Nüfusun hızla arttığı İstanbul’da trafiğe çıkmak kadar araç park etmek de sorun. İstanbul Trafik Vakfı tarafından göz açıp kapayıncaya kadar çekilen araçlar, vatandaşa sıkıntılı anlar yaşatıyor. Eğer araç sahibi itiraz etmeden parayı öderse sadece çekici ve otopark ücreti ödüyor. Vatandaş karşı çıkarsa bir de yanlış park cezası yazılıyor.
3,5 milyona yakın kayıtlı aracın bulunduğu İstanbul’da, araç sahibi vatandaşlar park sorunu ve aracının çekilmesi korkusu nedeniyle birçok yere toplu taşıma araçlarını kullanarak gitmeye başladı. Vatandaşlara göre, trafik polisi ile birlikte çalışan Trafik Vakfı, adeta çekilecek araç avcılığı yapıyor. “Duraklamanın” ve “park etmenin” yasak olduğu yerlerden araç çekilmesine karşı olmayan vatandaşlar, büyük bir dikkatle araçlarını park etmeye uygun bir yer arıyor. Ancak bir süre sonra park ettikleri yere geldiklerinde araçlarını bulamıyorlar. Araç sahiplerinin İstanbul’da çekici hizmeti veren İstanbul Trafik Vakfı ile tanışmaları böylece başlamış oluyor. Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı Av. M. Bülent Deniz, İstanbul Trafik Vakfı’nın çekici faaliyetlerini ve uyguladığı çekici ücretlerinin orantısızlığına vurgu yaparak “Sivil vatandaşların oluşturduğu bir vakıf, neden Valilik’e bağlı bir Emniyet Müdürlüğü’nün hizmetini üstlenir?” diye tepki gösteriyor.
Vakfın sitesinde yayınladığı araç çekme ücretleri ise dudak uçuklatıyor. Listede “Araç çekme ücreti (park yasağı) 70,00 TL, özel taşıma (5 km kadar) 100,00 TL, km başına 5,00 TL alındığı belirtiliyor. Bu rakamlar toplanınca ortaya 175 TL gibi bir ücret çıkıyor. Vatandaşlar ancak bu ücreti ödedikten sonra araçlarını geri alabiliyor.
İstanbul Trafik Vakfı’nın estirdiği çekici teröründen nasibini aldığını söyleyen inşaat mühendisi Yunus Erkılıç şöyle konuştu: “İstanbul’da nerede banka, mağaza ve alışveriş merkezi varsa oraya park yasağı koyuluyor. Önce insanların park ettiği yerleri tespit edip sonrasında park yasağı uygulayan başka bir ülke olduğunu sanmıyorum. Ayrıca orada park eden araçların trafiği aksattığını varsayalım. Kaç tanesini çekebileceksiniz? Hepsini çekmelisiniz ki oraya bir şerit daha eklensin. Ama niyet yolu açmak değil, para kapmak olduğu için uygulama aradan bir aracı alıp gitme şeklinde yapılıyor. Trafik rantı da işte bu oluyor.”
İstanbul trafiğindeki çekici terörünün yıllardan beri devam ettiğini söyleyen Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz “‘Park Yapılmaz’ tabelasının olmadığı sokaklarda bile çekici marifetiyle araçların çekildiğini görüyoruz. Yasaya göre, vatandaş aracını “Park Yapılmaz” tabelasının olduğu yere park ederse ve bundan dolayı trafiği engellemesi söz konusuysa aracı çekilebilir. Trafiği engellenmediği sürece aracı çekilemez. Karayolları Trafik Yasası’na göre yapılması gereken budur. Fakat uygulamada görüyoruz ki, sadece ceza yazılması gereken durumlarda bile, trafiği engellemediği halde araçlar çekiliyor. Üstelik araçlar hasar verilerek çekiliyor.” dedi. Çekici ücretlerinin çok fahiş miktarda olduğunu ifade eden Deniz, “Normal bir çekme hizmetini, herhangi bir çekici firmasıyla aldığınızda ödediğiniz para ile Trafik Vakfı eliyle yapılan çekme hizmetine ödediğiniz para arasında ciddi bir uçurum var. Sivil vatandaşların oluşturduğu bir vakıf, neden Valilik’e bağlı bir Emniyet Müdürlüğü’nün hizmetini üstlenir? Neden bir başka çekici firması bu işi üstlenmez?” diyerek İstanbul trafiğinde yaşanan çekici terörüne vurgu yaptı.
Mesut Demir, 16.12.2014 Zaman http://www.zaman.com.tr/bolge-haberleri_arac-sahiplerinin-cekicilerle-imtihani-devam-ediyor_2264587.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder