3 Şubat 2020 Pazartesi

“82 milyon tünele girdi…”


Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine yapılan zammı değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “bu zam, 82 milyona yapılmış bir zamdır” dedi. 

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine, 01.02.2020 tarihinden geçerli olmak üzere zam yapılmış ve tek yön geçiş ücreti en az 36,40 TL. olmuştur.

Avrasya Tüneli’nin hizmete girdiği ve ilk fiyat ayarlamasının yapıldığı 03.01.2017 tarihindeki geçiş ücreti 16,60 TL. dır. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre, 03.01.2017 tarihinden bugüne, gerçekleşen enflasyona göre hesaplama yapıldığında bugün itibariyle geçiş ücretinin en fazla 24,40 TL. olması gerekirdi. İlan edilen yeni geçiş ücreti, olması gerekenin yüzde 49,18 üzerindedir. Yeni ücretler bu enflasyon rakamlarının hayli üzerinde olup kamusal bir hizmete, enflasyon üzerinde zam yapılması hiçbir şekilde kabul edilebilir değildir.

Tüketici Birliği Federasyonu, kamusal hizmetin muhatabı olan tüketiciler adına; Avrasya Tünel geçiş ücretlerine yapılan akıldışı zammın geri alınması çağrısını güçlü bir şekilde dile getirmektedir.

Zam nedeniyle sözde kimi tüketici temsilcilerinin boykot çağrısı da talihsiz ve yanlış bir girişimdir. Geçiş garantisi sistemiyle çalışan bir işletmenin boykot edilmesi, merkezi bütçeden bu açığın kapatılması zorunluluğunu, dolayısıyla 82 milyonun etkilenmesi sonucunu doğuracaktır.

Öte yandan Tüketici Birliği Federasyonu’nun bileşeni olduğu Tüketici Konfederasyonu Girişim’i olarak 31.08.2018 tarihinde yayınlanan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik gereğince, yapılan zam Ticaret Bakanlığı’na şikayet edilecektir.

Mehmet Bülent Deniz