26 Mart 2015 Perşembe

Tüketicinin Güveni Dibe Vurdu

Tüketici güven endeksi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5.4 oranında gerileyerek 64.39’a düştü. Bu rakam geriye doğru bakıldığında son 6 yılın en düşük tüketici güven endeks değeri oldu. Endeks en son kriz yılı olan 2009’un Mart ayında 61.6 değerine gerilemişti. 

Aylık orandaki düşüşe bakıldığında ise yüzde 5.4’lük gerileme 2008’in Kasım ayından beri en sert düşüşe işaret etti. O tarihte aylık gerileme yüzde 8.8 olmuştu. 

VERİLER KÖTÜMSER 
Tüketici güven araştırması, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile gerçekleştiriliyor. Tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülmekte ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ve tasarruflarına ilişkin eğilimleri saptanmak için yapılan araştırma dikkate alındığında, 100’ün altında yer alan endeks değeri tüketicinin ekonomiye güveninin kötümser olduğuna işaret ediyor. 

DURGUNLUK İŞARETİ 
Konuya ilişkin görüştüğümüz Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz, siyasi ve ekonomik krizin tüketicinin güveninde düşüşe neden olduğunu anlattı. Bu sonuçların tüketicilerin, ‘’Seçimler yaklaşıyor, dolar arttı. Dolayısıyla ben harcama yapmayayım paramı cebimde tutayım’’ eğiliminde olduklarını gösterdiğini ifade eden Deniz, önümüzdeki üç ayda harcamaların kısılacağını, ekonomide durgunluğun yaşanacağını bunun da istihdam verilerine yansıyacağını kaydetti. 

M. Recep Erçin, 24.03.2015 Aydınlık http://www.aydinlikgazete.com/ekonomi/tuketicinin-guveni-dibe-vurdu-h65930.html

Hiç yorum yok: