Banka dosya masrafıyla, kayıp-kaçak parasını geri almak isteyen vatandaşlar, Tüketici Hakem Heyeti engeline takılıyor. Hakem Heyetleri, ‘ya dilekçeleri almıyor’ ya da ‘sonuç çıkmaz, ödemezler’ gibi gerekçelerle vatandaşın şevkini kırıyor. Uzmanlara göre bunu yapanlar 6 ay ceza alabilirler.
Tüketici sorunlarını çözmekle görevli Tüketici Hakem Heyetleri hak arayan vatandaşın önüne duvar örmeye başladı. Son dönemde tüketicilerin en fazla şikayetçi oldukları banka dosya masrafı ve kayıp-kaçak paralarının geri iade başvuruları Hakem Heyetleri engeline takıldı. Kayıp-kaçak için ‘kanun çıkacak, para ödenmez’ gibi gerekçelerle vatandaşların dilekçelerini almayan veya zorluk çıkaran Hakem Heyetleri, banka dosya masrafları için ise ‘çok başvuru var. Karar çıkmaz. Vakit alır.’ denilerek tüketicilerin taleplerini geri çeviriyor.
Dilekçeleri zorla alıyorlar
Yasal görevleri tüketici sorunlarını çözmek olan Hakem Heyetleri kendilerine yapılan şikayet başvuru dilekçelerini kabul etmek zorunda. Ancak farklı gerekçeler ile dilekçeler alınmıyor. Tüketici Halit D., Hakem Heyeti’nin avukatla görüştükten sonra dilekçesini zorla kabul ettiğini ancak benzer durumda olan bazı kişilerin dilekçelerinin alınmadığını söyledi. Şamil Y., ise banka dosya masrafı için gittiği Hakem Heyeti’nin dilekçeyi zorla aldığı ve kendisine, “Bir yıl sonra gel sonucu öğrenirsin.” denildiğini belirtti.
Başvuruyu kabul etmeyen suç işler
Dilekçe vermenin anayasal bir hak olduğuna dikkat çeken Tüketici Hukuku Uzmanı Avukat Bülent Deniz,“Dilekçeyi her ne sebeple olursa olsun kabul etmeyen görevli suç işlemiş sayılır. Cezası ise 6 aya kadar hapistir. Mağdur olan tüketici savcılığa suç duyurusunda bulunmalı ya da BİMER’e müracaat etmeli.” uyarısında bulundu. Deniz, vatandaşların her türlü şikayetleri ve talepleri için dilekçelerini ‘iadeli taahhütlü posta’ yoluyla da yapılabileceğini söyledi.
Bazı Tüketici Hakem Heyetleri’nin, vatandaşların başvurularını almaması suç. 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanuna göre; herkes kendisi veya kamu ile ilgili şikâyet ve dilekçeleri hakkında idari makamlara yazı ile başvurma hakkına sahip. Dilekçede; kişinin adı, soyadı, yerleşim yeri, adresi ve imzasının bulunması yeterli.
Suçun cezası 6 ay
Kendisine dilekçe verilen hiç bir makam veya memur bu unsurları taşıyan dilekçeleri, hangi sebeple olursa olsun geri çeviremez. Vatandaşın getirdiği dilekçeyi almayan, işleme koymayan, gerekli işlemleri yapmayan kamu görevlisi Türk Ceza Yasası’nın 121. maddesinde belirtilen, ‘Dilekçe hakkının kullanılmasını engelleme’ suçunu işlemiş oluyor.
Şikâyet dilekçesi artıyor
Tüketici Hukuk Uzmanı Avukat Bülent Deniz, Hakem Heyetlerine yapılan başvurularda yaşanan sorunların kendilerine de ulaştığını söyledi. Deniz, dilekçesi reddedilen vatandaşların yapması gerekenleri ise şöyle anlattı: “Vatandaşlarımız dilekçesinin alınmadığına dair kendisine yazı verilmesini istemeli. Yazı verilmiyorsa o kurumun amirine gidilmeli. Savcılığa da suç duyurusunda bulunmalı.”
Oğuz Karadeniz, 01.06.2016 Yeni Hayat
https://www.yenihayatgazetesi.com/tuketici-hakem-heyetleri-suc-isliyor-17638
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder