Son dönemde vatandaşların telefonu yurtdışından gelen aramalarla sıkça çalmaya başladı. Pek çok vatandaş, yurt dışından arayan numaralar kim, neden arıyorlar araştırmalarına başladı. Peki telefon hattı yurtdışı aramalara nasıl kapatılır? İşte detaylar...
Vatandaşlar, telefonlarına yurtdışından gelen aramalardan dolayı oldukça rahatsız. Bu yüzden yurtdışından gelen aramaları engelleme ve arayan numaraların neden aradığı soruları merak ediliyor. Peki yurtdışından kim, neden arıyor? Telefon hattı yurtdışı aramalara nasıl kapatılır? Detayları haberimizde...
Türkiye'de vatandaşlar çoğu zaman bilinmeyen yabancı numaralar tarafından aranmakta. Hatta çoğu zaman bu numaralar geri arandığı takdirde dolandırılma olayları veya geri aranan numaradan dolayı faturaya yüksek meblağlar yansımakta. Bunun için +393 ve +359'lu numaralar eğer sizi arıyorsa, tedbirli olmakta fayda var. Bu gibi şüpheli gördüğünüz numaraları gördüğünüzde dikkatli olmak önemli.
Son dönemlerde bir çok kişinin başına gelen “Telefon çaldırma” taktiği giderek yayılıyor. Cep telefonu sahiplerinin yüksek fatura ödemesine sebep olan olay nedeniyle binlerce kişi mağdur oldu. Telefonunuzu çaldıran yabancı numarayı geri aradığınızda genellikle bir bant kaydı ile karşılaşıyorsunuz. Veya açan kişi telefonu hemen kapatıyor. Zaman zaman sizinle konuşan, hatta konuşmayı gereksiz yere uzatan bir kişi de çıkabiliyor telefona. Ancak her yöntemde de sonuç aynı: Telefon görüşmesi karşılığı size yüksek bir ücret kesiliyor. Bunu da telefon faturanız ile birlikte ödemek zorunda kalıyorsunuz.
Geri aramayın
Sadece Almanya’da bundan dolayı 30 binden fazla şikayet var. Arayan numaralar genelikle Afrika ülkelerinden. Örneğin Gine (+224), Burundi (+257), Fas (+212) Tunus (+216). Yetkililer, bu ülkelerdeki şebekelerin insanları bu yöntemle yanıltarak yüzbinlerce Euro gelir elde ettiğinden yola çıkıyor. Güvenlik güçleri bu tür numaraların kesinlikle geri aranmamasını tavsiye ediyorlar.
İstanbul’dan değil!
+212 ve +216 ile başlayan numaralar tarafından aranan vatandaşlarımız ise telefonun İstanbul’dan geldiği yanılgısına da düşüyorlar. İstanbul’daki bir akrabası veya yakını tarafından arandığını düşünerek geri arıyorlar. Ancak bu numaraların aslında bir ülke ön kodu olduğunu çok geç fark ediyorlar.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yurt dışındaki bazı çağrı merkezlerinden yapılan aramaların dolandırıcılık maksatlı yapıldığı konusunda vatandaşları uyardı.
Deniz, genelde bu çağrı merkezlerinden vatandaşlara SMS ve çağrı geldiğine dikkati çekerek, ”Gelen çağrılara ya da mesajlara cevap verilmemelidir. Bu numaralarla iletişim kurduğunuzda size pahalıya mal olabilir. Bu nedenle tanımadığınız yurt dışından gelen ve özellikle cinsel ve siyasi mesajları dikkate almayın” diye konuştu.
Telefonu yurtdışına kapatma
Öncelikle telefonu yurtdışına kapatmak için önceleri Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom müşteri hizmetleri aranarak kapatılabiliyordu, ki hala bu yolla kapatılabilir. Ancak artık gsm operatörlerinin kendi mobil uygulamaları vasıtalarıyla kapatılabiliyor. Yani her gsm operatörünün kendi mobil uygulaması üzerinden bunu kapatmanız teknik olarak mümkün. Yine aynı şekilde yurtdışı sms kapatma da buna dahildir. Yani hem aramalara hem kısa mesaj – sms göndermeye kapalı hale getirebilirsiniz. Bu hem faturalı hat hem de kontörlü (TL yüklemeli) hat için geçerlidir. Hattı yurtdışına açmak için yine aynı yolu izleyebilirsiniz.
Hat kapatma ücreti ne kadar? Yurtdışına hat kapatma fiyatı yoktur. Bu işlemler ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aynı şekilde hattı yurtdışına açtırma için Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone için ücret talep etmemekte, müşteri hizmetleri veya mobil uygulama yoluyla yapılabilmektedir.
Bu aramalar nasıl engellenir?
Bu aramaları insanlar genelde birkaç nedenle engellemek ister. İlki yurtdışından gelen aramaların kişinin faturasına veya TL bakiyesine yansımasıdır. Her ülke veya her operatör için geçerli olmasa da yurtdışından gelen aramalar pek çok zaman hem arayan kişinin hem de aranan yani sizin faturanıza yansır. Yani aramanın ücretlendirilmesi her iki taraflı olur. İkincisi ise yurtdışından gelen dolandırıcılık amaçlı aramaların özellikle yaşça büyükleri mağdur konuma düşürmesine engel olmaktır. Zira Bulgaristan’dan gelen çağrılar neticesinde pek çok yurttaşın yakın zamanda dolandırıcılık mağduru olduğu, para kaybettiği veya kredi kartı bilgilerini kaptırdığı herkesin malumu. Özellikle Bulgaristan’dan gelen aramaları, çağrıları engelleme ve kapatma konusunda bir açıklama yapmakta yarar var.
Öncelikle #351* Engelleme şifresi # Arama tuşuna bastıktan sonra kapatabilirsiniz. Telefonu yurtdışı aramalara açmak için *351* Engelleme şifresi # Arama tuşuna basarak yeniden aktif hale getirebilirsiniz. Bunu hem Turkcell hem Vodafone hemde Türk Telekom için yapmayı deneyebilirsiniz. Sabit hatlar için ise Türk Telekom müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Eğer bu yöntemle engellemeyi başaramazsanız, Android (Samsung, Huawei, Xiaomi, LG, General Mobile vb.) veya Iphone (IOS) telefonlarda numara engelleme seçeneğini kullanarak, sizi rahatsız eden numaraları tekil halde engelleyebilirsiniz.
09.09.2020,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder