Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Ödemeleri öteleme” açıklaması yapan bazı bankaların kredi kartı veya kredi ödemelerinin ötelenmesinde faiz uygulanacağını belirterek, “Hangi nitelikte olursa olsun tüm kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz öteleyin” çağrısı yaptı.
Çin’de başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs(COVİD-19) sosyal yaşamı etkilediği gibi ekonomiyi de büyük sekteye uğrattı. Çok sayıda işletme üretim ve hizmetlerini durdururken çalışanlar ise evlere kapandı. Olağanüstü durum sonrası ortaya çıkan tablo gelir kaybı yaşayacak vatandaşı da endişelendirdi. Salgına karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan tedbir paketinin ardından ilgili bakanlıklar harekete geçerek peş peşe toplumun farklı kesimlerini ilgilendiren destek paketlerini bir bir devreye almaya başladı.
16 BANKA BORÇ ERTELEDİ
Koronavirüsün ekonomik olarak ortaya çıkaracağı olumsuz etkiyi ciddi anlamda azaltacak destek paketlerinin yanı sıra Türkiye Bankalar Birliği‘nin de tavsiyesi ile kamu bankaları öncülüğünde başlatılan borç erteleme seferberliği başlatıldı. Bugün itibariyle bu seferberliğe katılan banka sayısı 16’ya çıktı. Söz konusu bankalar borç erteleme ve yapılandırma ile ilave nakit imkânı gibi çok sayıda desteği müşterilerine sunmaya başladı.
ERTELENEN BORÇLARA FAİZ UYGULANACAK
Bu gelişmelerden sonra sosyal medyada bankaların ertelenen borçlar için faiz aldığı mesajları paylaşılmaya başlandı. Bankaların bu zor süreçte ellerini taşın altına koymayıp çıkar sağlamaya çalışmaları vatandaş tarafından büyük tepki çekti.
TÜKETİCİYE HİÇBİR YARARI YOK
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, bankalara, “Hangi nitelikte olursa olsun tüm kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz öteleyin” çağrısı yaptı.
Deniz, TBF tarafından “ödemeleri öteleme” açıklaması yapan bankaların uygulamaları üzerinde yapılan çalışmada bazı bankaların kredi kartı veya kredi ödemelerinin ötelenmesinde, faiz uygulanacağı, yeni ödeme tablosunun oluşturulacağı yanıtı verildiğinin belirlendiğine dikkat çekti. Deniz, “Dünyada birçok ülke yönetiminin, toplumun ekonomik devamlılığını sağlamak için kaynaklarını harekete geçirerek, tüketicinin ayakta kalmasını sağlamaya çalışıyor. Ülkemizde milyonlarca tüketicinin bankalara; kredi kartı, taşıt, konut ve bireysel kredi ödemesi bulunuyor. Hane halkı borçluluğu da, diğer ülkelere göre daha yüksek. Ekonomik istikrar kalkanı paketi ve ekonomi yönetiminin bankalara ilişkin beklenti ve tavsiyelerine karşın borç ötelemesi yapacağını duyuran bankaların, öteleme işlemine faiz uygulamasının tüketici açısından hiçbir yararı bulunmuyor” dedi.
AYNI GEMİDE OLMAK BU DEĞİL
TBF Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Bankacılık sektörü yüksek orandaki kârlılıklarına karşın, toplumsal dayanışmanın en gerekli olduğu zamanda, kârlarının bir kısmından vazgeçmeyerek, faiz almak suretiyle ödemeleri kaydırmakla yetiniyor. Aynı gemide olmak bu değildir. Ödeme öteleme uygulaması yapacağını açıklayan ve faiz yürüten bankalar ile henüz ödeme ötelemesi yapmayı tercih etmemiş bankalara sesleniyoruz; İçinde bulunduğumuz olağanüstü koşullar nedeniyle toplumsal dayanışma içinde olmanız gereken yeri alın, hangi nitelikte olursa olsun tüm kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz öteleyin. Yapılması gereken budur, siz de biliyorsunuz ki; tüketici iflas ederse, para satacak kimse bulamazsınız” ifadelerini kullandı.
2019’DA 50 MİLYAR TL KAR
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu( BDDK), Türk Bankacılık Sektörü Aralık 2019 bültenini yayınladı. Böylece Türkiye bankacılık sektörünün 2019 yılı performansı da belli oldu. Buna göre; Aralık 2019 döneminde bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 4 trilyon 491 milyar 708 milyon TL oldu. Sektörün aktif toplamı 2018 yıl sonuna göre 624 milyar 283 milyon TL yani yüzde 16.1 arttı. Aralık 2019 döneminde sektörün dönem net kârı 49 milyar 753 milyon TL, sermaye yeterliliği standart oranı ise yüzde 18.43 seviyesinde gerçekleşti.
26.03.2020, Radyo Mega,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder