23 Mayıs 2012 Çarşamba

Deniz, İMC TV.-Güvercin Günlükleri'nde...

Ferhat Kentel ve Alev Erkilet'in hazırlayıp sunduğu "Güvercin Günlükleri" sıradan insanların günlüğünü tutuyor.
Güvercin Günlükleri'nin bu haftaki konuğu; Tüketici Hakları Uzmanı ve Tüketiciler Birliği Kurucu Başkanı Mehmet Bülent Deniz.
Tüketicinin "güvercin halleri" için
İMC TV. 23 Mayıs 2012 Çarşamba, saat 21:45

14 Mayıs 2012 Pazartesi

Çevreyollar ve Viyadükler de Artık Ücretli Oluyor

Otoyol veya erişme kontrolünün uygulandığı karayollarında güzergahın tamamının yanı sıra çevreyolu, bağlantı yolu, köprü, tünel ve viyadükler ayrı ayrı ücretlendirilebilecek.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün, ''Karayolları Genel Müdürlüğünün Sorumluluğu Altında Bulunan Otoyollar ile Erişme Kontrolünün Uygulandığı Karayollarında Geçiş Ücretlerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik''i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayollarının geçişi ücretli olacak kesimleri Karayolları Genel Müdürünün teklifi üzerine, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı tarafından belirlenecek.

Karayollarının geçiş ücretleri ile bu ücretlerin yeniden belirlenmesi; ücretlendirilen karayolunun mesafesi, trafik yoğunluğu, aracın cinsi, sosyal ve ekonomik faktörler dikkate alınarak hesaplanacak ve yine Genel Müdürün teklifi üzerine Bakan onayı ile yürürlüğe girecek.

Belirlenen ücret tarifesi ve uygulama tarihi idarenin internet sitesinde ilan edilecek.

Ücretlerin belirlenmesinde, otoyol veya erişme kontrolünün uygulandığı karayollarında güzergahın tamamı olabileceği gibi; çevreyolu, bağlantı yolu, köprü, tünel ve viyadükler ayrı ayrı ücretlendirilebilecek.

Geçiş ücretleri uygulamasında işletmecilik gereği kullanımı teşvik etmek amacıyla Bakan onayı ile indirim yapılabilecek.

Araç sınıflarının tespitinde çeken ve çekilen araçların yere değen aksları esas alınacak. Geçiş ücreti uygulaması yapılırken bu araçların dolu veya boş olması dikkate alınmayacak.

Geçiş ücretlerine Her yıl başında yıllık ÜFE değerleri ile fiyat artışı yapılacak.

GEÇİŞ ÜCRETLERİNİN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ
Bakanlık makamı oluruyla ücret tarifesinin uygulama tarih ve saati belirtilecek. Beklenmeyen teknik zorunlulukların oluşması halinde İdarece bu süre uzatılabilecek.

GEÇİŞ ÜCRETİ MUAFİYETİ
Ücretli karayolunun bakım ve işletmesinden sorumlu birimler ile trafik denetimi ve karayolundaki asayişten sorumlu birimlerin görev amacıyla ücretli kesime girmelerinde herhangi bir ücret alınmayacak.

Ücretli karayolunda meydana gelen trafik kazası, yangın ve benzeri olaylara müdahale için görevlendirilen itfaiye araçları, ambulanslar, sivil savunma araçları ve diğer görevli araçlar ücret ödemeyecek.

ÜCRET ÖDEMEDEN YAPILAN GEÇİŞLERE DAİR İŞLEMLER
Yönetmelik kapsamında geçişi ücretli olduğu halde ücret ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araç sahiplerine Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ilgili maddesine göre o güzergahın en uzun mesafesine ait geçiş ücretinin on katı tutarında idari para cezası verilecek.

En uzun mesafe, ücret ödemeden çıkış yapılan gişelere en uzak mesafede olan gişe dikkate alınarak belirlenecek.

Ücret ödemeden geçişin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içerisinde ödemesiz geçiş yapan aracın plakasına ait hesabın, ilgili tarafından Ana Kontrol Merkezine bildirilmesi durumunda cezasız geçiş ücreti bu hesaptan tahsil edilecek.

