15 Mart 2015 Pazar

Yüklü Elektrik Faturalarının Ödemesinde Taksitlendirme Gündemde

Geçen ay vatandaşın cebini yakan yüksek elektrik faturalarına çözüm aranıyor. Bakanlık ile dağıtım şirketlerinin görüşmesinde taksit formülü gündeme geldi.

Geçtiğimiz ay tüketicinin cebini yakan yüksek miktarlı elektrik faturalarına çözüm aranıyor. Enerji Bakanlığı ile şirketler arasında yapılan görüşmelerde yüksek faturalar için taksitlendirme formülü gündeme geldi.

Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz, ‘Taksitlendirme’ formülünü ‘gizli zammın kabulü’ olarak değerlendirdi. Deniz, taksit yapılacak faturalara faiz yansıtılabileceği uyarısı da yaptı.

3-4 TAKSİDE SICAK BAKMIYORLAR
Şirketler, faturalardaki artışı olumsuz hava şartlarına bağlarken, Enerji Bakanlığı vatandaş mağduriyetinin giderilmesi için dağıtım firmalarıyla toplantı üstüne toplantı yaptı. Yapılan görüşmelerde faturalardaki aşırı yükselmeyi kabul eden şirketler, ödeme güçlüğü çeken müşterilere taksitlendirme önerdi.

Bakanlığa ‘Faiz almayacağız’ sözü veren şirketlerin yüksek bedelleri üçe ve dörde bölme taleplerine ise sıcak bakmadığı belirtildi.

VATANDAŞ MAĞDUR EDİLDİ
Elektrik dağıtım firmalarının kafasına göre yaptığı faturalandırma nedeniyle vatandaşların mağdur edildiğini belirten Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz, “Faturaların iki ayda bir gelmesi yüzünden vatandaşlara için sürpriz faturalar çıktı. Aboneler, 50-60 TL yerine 200-300 TL’lik para ödemekle karşı karşıya kaldı” dedi.

EPDK ŞİRKETLERİ KORUYOR
Vatandaşı korumakla yükümlü Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) firmaları koruyan tavır içine girdiğini kaydeden Deniz, şunları söyledi:

“Taksitlere muhtemelen faiz uygulanacağını düşünüyoruz. Taksit yapıldığında faiz uygulanacaksa vatandaşa ekstra bir bedel yansıtılacak. Bunun kabul edilebilmesi mümkün değil. Firmaların hatası madem kabul ediliyor, faizsiz olarak taksitlendirilmelidir.

Çünkü yüksek bedellerin taksitlendirilmesi lütuf anlamına gelmez. Bu faturalarda vatandaşın bir kabahati yok. Bir de faiz uygulanırsa vatandaş iyice çileden çıkar” dedi.

HAVA KOŞULLARI ETKİLEDİ
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Nihat Özdemir ise elektriğe gizli zam yapılmadığını, fatura dönemlerinde yaşanan değişikliğin olumsuz hava koşullarından kaynaklandığını söyledi.

Hasan Bozkurt, Bugün 10.02.2015 http://www.bugun.com.tr/ekonomi/simdi-bu-gundemde-haberi/1482506

Hiç yorum yok: