Bütün dünyada gerileyen gıda fiyatları Türkiye'de bir türlü düşürülemiyor. Bahar ayları yaşanmasına rağmen bazı ürünlerin fiyatlarının yüzde 600'lere kadar çıkması vatandaşın cebini vuruyor. Artışın girdi fiyatlarına yapılan zamdan kaynaklandığı belirtildi.
Türkiye’de sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor. Uzmanlar, dolardaki artışın etkisiyle fiyatların 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerin ardından daha da artacağı uyarısı yapıyor. Türkiye’de son bir yılda sebze ve meyve fiyatları birçok üründe yüzde 100’den fazla arttı. Dünyada ucuzlayan sebze ve meyve, tarım ülkesi Türkiye’de zamlandı. Fiyat artışı sarımsakta yüzde 600, yeşil biberde yüzde 215, bezelyede yüzde 330, patlıcanda yüzde 210, salatalıkta yüzde 150 oldu. Üreticiler zammı maliyetlerdeki artışa bağladı. Tüketici dernekleri halkın enflasyonunun yüzde 25’i geçtiğini belirtti.
Geçtiğimiz yıl don yaşandığını hatırlatan üretici Ramiz Topçu, “Bu yıl don olmadı. Ama iki kat zam oldu” dedi. Fiyat konusunda kendilerinin belirleyiciliği olmadığını dile getirdi. Artan maliyetlerin üreticinin belini büktüğünü belirten Topçu, “Mazot, gübre, tohum, işçilik maliyetleri katlandı. Artan fiyatlar da bize yansımadığı için zarar ediyoruz” dedi.
Esnaf da mağdur oluyor
Hal esnafı, kendilerinin de yüksek fiyattan mağdur olduğunu ifade etti. İstanbul halinden esnaf Namık Kuş, satışta zorlandıklarını aktardı. Kuş, “Kendimiz de tüketiciyiz, biz de gramla alıyoruz. Fiyatlar yüksek olduğu için kâr koyamıyoruz. Bu yüzden üretici de kazanamıyor biz de” dedi.
TÜİK'in enflasyonu doğru değil
Tüketici Birliği Başkanı Bülent Deniz, “Son iki yıldır enflasyon oranları sokaktaki enflasyonu yansıtmıyor” dedi. TÜİK’in açıkladığı yüzde 8-9’luk enflasyonun doğru olmadığını aktardı. Deniz, “Türkiye’de çarşı-pazar enflasyonu yüzde 25’e ulaştı” ifadelerini kullandı.
İthal patates çiftçiyi bitirir
Türkiye’de patates üretiminin 5'te birinin gerçekleştiği Niğde'nin Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, 'patates ithalatı' söylentisinin bile çiftçiyi olumsuz etkilediğini belirtti. Kenar, "Türkiye'ye ithal patates gelmesi halinde Niğde, Adana ve Ödemiş üreticisi iflas eder. biz civar ülkelerde üretilenden kat kat pahalı üretiyoruz” dedi.
Dolar fiyatları artıracak
Tüketici Koruma Derneği Genel Sekreteri Halil Çamalan ise sebze ve meyve fiyatlarındaki artışa anlam veremediğini kaydetti. “Zamlar aldı başını gidiyor” diyen Çamalan, zammın sembolünün patates olduğunu dile getirdi. Çamalan, “Türkiye’de en çok yetişen ürünlerden biri patatestir. Ama o bile el yakıyor. Dolardaki artışın da etkisiyle iki üç ay içinde tüm sebze ve meyvede fahiş fiyatlarla karşılaşacağız” diye konuştu.
Ömer Önder, 09.05.2015 Bugün http://www.bugun.com.tr/ekonomi/vatandasa-bir-sok-daha-haberi/1632080
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder