İstenmeyen SMS’lerden kurtulmak için uzun zamandır beklenen yönetmelik için sonunda adım atıldı. 1 Mayıs’ta yürürlüğe giren yasanın yönetmelik taslağını tamamlayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, başbakanlığa gönderdi.
Tüketicilere izinsiz SMS, elektronik posta gönderilmesini ve telefon aramalarını yasaklayan düzenlemenin resmen uygulanmasını sağlayacak yönetmelikler sonunda yayınlanıyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, elektronik ticarette kapsamlı düzenlemeleri içeren ‘Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik Taslağı’nın tamamlandığını ve yayımlanmak üzere başbakanlığa gönderildiğini bildirdi. Yasa 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesine karşın yönetmelik çıkmadığı için tüketiciler istekleri dışında mesajlar almaya devam ederken, bu alanda bir kaos oluşmuştu.
Canikli, Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik Taslağına kamuoyunun görüşleri doğrultusunda son halinin verildiğini belirtti.
Yönetmelikle, ticari elektronik iletilere ilişkin hususlarla bunların yapılmasına elektronik ortam sağlayan aracı hizmet sağlayıcıların yükümlülüklerinin belirlendiğini aktaran Canikli, yeni yönetmeliğin yalnızca ticari nitelik gösteren iletilere uygulanacağını vurguladı.
‘Sessizlik ret’
Alıcının sessiz kalması durumunda onay talebinin reddedilmiş sayılacağına dikkati çeken Canikli, böylece tüketicilerin her onay talebine ret cevabı yollamak zorunda kalmayacağını belirtti. Canikli, “Şikayet başvuruları, bakanlık resmi internet sitesindeki şikayet portalı veya e-devlet Kapısı üzerinden ya da dilekçeyle ticaret il müdürlüklerimize yapılabilecek” dedi.
Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz de, yasanın yönetmeliklerin gecikmesi nedeniyle bugüne kadar uygulanamadığını belirterek, şöyle konuştu:
Seçim mi geciktirdi?
“Yasalar yönetmeliği çıkmadığı sürece uygulanamaz. Mayıs ayında ele geçen fırsat kaçırıldı. Yönetmeliklerin geciktirilmesini seçim nedeniyle politikacıların propaganda mesajı göndermek istemesine bağlıyoruz. Seçim bitince yönetmelik için harekete geçildi. Ama bu süreçte tüketici istemediği mesaj ve e-posta’ları almaya devam etti. Şikayet mekanizmaları ise yine zor. e-Devlet Kapısı üzerinden E-İmza’yla ya da bizzat il müdürlüklerine gidilerek yapılması gerekiyor. Bunun da değiştirilmesi lazım.”
Onay verdikten sonra vazgeçen yine reddedebilir
İstemediği SMS ve e-posta’yı almak istemeyenlerin dikkat etmesi gerekenler bulunuyor.
Önceden mesaj göndererek onay veya ret isteyen markalara onay verip vermediğinizden emin olun. Onay verdiyseniz bildirimler gelmeye devam edecek.
Bir firmanın aldığı onayı, kendi bayi ve özel işletmelerin sms’leri için de kullanabileceğini unutmayın.
Ama onay verdiyseniz dahi SMS ve e-posta’ları daha sonra hiçbir gerekçe göstermeden reddetme hakkınız var.
Ücretsiz gönderilen ret mesajından sonra Reklam mesajları 3 gün içinde durmak zorunda.
İzin mesajlarına sessiz kaldıysanız bu ret anlamına geliyor.
Bakım, borç hatırlatma, tahsilat ve teslimat mesajları için onayınız gerekmiyor.
Onlar size gelmeye devam edecek.
Eğer, onay verilmediği halde reklam mesajı gelirse şikayetinizi 6 ay içinde gümrük bakanlığı’na yapmanız gerekiyor.
İşletmeler onay verilmeden gönderdiği mesajlar için 1.000-15.000 TL arasında ceza ödeyecek. Ceza 50 bin liraya kadar çıkacak.
Hanife Baş, 26.06.2015 Milliyet http://www.milliyet.com.tr/istenmeyen-sms-nihayet-bitiyor-/ekonomi/detay/2079219/default.htm
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder