyle bir kanun olur mu? Anayasadaki suçların şahsiliği nerede kaldı?” diye sordu. 

AKARYAKITTA VERGİ ADALETSİZLİĞİ
Ülkedeki vergi adaletsizliğine vurgu yapan Avukat Bülent Deniz, dolaylı vergilerin ciddi adaletsizliğe sebep olduğunu anlattı. Akaryakıt ve iletişimdeki yüksek vergilere dikkat çeken Deniz, “Litresi 1 lira 40 kuruşa mal olan benzini, vatandaş 4 lira 56 kuruşa alabiliyor. Çünkü yüzde 67 oranında vergi alınıyor ve bu oran AB'de yüzde 25 daha fazla. Vergi bu kadar yüksek olunca ne oluyor, ben zengin bir iş adamıyla aynı pompaya yanaşıyoruz aynı miktar gaz alıyoruz aynı vergiyi veriyoruz. GSM şirketleri ve benzinistasyonları vergi dairesi gibi çalışıyor” ifadesini kullandı. 

FATURADAKİ 5 KALEM HUKUKSUZ
Elektrikteki dağıtım bedelinin 5 kalemden oluştuğunu hatırlatan Aydın Ağaoğlu, şöyle devam etti: Bunlar, kayıp kaçak, üretim sistemi kullanım, perakende hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli ve dağıtım bedelidir. Yargıtay bu 5 kalemi hukuksuz bularak iptal etti. Ama bir şekilde başka kanunlarla bunu delmeye çalışıyorlar. Hırsızlığın kanunlaşmaması için bu işin peşini bırakmayacağız."

Cihan Acar, 20..05.2016 Özgür Düşünce http://www.ozgurdusunce.com/haber/vatandastan-yilda-12-milyar-hava-20944/

29 Mayıs 2016 Pazar

Pompada Ali Ağaoğlu ile aynı vergiyi ödüyoruz

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinde dolaylı vergi dediğimiz mal ve hizmetlerden alınan KDV, ÖİV ve benzeri yükümlülüklerin oranı yüzde 20 seviyesinde iken, Türkiye’de bu oran yüzde 65-70 seviyesinde. Dolaylı vergilerin yüksek olması ülkedeki gelir dağılımı adaletini olumsuz yönde etkiliyor. 

Tüketici Federasyonu Başkanı avukat Mehmet Bülent Deniz,”Otogaz almak için pompaya yanaşan işadamı Ali Ağaoğlu da, ben de aynı vergiyi verdiğimde gelir dağılımı adaletini toplumun büyük kesimi için bozmuş oluruz.” diyor. Bu durumun en çarpıcı örneğinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) otogaz ile ilgili yayınladığı raporda görüldüğünü söyleyen Deniz, “Otogazın ürün fiyatı düşmesine ve dolayısıyla dağıtıcı kârı düşmesine rağmen, devlet vergi dairesi gibi çalıştırdığı akaryakıt istasyonlarından aynı vergiyi almaya devam ediyor. Bu vergilendirmede adalet ve insaf duygusunu yok etmektedir.” ifadelerini kullandı.

05.05.2016, Yeni Hayat https://www.yenihayatgazetesi.com/pompada-ali-agaoglu-ile-ayni-vergiyi-oduyoruz-7168

Sanal Dolandırıcılıkta Akıllara Durgunluk Veren Yeni Bir Yöntem...


Sanal dolandırıcılıkta akıllara durgunluk veren yeni bir yöntem..

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı, gazeteci Yavuz Oymak'ın haberinde açıklıyor...

03.05.2016, Flash TV. Ana Haber

28 Mayıs 2016 Cumartesi

Elektrik İsyanı...

Tüketici, elektrik hırsızlarının faturasını ödemekten bıktı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu; 'bu iş böyle olmaz, hırsızın parasının dürüst aboneden alınması hukuk ve adalet ilkelerine aykırıdır' dedi.
Ama TBMM Genel Kurulu'nda sırasını bekleyen yasa tasarısı ile kayıp-kaçak bedeli yasal hale geliyor.

Peki tüketici ne yapacak?

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, gazeteci Çetin Ünsalan'a anlatıyor.

11.04.2016, Ulusal Kanal, EkoPolitik

22 Mayıs 2016 Pazar

Kimlik bilgileriniz çalındı, peki şimdi ne yapmalısınız?

Milyonlarca kişinin kimlik bilgileri çalınıyor, bilgiler satılıyor, ortalıkta dolaşıyor.
Kimlik bilginiz çalındıysa, başınıza ne gelebilir?
Alacağınız önlemler nelerdir?
Sanal dolandırıcılığın öyküsü...

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, gazeteci Yavuz Oymak'a anlatıyor.

21.04.2016, Flash TV. Ana Haber

20 Mayıs 2016 Cuma

Kayyıma tepki yağıyor

Cihan Medya Dağıtım’a atanan kayyım Özgür Düşünce, Meydan ve Yarına Bakış gibi gazetelerin dağıtımını durdurdu. Aboneler, kayyımdan paralarının iadesini istiyor.

Cihan Medya Dağıtım'a atanan kayyım, ilk icraat olarak abonelik sistemi olan gazetelerin dağıtımını durdurdu. Kayyımın bu kararı okuyucuların büyük tepkisini çekti. Vatandaşlar, Zaman, Aksiyon, Meydan, Today's Zaman, Taraf, Yeni Asya, Özgür Düşünce ve Yarına Bakış gazeteleri için yaptıkları ödemeleri şirketten geri istiyor. Vatandaşlar, otomatik ödeme talimatını iptal ettiriyor. Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı avukat Mehmet Bülent Deniz, aboneliklerle ilgili yasanın açık olduğunu belirtti. Deniz, “Tüketici onay vermezse abonelik uzatılmaz. Tüketici süresi belli veya süresi bir yıldan uzun olan abonelik sözleşmelerini de herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir. Fesih bildiriminden sonra paranın iadesi gerekir” diye konuştu.

15 GÜN İÇİNDE İADE
Deniz, “Abonelik feshedildiği zaman, satıcı 15 gün içerisinde ücretin kalan kısmını kesintisiz iade etmekle yükümlüdür. Aboneler, şirkete iadeli taahhütlü mektup gönderebilir. Ödeme yapılmazsa tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir” dedi.

FAZLA ÜCRETİ TALEP EDEBiLiRLER
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, abonelerin ödedikleri fazla ücreti almak için talepte bulunabileceğini söyledi. Şirketin bu ücreti ödemek zorunda olduğunu vurgulayan Çakar, iade edilmemesi durumunda tüketici hakem heyetlerini adres gösterdi.

27.03.2016, http://www.samanyoluhaber.com/kayyima-tepki-yagiyor-haberi/1247797/

Çipli kimliklerde güvenlik endişesi

Çipli yeni kimlik kartlarının dağıtımı bugün başlıyor. Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Deniz, kartların yazılımının kime yaptırıldığının bilinmediğini belirtti. Kişisel birçok verinin bulunacağı çipli kartlarda güvenlik açığının olması halinde çok sayıda insanın başının yanacağı uyarısında bulundu.

Kimlikler, Kırıkkale'de bugün dağıtılmaya başlanıyor. Çipli kimliklerin kişisel birçok verinin bulunacağı çipli yazılımının kime yaptırıldığı, güvenliklerinin nasıl sağlandığı ile ilgili kamuoyunun bilgisi yok.

Tüketici dernekleri, gerekli önlemlerin alınmaması halinde bu kartların da TC kimlik numaralarında olduğu gibi birçok insanın zarar göreceğini belirtti.

GÜVENLİK TEREDDÜTLERİ VAR
Konuyla ilgili ÖZGÜR DÜŞÜNCEYE'ye konuşan Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, UYAP sisteminin sızıntılar nedeniyle 9 gündür kapalı olduğuna dikkat çekti. Devletin adalet sistemindeki bir yazılımda kaçak varken vatandaşa dağıtılacak cipli kartla ilgili güvenliğin herkeste tereddüt oluşturduğunu ifade etti.

Deniz, geçtiğimiz günlerde bir hacker grubunun Türkiye'deki tüm vatandaşların kimlik bilgilerini internetten yayımladığını belirtti. Çipli kartlarda güvenlik açığının olması halinde çok sayıda insanın başının yanacağının altını çizen Deniz, kimliklerin yazılımın kime yaptırıldığı, çipli kartların güvenliğinin nasıl sağlandığı gibi birçok konudan kamuoyunun habersiz olduğunu kaydetti.

T.C. KİMLİK MAĞDURİYETLERİ SÜRÜYOR
Deniz, T.C. kimlik numarası ele geçiriler ve adına kredi çekilen insanların mağduriyetlerinin sürdüğünü dile getiren Deniz, dolandırıcıların ellerini kollarını sallayarak gezerken sıkıntıyı vatandaşın çektiğini söyledi. Deniz, “Kimlik bilgilerinin mahrem olması gerekiyor ama her yerde T.C. kimlik isteniyor. Mahremiyet sağlanamıyor. Bu bilgilerin güvenliği konusundaki denetim yetersiz” dedi.

UYGULAMA SADECE TÜRKİYE'DE VAR
Tüketici Güvenliği Derneği Genel Başkanı Murat Köse, kimlik numarası uygulamasının dünyada sadece Türkiye'de bulunduğunu söyledi. Kişinin özel bilgilerinin ulu orta verildiğini bu nedenle mahrem bilgilerin herkesin eline geçebildiğini belirtti. Noterlerden kamu kurumlarına kadar her yerde vatandaşın T.C. kimlik numarasının girildiğinde her türlü bilgisine ulaşılabildiğini ifade etti.

Köse, “Kişi adıyla soyadıyla Türkiye'de hiçbir işlem yaptıramıyor. Fakat dünyada sadece adınız ve soyadınızla telefon numarası alabiliyorsunuz. Kişiye özel olduğu için bilgileri ulu orta her yerde gezmiyor” dedi.

Köse, Türkiye'de hala devletin vatandaşına sahtekar gözüyle baktığı, güvenmediği için her türlü bilgiyi vatandaştan alma ihtiyacı hissettiğini söyledi. Kamu dairelerinde sistemde görülebildikleri halde vatandaştan yine de envai çeşit bilgi istendiğinin altını çizdi. Kişilere ait bilgilerin internette de satıldığını söyleyen Köse, “Kişilerin TC kimlik numarası başta olmak üzere özel bilgileri ulu orta geziyor. Bunları bir ücret karşılığı satın alabiliyorsunuz. Bankadan ayrılan birisi topladığı dosyaları satabiliyor. Bu anlamda mağdur olan çok sayıda kişi var” dedi. Köse, T.C. kimlik numarası ile işlem yapılmasına son verilmesini ve kimlik almak yerine doğrulamanın yeterli görülmesi gerektiğini kaydetti.

SİBER GÜVENLİK TEK ELDEN YÖNETİLMELİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, kişisel verilerin güvenliği ile ilgili kanunun 15 yıldır Parlamento'da durmasına rağmen çıkarılmadığını söyledi. Bugüne kadar kişisel verilerin birçok insanın eline geçtiğinin görüldüğünü hatırlatan Aksünger, devletin bu verilerin güvenliğini sağlaması, vatandaşa bu güveni vermesi gerektiğini dile getirdi.

Aksünger, acilen Bilgi ve Enformasyon Bakanlığının kurulması gerektiğini ifade etti. Siber güvenliğin tek elden yönetilmesi gerektiğini belirten Aksünger, “Toplum dijital dünyayı anlayamıyor, başına neler getireceğini bilmiyor. Bu sorumluluk ülkeyi yönetenlerde” dedi. Aksünger, iktidarın bu konuda çok söylemleri olduğunu ancak somut bir adım atılmadığını kaydetti.

Hasan Önal, 14.03.2016 Özgür Düşünce http://www.ozgurdusunce.com/haber/cipli-kimliklerde-guvenlik-15207/

19 Mayıs 2016 Perşembe

elektrik firmalarının müşteri hizmetleri karnesi

İstanbul, 07.03.2016

Perakende elektrik satış firmalarının müşteri hizmetlerine ilişkin yapılan araştırmayı değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “müşteri hizmetleri telefonunu hiç açmayan firmalar var” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Türkiye genelinde perakende elektrik satışı yirmibir firma tarafından yerine getirilmektedir. Bu firmaların internet sitelerinde; arıza bildirimi, faturalandırma, itiraz, açma-kapama ve benzeri tüm işlemler için tüketicilerin arayabilecekleri müşteri hizmetleri telefon numaraları duyurulmaktadır.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) tarafından elektrik hizmeti satın alan tüketicilerin bu işlemler için aramaları gereken müşteri hizmetleri telefonlarına ulaşım konusu araştırılmıştır.

Araştırmada firmaların internet sitelerinde duyurdukları müşteri hizmetleri telefonları;
-14 Şubat 2016 Pazar, saat 15:00-16:00 arasında,
-17 Şubat 2016 Çarşamba, 19:00-20:00 arasında,
-29 Şubat 2016 Pazartesi, saat 11:00-12:00 arasında aranmıştır.

Tüm aramaların başlangıcı ile canlı operatöre bağlanıldığı ana kadar geçen süre saniye olarak tespit edilmiştir. Üç farklı tarihte yapılan aramalarda elde edilen sürelerin ortalaması alınmış ve ortalama süre, firmanın abone sayısı ile kıyaslanarak performans sonuçlarına ulaşılmıştır.

Elde edilen sonuçları içeren tablo şu şekilde oluşmuştur:
Şirket
Ortalama
Abone
Puan
AKEDAŞ Elk. Per. Satış AŞ.
61,66
600.000
9,73
ARAS Elk. Per. Satış AŞ.
67,66
815.000
12,045
AYDEM Elk. Per. Satış AŞ.
82,66
1.650.000
19,961
CLK Akdeniz Elk. Per. Satış AŞ.
71
1.700.000
23,943
CLK Boğaziçi Elk. Per. Satış AŞ.
211
4.500.000
21,327
CLK Çamlıbel Elk. Per. Satış AŞ.
78,33
820.000
10,468
CLK Uludağ Elk. Per. Satış AŞ.
101,33
2.500.000
24,671
ÇORUH Elk. Per. Satış AŞ.
93,66
1.000.000
10,676
DİCLE Elk. Per. Satış AŞ.
50
1.400.000
28
ENERJİSA Başkent Elk. Satış AŞ.
80,33
3.600.000
44,815
ENERJİSA İstanbul Anadolu Yakası Elk. Satış AŞ.
80,33
2.500.000
31,121
ENERJİSA TOROSLAR Elk. Satış AŞ.
80,33
3.000.000
37,345
FIRAT Elk. Per. Satış AŞ.
93,66
700.000
7,473
GEDİZ Elk. Per. Satış AŞ.
82,66
3.000.000
36,393
KAYSERİ Elk. Per. Satış AŞ.
60,66
610.000
10,056
MERAM Elk. Per. Satış AŞ.
50
1.600.000
32
OSMANGAZİ Elk. Per. Satış AŞ.
*****
1.500.000
*****
SAKARYA Elk. Per. Satış AŞ.
102,66
1.500.000
14,611
TRAKYA Elk. Per. Satış AŞ.
*****
1.000.000
*****
VANGÖLÜ Elk. Per. Satış AŞ.
39,33
500.000
12,712
YEŞİLIRMAK Elk. Per. Satış AŞ.
49,33
1.800.000
36,488

Değerlendirmeler:
1-Trakya Elektrik Perakende Satış AŞ’nin müşteri hizmetleri telefonu, her üç aramada da yanıt vermemiştir. Yine Osmangazi Elektrik Perakende Satış AŞ’nin müşteri hizmetleri telefonu, üç aramanın ikisinde yanıt vermemiştir. Bu iki firma müşteri hizmetleri bakımından ortaya koydukları olumsuz ve değerlendirilme olanağı olmayan performansları nedeniyle liste dışında kalmıştır.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından bu iki firmanın, internet sitelerinde duyurdukları müşteri hizmet telefonlarının yanıt vermiyor olması sorununu inceleyerek, gerekiyorsa firmalar hakkında yaptırım uygulaması gerekmektedir.

2-Enerjisa Başkent Elektrik AŞ., 44.815 puanla en iyi performansı gösteren firma olarak ilk sıradadır. Bu firmayı Enerjisa Toroslar Elektrik AŞ. ve Yeşilırmak Elektrik perakende Satış AŞ. izlemektedir.

3-Müşteri hizmetleri performansı en kötü firma, 7.473 puanla Fırat Elektrik Perakende Satış AŞ’dir.

4-Ülke geneli abone sayısına göre müşteri hizmetleri ortalama puanı 23.620’dir. Ortalamanın üzerinde puan alan firmalar (en iyiden-en kötüye); Enerjisa Başkent Elektrik Satış AŞ., Enerjisa Toroslar Elektrik Satış AŞ, Yeşilırmak Elektrik Perakende Satış AŞ., Gediz Elektrik Perakende Satış AŞ., Meram Elektrik Perakende Satış AŞ., Enerjisa İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Satış AŞ., Dicle Elektrik Perakende Satış AŞ., CLK Uludağ Elektrik Perakende Satış AŞ. ve CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış AŞ’dir.

5-Ülke geneli ortalamasına göre, elektrik tüketicisinin müşteri hizmetleri hatlarında canlı operatöre ulaşma süresi 76,82 saniyedir. Elektrik gibi yaşamsal ve zorunlu bir hizmeti satın alan tüketicinin işlem yapmak veya yakınmasını bildirmek için harcadığı sürenin bir dakikadan fazla olmasının uzun olduğu değerlendirilmektedir.

Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan

Tüketici Yasası Müşteriye Yaramadı!

Tüketiciler 2015 yılında bankalara kredi ücret ve komisyonu olarak 6,5 milyar lira ödedi. Bu tutar önceki yıllara kıyasla daha da arttı. Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “2014 yılında çıkarılan tüketici yasası 61 kalemde alınan bu ücret ve komisyonları kaldırmadı, gruplandırarak devam ettirdi.” dedi.

Tüketici Yasası da çare olamadı ve beklentilerin aksine bankaların hizmet ve komisyonlardan aldığı ücretler artarak devam ediyor. Vatandaş 2015 yılında bankalara kredilerden alınan ücret ve komisyonlar için 6,5 milyar lira, bankacılık hizmetleri için ise 21,5 milyar lira ödedi. Bu iki kalem için 2015'te ödenen toplam tutar 28 milyar lirayı aştı. Bu rakam 2010'da 14,4 milyar liraydı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Türk bankacılık sektörünün dönem net kârı 2015'te 26 milyar 62 milyon lira olarak gerçekleşti. Bankaların gelirleri içinde en dikkat çeken kalemler ise vatandaşın bankalardan geri alabilmek için mücadele verdiği bankacılık hizmet ücret ve komisyonları oldu. 2014 yılında 5 milyar 880 milyon lira olan kredilerden alınan ücret ve komisyonlar kalemi, 2015'te 6 milyar 471 milyon liraya yükseldi. 2014'te 19 milyar 853 milyon lira olan bankacılık hizmet gelirleri ise 2015 yılında 21 milyar 587 milyon liraya çıktı. Bu iki kalemin toplam tutarı ise 28 milyar lirayı aştı. Bu tutar 2014'te 25 milyar 734 milyon lira, 2010'da ise 14 milyar 386 milyon liraydı.

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, bilançolarının Türkiye'deki bankacılık sektörünün nereden para kazandığını açıkça ortaya koyduğunu söyledi. Deniz, asıl faaliyeti “para almak-para satmak” olan bankaların esas kârını bu işten değil; ücret, aidat, komisyon gibi kalemlerden sağladığını belirtti. Bu durumun restoran işleten birinin esas kârını özel otoparkı için aldığı ücretlerden sağlamasına benzeten Avukat Bülent Deniz, “2014'te çıkan Tüketici Yasası ile 61 kalem ücretin kaldırılacağı vaat edilmişti. Ama ortaya çıkan düzenleme uygulamayı kaldırmak yerine 61 kalem ücreti gruplandırarak tüketiciden almaya devam edilmesi oldu. Örneğin dosya parası, komisyon gibi birkaç kalem ücret ‘kredi tahsis ücreti' adı altında birleştirildi. Tüketicinin cebinden çıkan parada herhangi bir değişiklik olmadı.” dedi.

HESAP İŞLETİM ÜCRETİ ALINMAYACAK
Tüketici Sorunları Derneği, 3 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe giren Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği yargıya taşıdı. Danıştay İdari Dava Daireleri de sayıları 112 milyonu aşan banka hesabından işletim ücreti alınmasının yürütmesini geçtiğimiz günlerde durdurdu. Hesap işletim ücretini Danıştay'a taşıyan Tüketici Sorunları Derneği'nin Başkan Vekili avukat Rıdvan Yıldız, bu konuda şunları söyledi: “Açtığımız davada yönetmelikle belirlenen bazı ücretlerin yürütmenin durdurulmasını ve iptalini istemiştik. Danıştay İdari Dava Daireleri yaptığımız itirazı haklı görerek bankaların aldığı hesap işletim ücretinin haksız olduğu değerlendirmesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar, bankaların artık tüketicilerden hesap işletim ücreti alamayacağı ve bu yönetmeliğe dayanarak tahsil ettiği bedellerin dayanaksız kaldığı anlamına geliyor. Bankalar artık Danıştay'ın nihai kararına kadar tüketicilerden hesap işletim ücreti tahsil edemeyecekleri gibi tahsil ettikleri hesap işletim ücretlerini iade etme yükümlülüğü altında. Hesap işletim ücretinden bankaların bir yılda elde ettiği yaklaşık gelir 10 milyar TL civarında olup, bu kararla bankaların haksız elde ettiği büyük bir meblağa dur denmiş oldu.”

Yasa, dava açmayı engelledi
2014'te çıkarılan Tüketici Yasası'nın uygulamada tüketici aleyhine sonuç verdiğini anlatan Deniz şunları söyledi: “Ortaya çıkan bu durum yazık ki, 2007'den bu yana tüketici örgütlerinin yürüttüğü hukuk mücadelesini de ortadan kaldırdı. 2014 yılından önce dava açıp bu ücretleri geri alabiliyorduk. Şimdi yasal zemine oturduğu için artık tüketicinin dava açma hakkı da söz konusu değil. Tüm bu yapılanlar faiz lobisinden yakınan iktidarın bankacılık sektörünü güçlü bir şekilde koruduğunu göstermekte.”


03.02.2016. Hukuki Haber http://www.hukukihaber.net/ekonomi/tuketici-yasasi-musteriye-yaramadi-h70784.html