25 Ağustos 2019 Pazar

Okul servisi seçerken veliler nelere dikkat etmeli?

Okulların açılmasına az bir süre kaldı, okul hazırlıkları başladı. Okul servisleri de o hazırlığın en önemli kalemlerinden biri. Ancak pek çok veli, servis seçerken neye dikkat etmek gerektiğini ve şikayet mercinin neresi olduğunu bilmiyor. Şikayet merci başta MEB il müdürlükleri, UKOME ve okul yönetimleri. Peki, nelere dikkat edilmesi gerekiyor? CNN TÜRK Muhabiri Sema Akbulut ve kameraman Mehmet Bulut, Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz'le konuştu.



23.08.2019, Sema Akbulut, CNN Türk

Tüm tüketicileri uyarıyoruz! Zamlı etiketler hazır

Okul zilinin çalmasına sayılı günler kala hazırlıklarını hızlandıran kırtasiye sektörü, bu yılki ürünlerini yüzde 15 ila 30 zamlı satacak. Elektronik aletlerinde fiyatların da yükselmesi bekleniyor. Geçen yıl döviz kurundaki atağı bahane ederek etiketleri bir gecede değiştiren bazı teknoloji mağazaları, bu sene de talep artışını fırsat bilerek zamma hazırlanıyor.

Milyonlarca öğrencinin ders başı yapacağı yeni eğitim ve öğretim dönemi öncesi kırtasiye sektörü yoğun bir mesai içerisine girdi. Şu sıralar hummalı bir çalışma yürüten sektör temsilcileri, ürün fiyatlarını yüzde 15 ila 30 oranında artırmayı planlıyor.

Velilere kötü haber
Zamlardan en büyük payı defter alacak. Zira dolar kurunun oynaklığından ötürü katlanan kâğıt maliyetinin defter fiyatını yüzde 30 artıracağı ve 4 liradan 5-6 liraya çıkaracağı tahmin ediliyor.

Ayrıca sırt çantasının fiyatının 40 liradan 50 liraya, kalem kutusunun 10 liradan 12 liraya, boyama ve yapıştırma ürünlerinin de 20 liradan 25 liraya yükseleceği öngörülüyor.

Notebooklar cep yakıyor
Kur dalgalanmaları nedeniyle elektronik ürünler de cep yakıyor. Nitekim tabletlerin bedeli 700 ila bin 200 lirayı, notebookların ise bin 500 ila bin 900 lira arasında değişiyor. Bu fiyatları şaşkınlıkla karşılayan velilerin en büyük korkusu ise okulların açılmasına ramak kala fırsatçıların talep artışını bahane ederek ürünlere zam yağdırmaları.

Önemli uyarı
Tüketici derneklerinin yöneticileri, velilere “Fiyat ve kalite karşılaştırmaları yapın vurgunculara prim vermeyin, oyuna gelmeyin, en uygun ama en güvenli ürünleri tercih edin” uyarısını yaptı ve etiket hilelerine başvuran perakendecilerin Ticaret Bakanlığı’na şikâyet edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Başkanı Mehmet Bülent Deniz, kur ataklarının kâğıda paralel olarak defter ve kitap fiyatlarını da arttırdığına dikkat çekti. Bu artışların şokunun yeni atlatıldığına işaret eden Deniz, “Ama velilerimiz halen kaygılılar. Yoğun talebin öne sürülerek ürün fiyatlarının yukarı çekilmesinden endişe ediyorlar” dedi. Perakendecilerin fedakârlık yapmaları; kâr oranlarını geri çekmeleri gerektiğini dile getiren Deniz, “Aksi takdirde velilerimiz sıkıntıya girer, mali sorunlarla karşı karşıya kalırlar” ifadesini kullandı.

Denetimler artırılmalı
Üreticilerin ve satıcıların rağbet gören ürünleri pahalıdan satma yarışına girmemeleri gerektiğini belirten Deniz, şöyle devam etti:

“Velilerimiz de duyarlı olsun. Haksız fiyat artışlarını Ticaret Bakanlığı’na bildirsinler. Alo 175’i arasınlar, mobil uygulama HFA-Bildirim’den faydalansınlar. Ticaret Bakanlığı yetkilileri de denetimlerini artırsınlar. Ürünlerin güvenli olup olmadığını, fiyatlarla oynanıp oynanmadığını kontrol etsinler. Şu muhakkak ki denetimler ve müeyyideler ekonomiye olumlu katkı sunar.”

Garantisiz ürünlerden kaçının
Garantisiz ve markasız ürünlerden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Deniz, “TSE damgalı ve markalı materyaller tercih etmekte yarar var” diye ekledi.

Ucuz ürünün adresi Eminönü
Okul sezonunun yaklaşmasıyla defter, çanta, kalem, matara, silgi gibi kırtasiye ürünlerinin dolduracağı tezgâhlar gelecek haftadan itibaren kurulmaya başlanacak. İstanbul’da Eminönü ve Tahtakale ise ucuz ürünlerin adresi olarak öne çıkıyor.

İnternet alışverişinde Anadolu farkı
Online okul alışverişleri devamlı artıyor. Alışverişlerde en çok talep gören ürünler kalem, kalem kutusu, defter ve klasör olarak sıralanıyor. Siparişler noktasında İstanbul, Ankara ve İzmir ön planda. Online alışverişlerin 70’i ise Anadolu’dan yapılıyor.

24.08.2019, Buğra Kardan, Yeni Akit

15 Ağustos 2019 Perşembe

Ağam Olasan Ergün


Belki çoğumuza hiç denk gelmedi. Benimse ilk defa…

Geçtiğimiz aylarda kaldığım otelde aniden grev başladı.
Adana HiltonSa tabelasının altında kocaman pankart; “Bu işyerinde grev var.” 
Pankartın altında grev gömleği giymiş onlarca emekçi.
Toplaşıyorlar, konuşuyorlar, birazdan davul-zurna ile emeğin sahibi olmanın gücünü yaşama geçirecekler.

Sosyal medya hesaplarımda paylaştım çektiğim kareyi.
Grev sözcüğünü uzun zamandır duymadığımızdan mıdır nedir, paylaşım beklediğimin üzerinde ilgi gördü.

Ve grevci emekçilerden biri iletişim kurdu benimle.
Verdiğim destek için güzel bir teşekkür aldım. Dayanışma dileklerimi ilettim ben de.

Sohbet ilerledi aralıklarla; otel yönetiminin konaklayan müşterilerden grev nedeniyle rahatsız olduklarına ilişkin imza toplama gayretinden, sendikanın yeteri kadar etkin olmadığından söz edildi.

Birkaç gün sonra da, grevin sonlandırıldığı haberi geldi.
Sevindim, grev amacına ulaştı demek…
Kısa sürdü sevincim, grevi yürüten sendikanın yasada öngörülen sürelere uymaması nedeniyle grev sonlandırılmış.
İşin kötüsü greve çıkan emekçilerin işlerine geri dönmeleri de belirsizmiş. Yani tamamen “teknik” bir hata!..

Emekçi haklarını korumak ve geliştirmek için oluşturulan örgütü yönetenlerin bu “teknik” hatayı nasıl yaptıklarına kafa yormakla meşgulken, kamuda çalışan emekçiler adına toplu iş sözleşme sürecini yürüten Türk-İş’in siyasi iktidar ile anlaştığı haberi düştü.

Bir gün öncesinde, teklifleri kabul edilmezse grev dahil eylem planını açıklayan sendika başkanının, tekliflerinden çok uzak anlaşmanın imza töreninde açık unutulan mikrofonlara söylediği; “uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle” sözlerinin ne anlama geldiğini düşünmeye mecalim yok.

Sendikalar, meslek örgütlerinin tepesinde oturanların ne iş yaptıklarını da merak etmiyorum artık.

Hava çok sıcak...

9 Ağustos 2019 Cuma

Oto bakım servislerinde bayram yoğunluğu! Servislere çarpılmayın

Kurban Bayramı arifesinde otomobil yetkili servislerine ve tamirhanelerine rağbet artıyor.

Kurban Bayramı arifesinde otomobil yetkili servislerine ve tamirhanelerine rağbet artıyor. Taşıtlarının bakımı ve kontrolü için sıraya giren sürücülere servisler bin ila bin 200 lira, tamirhaneler 100 ila 200 lira fatura çıkarıyor.

Fiyatlar dengeye oturmalı
Sürücüler, fiyat uçurumuna karşı önlem alınmasını talep ediyorlar. Yetkili servislere ise “Fiyatları dengeleyin. Bakım ve kontrol bedellerini aşağı çekin” çağrısı yapıyorlar. Servislerin motor yağını, hava ve yakıt filtrelerini 600-700 liraya yenilemeleri; buji, fren, far, klima, rot, rot başı ve triger ayarını ise 400-500 lira yapmaları tepki çekiyor. Tüketici derneklerinin yöneticileri, servis yönetimlerini anlayışlı olmaya; art arda indirim kampanyaları uygulamaya davet ediyorlar. Aynı yöneticiler, otomobillerin periyodik bakımının ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Sürücüler tarafından fiyat araştırmaları ve kalite karşılaştırmaları yapılmalı. En uygun ve en iyi hizmeti veren firmalar tercih edilmeli” uyarılarında bulunuyorlar.

Şikâyetler artıyor
Yaptığımız araştırmaya göre otomobillerin yedek parça fiyatları da döviz kurundaki gerilemeye rağmen her hafta artıyor. Fiyatlarla ilgili yakınmaların arttığına dikkat çeken Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Doları bahane eden ithalatçı firmalar yedek parça bedellerini şişiriyorlar. Dolar dengelense de geri adım atmıyorlar ve tüketicileri sanayiden çıkma ürün almaya yöneltiyorlar. Haliyle bu durum otomobil kullanıcılarının hayatın tehlikeye atabiliyor” ifadelerini kullandı. Deniz, bundan böyle fiyat denetimlerine önem verilmesi ve sürücülerin güvenli ve uygun fiyatlı yedek parça alabilmesinin önünün açılması gerektiğini de dile getirdi.

09.08.2019, Buğra Kardan, Yeni Akit

YOLCU DEĞİL BİLETLER UÇTU!

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte bilet fiyatları da hızla yükseldi. Bayramı akrabalarıyla birlikte memleketlerinde geçirmek isteyenler bilet bulamamaktan ve bilet fiyatlarının yüksek olmasından şikâyetçi. Tüketiciler Birliği Başkanı Mehmet Bülent Deniz ise hava yolu şirketlerine ve otobüs firmalarına seslenerek biletlerin makul fiyatlara çekilmesi çağrısında bulundu.

Kurban Bayramını memleketlerinde geçirmek isteyenler bir ay önce bilet aramaya başladı. Bilet bulmakta zorluk çeken vatandaşlar var olan biletlerinde çok yüksek fiyatlara satılmasından şikâyet ediyor. Yolcular uçamıyor ama bilet fiyatları çoktan uçuşa geçti. Bazı illerde uçak seferlerinin de azaltıldığını belirten Tüketiciler Birliği Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Vatandaşlar bilet fiyatlarının yüksek olmasından dolayı uçağa binemiyor. Otobüsler ise çok dolu. Kurban Bayramı öncesi tüketiciler mağdur ediliyor” dedi.

“UÇAĞA BİNMEK LÜKS OLDU”
Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte şikayetlerin de arttığını belirten Deniz, “Öncelikle her ile bir havalimanı söyleminin şu süreçte başarılı olmadığını söylemek isterim. Vatandaşlar ucuz ve rahat bir şekilde uçakla yolculuk yapsın diye birçok ile havalimanı açıldı. Fakat geldiğimiz süreçte tüketiciler uçağa binemiyor. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız kur şokundan sonra bilet fiyatları anormal bir şekilde arttı. Artık uçağa binmek lüks oldu. Vatandaş bu konuda bizi arayıp şikayetlerde bulunuyor.” dedi.

“KİMSENİN VATANDAŞI MAĞDUR ETMEYE HAKKI YOK”
Bazı illerde seferlerin azaltıldığını belirten Deniz şöyle devam etti: “Bilet fiyatlarının yüksek olmasının bir sebebi ise azaltılan sefer sayıları. Batman, Diyarbakır ve Erzurum’dan tüketiciler bize ulaşarak uçak sefer sayılarının düşürüldüğünü söylüyor. Biz THT’den ve diğer özel firmalardan yaz döneminde artan talepleri karşılamasını ve sefer sayılarının arttırılmasını talep ediyoruz. Kimsenin vatandaşı mağdur etmeye hakkı yok.”

“BİLETLER MAKUL FİYATLARA ÇEKİLMELİ”
Otobüs firmalarının da fırsatçılık yaptığına değinen Tüketiciler Birliği Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Uçak fiyatlarının pahalı olduğunu gören vatandaş bu kez otobüse yöneliyor ama durum orada da hiç iç açıcı değil. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’ya sefer düzenleyen firmalar artan talepleri fırsata çevirerek bilet fiyatlarında fahiş artışlara gitmiş. Ramazan Bayramı öncesi de bir zam yapılmış ardından zam geri alınmamıştı. Şimdi yine bayram öncesi fiyat artışları görüyoruz. Firmalar haklı olarak yakıt fiyatlarından şikayet ediyor ama yakıt fiyatları yatay seyrettiği veya düştüğü dönemde bile zam yapıldığını görüyoruz. Ayrıca doların artışından sonra otobüs firmalarında kalite düşüşü de gözlemliyoruz. Gerek sefer sırasında yapılan ikramlar gerekse de mola yerlerinin değiştirilmesi tüketicinin tepkisini çekiyor. Bilet fiyatları makul bir fiyata çekilerek fırsatçılığa son verilmeli. Ayrıca ek seferlerle vatandaşların talepleri karşılanmalı.” ifadelerini kullandı.

VAN VE ERZURUM UÇAK SEFERLERİ MECLİS GÜNDEMİNE GİRDİ
Van ve Erzurum’da sefer sayılarının azaltılması vatandaş tarafından tepkiyle karşılandı. Bilet bulamamaktan şikayet eden vatandaşlar çözümü milletvekillerine ulaşmakta buldu. AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, “Kamuoyunun da son günlerde takip ettiği üzere Van uçak sefer sayısının azalması ve bilet fiyatlarının yüksekliği gündemde sıkça yer almaya devam ediyor. Farklı bir çok kesimden ve vatandaşlardan gelen bu şikayet ilk günden bu yana gündemimizde yer alan ve yakından ilgilendiğimiz en önemli günden maddelerinden birisi yer alıyor. Konuyla ilgili girişimlerimiz sürmekte olup kamuoyunun bilmesi gerektiği mevcut durumu da paylaşmak isterim” dedi. Boeing firmasının uçakları bakıma almasıyla THY’nin 24 uçağının da bakıma alındığını belirten Gülaçar, “Ülke genelinde sefer sayılarında bir problem yaşanıyor. Yaz aylarında artan talepler de havayolu şirketlerinin işini biraz daha zorlaştırdı. Biz Van uçuşlarına öncelik verilmesi ile ilgili talebimizi ilettik.” ifadelerini kullandı. İYİ Parti Milletvekili Naci Cinisli’de Erzurumluların taleplerini TBMM'ye taşımıştı. Cinisli, “Erzurum büyük bir ulaşım sorunu ile karşı karşıya. Son derece az sayıya indirilen uçak seferleri nedeniyle biletler, çevre illere göre hem çok pahalı hem de sefer saatleri ve sayıları uygunsuzdur. Bu durumun derhal düzeltilmesini talep ediyoruz.” diyerek vatandaşın sorunlarını dile getirmişti.

BATMANLILAR SEFER SAYILARINI PROTESTO ETTİ
Batman'dan diğer illere uçuş seferlerinin az olmasından dolayı bir araya gelen Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) üyeleri basın açıklaması yaparak sefer sayılarının arttırılmasını talep etti. Açıklamalarda bulunan BATSO Başkanı Demir, "Daha önce Batman'dan İstanbul ve Ankara'ya uçak seferlerimiz yeterliydi. Ama son aylarda, Batman'dan Ankara'ya 1, Batman'dan-İstanbul'a 2 ve zaman zaman günde 3 sefer yapılmaya başlandı. 600 bin nüfuslu bir ile bu reva görülecek bir şey değildir. Tabi sadece Batman'ın nüfusu 600 binde kalmıyor. Batman Havalimanı'nı kullanan 1 milyona yaklaşan nüfus vardır. Bu haklı çağrımıza başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Ulaştırma Bakanımız, Türk Hava Yolları Genel Müdürümüz sesimizi duyacağından ve Batman uçak seferlerini arttıracağından hiçbir şüphem yoktur. " dedi.

02.08.2019, Muhsin Şenol, Doğru Haber