Ödemesiz geçiş ücreti bedelinin ödenmesinden araç sahibi sorumlu olacak. Cezalı geçiş yapan gerçek kişi hüviyetindeki araç sahibinin ölmesi durumunda varislerinden sadece cezasız geçiş ücreti tahsil edilecek. Bu uygulamada araç sahibinin ölüm raporu evraka eklenecek.

İdari para cezaları ile geçiş ücretleri, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde ödenecek. Bu sürede ödenmeyen geçiş ücretleri ve idari para cezaları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ilgili vergi dairesi tarafından takip ve tahsil edilecek.

İdarenin ücret toplama sistemlerine yönelik tesis ettiği kameralarla tespit edilen görüntülerin saklanması, ücret toplama sisteminin çalıştırılmasına yönelik olacak. Kamera görüntülerinin incelenmesini gerektiren itirazlar geçiş ücreti ve idari para cezasının ödemesini durdurmayacak.

Geçiş ücretleri ve idari para cezaları ödenmeden kabahatin işlendiği araçların fenni muayeneleri ile satış ve devirleri yapılmayacak.

GİRİŞ BİLGİSİ YOKSA EN UZUN MESAFE ÜCRETİ
Sürücüden kaynaklanan nedenlerle giriş veya çıkış bilgisinin olmadığı durumlarda en uzak mesafe ücreti uygulanacak. Bu uygulamaya itiraz, geçişten itibaren 45 gün içinde Ana Kontrol Merkezine yapılabilecek.

Geçişi ücretli yoldan çıkış, giriş saatinden 12 saatten sonra yapılırsa, en uzun mesafe geçiş ücreti uygulanacak.

Geçişi ücretli karayolunda aynı noktadan giriş-çıkış yapılması (U dönüşü) durumunda en uzun mesafe geçiş ücreti uygulanacak.

'DEVLET TAZMİNAT ÖDER'
Konuya ilişkin hurriyet.com.tr’ye konuşan Tüketiciler Birliği eski Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz planlanan uygulamayı ‘Modern Deli Dumrulluk’ olarak yorumladı. Av. Deniz, dünyadaki uygulamalara göre şehir içindeki yollarda para alınmadığını ancak Türkiye’de şehir içi yollardan para alındığını hatırlatarak şunları ifade etti: “Öncelikle bu ayıbın ortadan kaldırılması gerekirken yan yolları da paralı hale getirilmesi mantık dışı.

O yollar bizlerin paraları ile yapılıyor. Paramızla yapılan yolun bizlere satılması kabul edilebilir değil. Bu konuda tek tek bireyler dava açabilir. AİHM’ne kadar gidebilir bu davalar. Biz Tüketiciler Birliği olarak harekete geçeceğiz.

Yan yolu kullanmak zorunda olan kişilerin bu tür ücretlendirmelerde devleti tazminata mahkûm edebilir. Bu durum ‘Deli Dumrul’u da geride bırakıyor. Modern Deli Dumrulluk olayı ile karşı karşıyayız.”

13 Mayıs 2012 Pazar

Rakamların İntikamı

Tüketici haklarını anlatmaya çalıştığımız birbuçuk saatlik bir eğitim setimiz var.
Katılımcılarla karşılıklı etkileşim içinde gerçekleştirdiğimiz eğitim çalışmasının en keyif aldığım bölümü; katılımcılara sorduğum bir soruya hiçbir şekilde doğru yanıt alamayışım üzerine, doğru yanıtı söylediğimde salondan yükselen “aaaaaaaaa” sesleri ve bakışı.
Şaşırma Sırası Sizde
Kredi kartımız var.
Sadece 1.000,00 TL. harcıyoruz. Başkaca bir harcama yapmıyoruz.
Bir sonraki ay, gelen hesap özetinde yatırılması gereken 1.000,00 TL. nın yerine, bankanın bize sağladığı kolaylıktan (!) yararlanmayı tercih ediyoruz ve 1.000,00 TL. yerine, asgari ödeme oranı olan yüzde 22 ‘sini yatırıp, kalanını faizlendiriyor ve bir sonraki aya devrediyoruz.
Soru şu; başkaca hiçbir harcama yapmadan, sadece asgari ödeme tutarını ödeyerek ilk harcadığımız 1.000,00 TL. yı kaç ayda tamamen ödemiş olacağız?
Makalemizi okuyan sizlerin kağıt-kaleme ve hatta Excel programına sarılıp hesap yapmadığınızı varsayıyorum.
Eğitim çalışmalarında bugüne kadar aldığım yanıtları sizin de verdiğinizi, “altı ay”, “sekiz ay”, hadi bilemediniz “bir yıl” dediğinizi de varsayıyorum.
Şimdi size doğru yanıtı söyleyebilir ve okurlarımızın hayretten büyüyen gözlerini ve koro halinde çıkaracağımız “aaaaaaaaaaa” nidasını hayal ederek, keyiflenebilirim.
54 (yazıyla ellidört) ay!...

İntikamın Böylesi…
Bin liralık harcama için ellidört ayımızı, yani tastamam dörtbuçuk yılımızı bankaya ipotek etmenin neresi doğru?
Elbette, bu matematiğin iler-tutar yanı yok.
Kimileyin tüketim çılgınlığına kapılmış tüketiciden, kimileyin açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayan milyonlarca insanı yönetenlerden, rakamların aldığı intikamdır bu.
Bu makale,11.05.2012 tarihinde, www.ekonomigundemi.com portalının, http://ekonomigundemi.com/yazar/Rakamlarin-Intikami/1915  linkinde yayınlanmıştır.

6 Mayıs 2012 Pazar

"Ette Koktu, Tuz da"

Her şeyin en güzelini söyleyen atalarımız vakti zamanında “et kokarsa tuz dökerler, tuz kokarsa ne çare” demişlerdi. Maalesef yaşadığımız şu günlerde ette koktu tuz da koktu sevgili okurlar...
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bir soru önergesine verdiği yanıtta Antalya’da 2 adet ve İzmir’de 1 adet olmak üzere toplam 3 adet kayıtlı domuz çiftliği bulunduğunu belirtmiş...
Ya kuyudat altında olmayan domuz çiftlikleri?
Ya dağda, tepede, ormanlık alanlarda çok seri olarak üreyen ve sürek avlarında bunları avlayarak çeşitli yerlere pazarlayanlar?
Domuz ve domuz eti Avrupa Birliği sürecinde çok anıldı ve midemizi inanın çok bulandırdı.
Malumunuz sığır cinsi hayvanlar, koyun ve keçi ile birlikte “domuz” da artık sıradan bir kesimlik hayvan statüsünde…
Geçtiğimiz günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Canlı Hayvan Ticareti Yapan Satıcıların Çalışma ve Denetlenmesi ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği”nde domuz, diğer ticareti yapılan hayvanlar kapsamında tutuldu.
Aman siz siz olun sevgili okurlar yediğinize - içtiğinize özellikle de et ürünlerine azami derecede dikkat ediniz. Daha doğrusu dışarıda et ürünleri yememeye dikkat ediniz... Aldığımız etin içerisinde at eti mi, eşek eti mi yoksa domuz eti mi var bilemiyoruz. Hele salam, sosisvari şeylerin yanına uzaktan bile yaklaşmayınız. Ya hazır kıyma?
Hazır kıyma, canımıza kıyma
Basına yansıyan haberlerde içine kemik, sakatat, havuç, tavuk derisi, antibiyotik ilaç karıştırılmış kıyma satışının yapıldığını artık bir gerçek olarak karşımızda sevgili okurlar. Hazır kıymaya da amanın dikkat...
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz’in çağrısına kulak vermek zorundayız: “Elde edilen sonuçlar, hazır kıymanın tüketicinin canına kast ettiğini ortaya koymaktadır.”
Son günlerde gıda analizi için laboratuarlara başvuru oranı üç misli artmış durumda. Çikolatadan ekmeğe, yağdan süte, dondurulmuş gıdadan meyve sebzeye kadar hemen her gıda ürününün analizinde bir hayli artış var.
En çok en çok et ürünlerinin işlenmiş ve işlenmemiş ürünleri ile GDO’lu ürünlerde analiz yaptırılıyor.
Anlayacağınız sevgili okurlar ağız tadımız da, damak tadımız da bozuldu.
Ette koktu, tuz da...