1 Nisan 2016 Cuma

Tüketici Birliği Başkanı Deniz: 'Birilerinin cebine girmekte olan milyonlarca lira para var'

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. Bülent Deniz elektrik faturalarının hukuka uygun olmadığını belirtti. Vatandaşlara da önemli uyarılar yapan Deniz “Her abone geriye doğru ödemiş olduğu 10 yıllık kayıp kaçak bedeli için dava açmalıdır. Vatandaşlar hakkını almaktan geri kalmasın. Birilerinin cebine girmekte olan milyonlarca lira para var” diye konuştu.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. Bülent Deniz HUKUKİ HABER’e konuştu.

Deniz, hukuki olmayan düzenlemelerle vatandaşın mağdur edildiğini söyledi. Elektrik faturaları için gerekli yargı işlemlerinin başlatıldığını söyleyen konfederasyon başkanı EPDK Başkanı'nın yaptığı açıklamaların samimi olmadığını belirtti. 

İşte Deniz’in Hukuki Haber'e özel yaptığı açıklamalar: 

SAMİMİYSE VATANDAŞLARIN PARALARINI VERSİNLER
Eğer EPDK Başkanı samimiyetini ispatlamak istiyorsa 2014 yılı Aralık ayında Hukuk Genel Kurulu tarafından verilmiş olan kayıp kaçakla ilgili kararın gereğini yerine getirmeli. Geriye doğru ödenmiş olan kayıp kaçak bedellerini abonelerin talebini beklemeksizin iadesi için formül üretmelidir.

'KAYIP KAÇAĞI ADETA LEGALLEŞTİRİYOR'
Ancak EPDK Başkanı bunu yapacağı yerde kayıp kaçağı adeta legalleştiriyor. Faturaları kamuoyundan kaçırmak için Vergi Usul Yasası’na aykırı bir şekilde çeşitli kalemleri tek bir kalem adı altında birleştirerek vatandaşın fatura tutarı hakkında bilgi sahibi olmasını engelliyor.

FATURALAR VERGİ USUL YASASI’NA UYGUN OLMALI
Şu andaki faturaların şeffaf hale getirilmesi lazım. Yani dağıtım hizmet bedeli içerisinde kayıp kaçak bedeli ne kadar, iletim bedeli ne kadar, kar oranı ne kadar, gibi detayların Vergi Usul Yasası’na da uygun şekilde şeffaflık politikasına göre gereği yapılmalıdır. Bütün bunları yapmadan ‘vatandaşın bir kuruşunu bile getirmeyeceğiz’ demeyi sadece kamuoyunun yanıltmaya yönelik yeni bir beyan olarak görüyoruz.

VATANDAŞIN ÖDEDİĞİNİ BİLME OLANAĞI YOK
Vatandaş Elektrik faturasında şikayetçi, zam oranını dahi bilmiyor. 6.8 diyen var. Yüzde 20 diyen var. Yüzde 38 diyen var. Vatandaş elektrik kullanıyor parasını ödüyor ancak nereye ne kadar ödediğini bilme olanağı yok!

BAKANLIK SESSİZ KALIYOR
Maliye Bakanlığı da bu duruma sessiz kalıyor. Çünkü vatandaşa gelen faturalar Vergi Usul Yasası’na göre gerekli detayları içermediği için yasaya aykırı.

ELEKTRİK FATURALARIYLA İLGİLİ GEREKLİ DAVALAR AÇILDI
Biz de davaya müdahil olarak katılma dilekçesi vereceğiz. Öngörümüz odur ki açılacak bu davada mahkeme usule ve yasaya aykırı olması nedeniyle faturaların iptaline karar verilecektir. Bu takdirde yeni bir kaos ortaya çıkacaktır. Elimizdeki olan faturalar batıl hale düşecektir.

VATANDAŞIN MİLYONLARCA LİRASI NASIL TAHSİL EDİLECEK?
Elektrik hizmeti bir kamu hizmetidir. Vatandaşa şeffaf olmayan faturalar göndermek, vatandaşın yargı kararıyla hak ettiği paralarını ödemekten imtina etmek samimiyetten uzak bir yaklaşımdır. Hiçbir dağıtım şirketi ihaleden sonra almış oldukları veri tabanı hukuken uyumlu değil. Enerji Bakanlığı, EPDK ve tüketici örgütleri bir araya gelerek vatandaşın birikmiş olan milyonlarca lirasını nasıl tahsil edileceği konusunu önlerine bir mesele olarak koyması gerekiyor.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI YAPIYORUZ ‘DAVA AÇIN’
2014 yılından beri sürekli vatandaşa çağrı yapıyoruz. ‘Her abone kendisi ile ilgili geriye doğru ödemiş olduğu 10 yıllık kayıp kaçak bedeli için dava açmalıdır.’ Sadece tüketici değil ticari işletmelerde paralarını geri alabilirler. Vatandaş hakkını almaktan geri kalmasın. Birilerinin cebine girmekte olan milyonlarca lira para var. Ancak insanları adliye kapılarına dizmenin, mahkemeleri boğmanın bir anlamı yok. EPDK gerçekten bir üst kurulsa, vatandaşla perakende şirketlerin nasıl uzlaştıracak mesele olarak düşünmek zorundadır.

23.02.2016, Hukuki Haber http://www.hukukihaber.net/roportajlar/tuketici-birligi-baskani-deniz-birilerinin-cebine-girmekte-olan-milyonlarca-lira-para-var-h71851.html

2 yorum:

Adsız dedi ki...

bir zamanlar itiraz ettim kendimi mahkemede buldum,ikincisi EPDK,ÇEVRE BAKANLIĞI,BDDK VE BENZER BİRTAKIM KURULUŞ özel kanunla yönetildiği için İTİRAZETME şnsınız yokmuş

KARAL CANGİL dedi ki...

DAVA DİLEKÇE ÖRNEĞİ PROSEDÜR