Dünyada düşmesine rağmen Türkiye’de sürekli yükselen gıda enflasyonuna Rus ambargosu da etki etmedi. Meyve-sebze fiyatlarındaki yükseliş dar gelirliyi zorluyor.
Rusya’nın 1 Ocak itibariyle uygulamaya başladığı ambargonun başta meyve sebze fiyatları olmak üzere iç pazardaki ürün fiyatlarını ucuzlatacağı tezi, daha ilk günlerde çöktü. İstanbul Hali’nde satılan en ucuz salkım domates 5, çeri domates 7 lira civarında satılıyor. Fiyatlar market raflarında ise katlanıyor. Normal domatesin fiyatı vatandaşın alışveriş yaptığı marketlerde 8 lirayı buldu.
‘8 liraya domates mi olur?’
Sebze fiyatlarındaki artış Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek’i de canlı yayında isyan ettirdi. Zeyrek, “Şimdi güleceksiniz ama dün poşeti doldurup fiyatı gördükten sonra geri bıraktım. ‘8 liraya domates mi olur kardeşim’ dedim ve bıraktım. Ortalama bir süper marketin manav bölümünden bahsediyorum” ifadelerini kullandı.
Dünyada gıda düşüyor
Petrolün varil fiyatının 110 dolardan 35 dolar seviyelerine kadar düşmesi dünyada gıda fiyatlarını da düşürüyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, 2015’te temel gıda fiyatlarında yüzde 19,1 düşüş görüldü. Ancak Türkiye’de gıda fiyatları aynı dönemde yüzde 10’dan fazla artış gösterdi. Rusya’ya meyve-sebze ihracatının kesilmesiyle beklenen düşüş fiyatlara yansımadı. 31 Aralık 2015 fiyatlarıyla kıyaslandığında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Hali’nde istatistiği tutulan 40 üründen 19’unun fiyatı ciddi artış gösterdi. Ürünlerin fiyatı marketlere gelinceye kadar katlandı.
‘Üretici de zor durumda’
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, gıda fiyatlarının toplumun ilk gündemi olduğunu belirterek, “Üretici de çok zor durumda. Zam yapmak satışların azalmasına yol açmaya başladı. Bu nedenle bu kez ambalajlı ürünlerde gramaj eksiltmeye başladılar. Bu yıl ürünü etkileyecek olumsuz mevsim koşulları da olursa Türkiye çok ciddi bir beslenme sorunu ile karşı karşıya kalabilir” dedi.
Expo’ya Rus gelmeyecek
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı açıklamalarda, “Antalya expo toplantısını önümüzdeki sezon Rusya'dan gelmeyecek 4.5 milyon turistin telafisi için kullanacağız” dedi. “2014-2015'te yaşadığımız Türkiye algısına yönelik negatif saldırılar bizim 50 milyon turist hedefine ulaşmak için çok daha fazla çalışmamızı gerektiriyor” diyen Ünal, “Türkiye ile ilgili güvenlik riski algısının yayılmasında Rusya'nın ve Avrupa'daki rakip ülkelerin katkısı var. Önümüzdeki süreçte hızlı şekilde turizmin çeşitlenmesi bizim için önemli” şeklinde konuştu.
15.01.2016, Meydan http://www.meydangazetesi.com.tr/ekonomi/buyuk-yukselis-dar-gelirliyi-zorluyor-h57275.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder